ADAÇAYI (ACI ELMA) YAĞI
Adaçayı, ballıbabagiller familyasından yüzyıllardır insanlığa hizmet veren faydalı bir drogdur. Yapraklarından distilasyon ile Adaçayı (Acı Elma) yağı elde edilir. Bu yağda tuyon, sineol, borneol bulunmaktadır. Adaçayı'nın en belirgin özelliklerini sıralamak gerekirse antiseptik (mikrop öldürücü) elması dolayısıyla haricen mikrobik hastalıklarda, gaz söktürücü, boğaz ve burun hastalıkları vücuda kuvvet vermede uyarıcı olarak, midevi, ter kesici, idrar artırıcı, yara, apse, bademcik, adet düzensizliği, sinir sistemi, unutkanlık, zihin açma, kansızlık, nekahat dönemi, depresyon, kusma, ishal, sıkılaştırıcı ve kapatıcı özelliğinden dolayı tüm kanama ve akıntılarda spazm çözme, böbrek tembelliği, romatizma, migren, genç kızların hormon dengelenmesinde, menopoz, şeker, ülser, cilt bakım ve temizliğinde etkili bir drogtur. Banyo suyuna katıldığında vücuda kuvvet ve dinçlik verdiği bilinmektedir. Dahileh kullanıldığında (yağ olarak) 5 damladan fazla kullanılmamalıdır.
ALABALIK YAĞI
Yurdumuzda bolca doğal ve tabi ortamlarda yetişen alabalığın halis yağ içerisinde emiştirilmesiyle elde edilen hayvansal ve bitkisel karışımlı bir drogtur. Genelde romatizma, kemik ağrıları, bel fıtığı durumlarında kullanılır, içilmez, haricen friksiyon olarak kullanılır. Fazla uzun süre kullanılması kemikleri yumuşattığından istenmeyen kemik kırılmalarına sebep olabilir.
ANASON YAĞI
Anason, maydonozgiller familyasından olup, yurdumuzda yabani çeşitleri bulunduğu gibi tarımsal ürün olarak da yetiştirilmektedir. Anasondan distilasyon yolu ile yağ çıkarılmaktadır. Yağın içinde bilhassa anethol bulunmaktadır. Anason eski tarihlerden beri şifa amaçlı kullanılmaktadır. Bunların başlıcaları aşağıda sıralanmaktadır. Bedeni görevlerimiz açısından uyarıcı salgı bezlerinin düzenli çalışması, kalp basıncı desteklenmesi, nefes alış verişi, enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemimizin düzenli çalışması, sinirsel hücrelerimizin verimli olması, sinirsel migren, sindirim sistemi uyarılması, karın ağrısı, adet sancısı, sindirim sistemi tıkanıklıklarında, öksürük, boğmaca, astım bronşit, kan dolaşımı, iktidarsızlık, iştahsızlık, gaz çıkarma, bağırsak parazitine karşı, boğaz ağrısı, uykusuzluk, anne sütü azalması durumlarında etkin bir drogtur. Haricen anason yağı kullanımında; sarkmış göğüs ve vücudun diğer deforme olmuş bölgelerinde masaj yolu ile başarıyla kullanılır. Dahilen kullanımda günde on damladan fazlası uyku ve uyuşukluk verir, Yağı dahilen alıp araç ve iş makinası kullanmak sakıncalıdır. Ayrıca birçok kaynakta düşük riskine karşı hamilelerin kullanması yasaklanmıştır.
ARDIÇ KATRANI
Katran ardıç ağacının dal, kök gövdesinin küp içinde kuru olarak yakılmasıyla elde edilir. Birleşiminde uçucu yağ, rezin kadinen ismi verilen bir triterpen ve fenol türevleri (guaiakol ve krezol türevleri) ihtiva etmektedir. Anadolu' da hala sıkça kullanılan drog yan ürünüdür. Haricen kullanılan egzama, saçkıran, sivilce kellik, uyuz, sedef gibi cilt hastalıklarında kullanılır.
ARDIÇ YAĞI
Ardıç yurdumuzun Trakya bölgesinde bolca bulunan Orta Avrupa kökenli bir drogdur. Bileşiminde glikoz, sakaroz, organik asitler reçineli bileşikler ve acı madde içermektedir, şifa aracı olarak dinçlik vermesi, sindirim sistemi temizliği, ter, idrar söktürücü, soğuk algınlığı, damar sertliği, romatizmaya karşı masaj yapılabilir. Dahilen günde altı damladan fazla kullanılmamalıdır. Fazla kullanımda böbrekleri tahriş eder.
BANYO GÜZELLİK YAĞI
Banyo güzellik yağı mix bir yağdır. Karışımı buğday, menekşe, okaliptüs, gül papatya, yasemin, lavanta, yağlarının karışımıdır. Banyo küvetini doldurduktan sonra suya 5 - 7 damla damlatılarak kullanılır. Uçucu yağ olduğundan vücuda yapışmaz. Cilde güzellik, dinçlik verir, hoş olmayan kokuları giderir, cilde tazelik ve daimi hoş koku verir.
BADEM YAĞI (ACI)
Badem gülgiller familyasından olup acı tohumların (olgun) soğukta sıkma yöntemiyle elde edilen sabit yağdır. Acıbadem meyvasının içeriğinde sabit yağ ve bir glikoz (amilgadin) taşır. Bu bilgikozitin parçalanması ile zehirli bir birleşik olan siyanhidrik meydana gelir. meyvelere bu zehirliliği veren bu bileşiktir. Çok dikkatli tüketilmelidir. Dahilen yumuşatıcı, öksürük kesici, kurt düşürücü, şeker sayısı düşürücü olarak kullanılabilir. Meyve olarak 8 adet, yağ olarak 10 damladan fazla tüketildiğinde zehirlenme belirtileri görülebilir. Yağı; haricen stres, yorgunluk için masaj yağı olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca iyi bir cilt bakım ürünüdür. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde muhafaza edilmelidir.
BADEM YAĞI (TATLI)
Badem gülgiller familyasından olup genelde kuruyemiş olarak tüketilen bir meyvedir. Tatlı meyvelerin dolgun olanlarından soğuk sıkma yöntemiyle elde edilen yağa tatlı badem yağı denir. Sarı renkli hafif kokulu ceviz tadında sabit bir yağdır. Şifa amaçlı olarak idrar söktürücü, öksürük, yüksek ateş ve tüm sindirim sisteminde tahriş giderici olarak kullanılmaktadır. Haricen çok faydalı bir üründür. Kaşıntı, pişik, tahriş, yanık durumlarında gönül rahatlığı ile kullanılabilir. Saç ve cilde çok faydalıdır.
BİBERİYE YAĞI
Biberiye ballıbabagillerden familyasından olup yurdumuzun güney bölgelerinde bolca yetişmektedir. Biberiyenin bileşimi kafurun, kanfen, pinen, sineol, borneol, bornilesetat içermektedir. Biberiyeden distilasyon yöntemi ile yağ çıkarılır. Bu yağ antiseptik bir yağdır. Başlıca romatizmal sorunlar, gut, kansızlık, idrara çıkamama, sindirim yolu taşları, astım, kalp çarpıntısı, salgı bezleri çalışması, karaciğer, kurt dökme, deprasyon, sürmenaj, asabiyet, uykusuzluk, sinirsel migren, ağız, diş sağlığı, sorunlarına karşı çok başarılı bir drogtur. Haricen; burkulmalar, ezikler, bereler, mikrobik durumlarda çok faydalıdır. Ayrıca iyi bir cilt temizlik ve bakım ürünüdür.
BUĞDAY YAĞI
Buğday binlerce yıldır insanoğlunun en önemli besin kaynağıdır. En eski uygarlıklardan beri sadece besin olarak kullanılmayıp ayrıca sayılı bir şifa aracıdır. Buğday yağı emiştirme ve sıkma yöntemi ile elde edilmektedir. Buğday drogunun faydaları husye şişliği, göğüs ağrısı, böbrek ağrısı, sinir sistemi, mide rahatsızlıklarında ve kilo kaybı sorunlarına karşı güvenle kullanılır. Haricen kullanımlarda; cilt için şahane bir doğal üründür. Fazla kullanımda kilo aldırabilir.
BERGAMUT ESANSI
Sedefotugiller familyasından olup limon ve portakal arasında yabani bir turunçgil meyvasıdır. Bu meyvanın taze kabuklarından sıkma yöntemi ile elde edilen hoş kokulu uçucu yağa bergamut esansı denir. Limon ve portakal yağının yerine kullanıldığı gibi güzel koku veren bir esans olarak da kullanılabilir.
CEVİZ YAĞI
Cevizgiller familyasından ceviz ağacı meyvasının yemişlerinin iç kısım zarıdır, çok besleyici bir yemiştir. Bu meyvanın %70' i yağ ihtiva etmektedir. Bu yağ önce soğuk, sonra sıcakta sıkılması ile elde edilmektedir. Açık sarı renkli, tatlımsı lezzetli sabit bir yağdır. Bu bitkisel drog bol miktarda protein, B vitamini ve sindirilebilir şeker ihtiva etmektedir. Faydalarına gelince; kanı temizlemede, kanamalarda, kılcal damarları sıklaştırarak kanamayı durdurma, basuru rahatlatmada, pekliğe, dizanteriye, fazla regl kanamalarına, ülsere, kurt düşürmeye, iç iltihaplara, safra salgılanmasına karşı sıralayabiliriz. Haricen; yaralara, kesiklere, mikrobik durumlara, apselere, saç dökülmesine, sinir sistemi ve adale gevşemesine oldukça faydalıdır. Bazı kaynaklara göre şeker hastalarına faydalı, bazılarına göre fazla şekerli bir besin olduğu belirtilmiştir. Şeker hastalarının emniyeten dikkatli kullanması tavsiye edilir.
ÇAM TEREBENTİN ESANSI
Çam terebentin esansı terebentin veya ağaçtan distilasyon yöntemi ile elde edilen bir yağdır. Terebentin esansı güzel kokulu, renksiz, yakıcı lezzetli bir sıvıdır, içeriğinde pinen vardır. Haricen kullanılır. Ciltte kan dolaşımını hızlandırır. Ağrı kesicidir. Saça çok faydalıdır. Kepek, saç dökülmesi, saç kırılması, matlığa karşı çok başarılı bir üründür. Şampuana karıştırılarak kullanılabilir.
ÇÖREK OTU YAĞI
Düğün çiçekgillerden olup, Anadolu'da bolca yetişen bir üründür. Bileşiminde % 35 - 15 oranında sabit yağ, uçucu yağ, acı madde ve saponinler taşımaktadır. İştah açıcı, gaz söktürücü, baş ağrılarına, süt arttırmaya, idrar arttırmaya, regl söktürücü olarak çok faydalıdır. Haricen sıkma yöntemi ile elde edilen çörek otu yağı vücuda kuvvet ve dinçlik verir. Mide ve bağırsak gazlarını söker, sivilceleri geçirir. Ayrıca saç bakımı için eşsiz bir üründür.
DEFNE YAĞI (GARLI)
Defne, defnegiller familyasından olup, yüzyıllardır insanlığa hizmet veren bir şifa kaynağıdır. Garlı defne yağı defne ağacı tohumlarından sıkma yöntemi ile elde edilen bir yağdır. Ege ve Akdeniz bölgesinde sabun hammaddesi olarak kullanılmaktadır. Cilde ve saça güzellik kazandırmaktadır. Cilt bakımı ve saç bakımında friksiyonlama yöntemi ile kullanılabildiği gibi, çok iyi bir masaj yağıdır. Defne saç dökülmesi, kuvvetsizliği, kepeklenmesi durumlarında çok başarılı bir bitkisel üründür. İçilmez.
HAŞHAŞ YAĞI
Haşhaş gelincikler familyasından bir bitkidir. Haşhaş yağı, haşhaş tohumlarından soğukta sıkılma ile elde edilen, sabit bir yağdır. Dahilen öksürüğü, ameli kesmede, sinir sistemini sakinleştirmede, uykusuzluk durumunda kullanılır. Haricen çıbanlara sürülür. Araç kullananlar dikkatli kullanmalıdır çünkü uyku hali verebilir.
HAVUÇ YAĞI
Havuç maydanozgiller familyasından olup, kökleri kullanılan bir bitkidir, içeriğindeki etkin maddeler, şeker, A Vitamini ve karotindir. Çok faydalı bir yiyecek olduğu gibi şifalı bir çok yönü de bulunmaktadır. Dahilen kullanıldığında, ishal, kansızlık, göz hastalıklarında, idrar söktürmede, miyopta, iç yumuşatmada, ülserde, bacak ağrılarında, damar açmada, karaciğer güçlendirmede, ay hali sorunlarında başarıyla kullanılabilir. Ayrıca haricen egzama, yanık, yara ve apse durumlarında kullanılır.
HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI
Hindistan cevizi hurmagiller familyasından olup, tropikal bölgelerde yetişen bir ağaç meyvesidir. Hindistan cevizi meyvesinden sıkma .yöntemiyle yağ elde edilmektedir. Faydalarına gelince; sperm sayısını arttırır, idrar akıntısı, sırt ve bel ağrılarına karşı kullanılır. Haricen eşsiz bir cilt ve saç bakım ürünüdür.
HİNT YAĞI
Hint yağı bitkisi sütleğengiller familyasından olup, anavatanı Hindistan olmakla beraber, ülkemizin Güneydoğu bölgelerinde de görülmektedir. Hint yağı bitkisinin tohumlarından soğukta sıkma ve temizleme yöntemi ile elde edilen sabit bir yağdır. Etken madde ricinoelikasittir. Bu maddeden dolayı ağrı vermeyen çok iyi bir müshil olduğu gibi haricen saç kıran ve saç dökülmesi de kullanılır.
KAKAO YAĞI
Kakao iki çeneliler sınıfının sterculiaceae familyasından tropik ağaç tohumlarıdır. Bu tohumlarda kuvvetli bir uyarıcı olan Teobromin denilen alkaloit vardır. Kakao tohumlarından faydalı bir yağ olan kakao yağı çıkarılır. Şifa olarak uyarıcı, iştah açıcı, kuvvet verici, idrar söktürücü, vücuttaki toksinlerin (zehirlerin) dışarı atılması, böbrek iltihaplanması durumlarında kullanılır. Haricen sade veya havuç yağı, menekşe yağı ile karıştırılarak yazın iyi bir bronzlaşma ürünü olarak kullanılır. Ayrıca basur *******i, kadınlarda meme ve karın çatlaklarında kullanılır. Katı bir yağ olduğundan şişesi ile sıcak su içinde eritilir. Kafein ihtiva ettiğinden dahilen kullanımlarda 10 cc'den fazla alınma durumunda çarpıntı yapabilir.
KETEN YAĞI
Limum usitatissimum familyasından keten bitkisinin tohumlarından sıkma yöntemiyle elde edilen bir yağdır. Bu yağa keten yağı denildiği gibi bezir yağı da denilmektedir. Bileşiminde doymamış yağ asitleri taşır. Faydalarına gelince; akciğer hastalıkları, bronşit, soğuk algınlığında kullanılabilir. Müzmin öksürüğe faydalıdır. Ayrıca kabızlığa karşı lavman olarak kullanıldığı gibi haricen de dolama, çıban, köpek memesi durumlarında kullanılabilir.
KİMYON YAĞI
Maydanozgiller familyasından bir bitkidir. Romalılar döneminden beri baharat olarak kullanıldığı gibi şifalı bir drog olarak da kullanılabilmektedir. Faydalı yönlerine gelince; sindirim sistemi, aşırı gaz, emziren annelerde az süt, baş dönmesi, dengesizlik, hava yutma, yüksek tansiyon, sinirsel sorunlar, romatizma, kilo kaybı, sperm azlığı, iştahsızlık, hazımsızlık ve düzensiz ay hali durumlarında düzenleyici ve söktürücü olarak da kullanılabilir. Hamileler kesinlikle kullanmamalıdır.
KUDRET NARI YAĞI
Kabakgiller familyasından şifa amacıyla yetiştirilen bir bitkidir. Kudret Narı zeytin yağına yatırılıp bir süre bekledikten sonra (yağ turuncu rengi alıncaya kadar) dahilen kullanılabilir. Fakat kötü kokulu ve mide bulandırıcı bir tadı olduğundan sadece yağı, kesme şeker üzerine 3 - 4 damla damlatılarak mide ülserine karşı kullanılır. Ayrıca haricen yara, yanık, kesik ve egzamada güvenle kullanılabilir. Bileşiminde rezin müshil bir etkiye sahip bir bileşik olan momordicin bulunur.
LAVANTA YAĞI
Ballıbabagiller familyasından yurdumuzda bolca yetişen bir bitkidir. Yağı genelde kozmetik amaçlı olup, esans ve banyo yağı olarak da kullanıldığı gibi cilde sürüldüğünde ateş düşürür. Ayrıca kokusu da uyarıcıdır.
DEFNE YAĞI (UÇUCU)
Defne yaprağı defnegiller familyasından olan defne ağaçlarının dört mevsim yeşil olan çok hoş kokulu bir drogtur. Defne uçucu yağı bu yapraklardan elde edilmektedir. Bu yağ, içinde % 35 - 50 arasında sineol ihtiva etmektedir. Defne yağı antiseptik olup, şifalı bir çok yönü bulunmaktadır. Dahilen kullanıldığında baş ağrısı, nefes darlığı, öksürük, yel, karın ağrısı, romatizma ve mesane sorunlarına başarılı bir drog olduğu gibi; haricen de romatizma, mantar ve adale ağrılarında başarıyla kullanılır. Hamileler kullanmamalıdır.
FINDIKYAĞI
Palamutgiller familyasından fındık ağacının meyvesidir. Ülkemizin Karadeniz bölgesinde bolca yetişen kaliteli bir besindir. Fındık meyveleri % 52 sabit yağ, protein, şeker, fosfor, kalsiyum ihtiva eder. Fındık yağı sıkma yöntemi ile elde edilmektedir. Dahilen kullanımda kalp çarpıntısı, böbrek ve idrar yolları tıkanması, sivilce, leke, damar sertliği ve kireçlenme, öksürük, kan tükürme, bağırsak sorunları, görme bozuklukları, iktidarsızlık, kuvvetsizlik, tansiyon dengeleyici, kolestrole karşı başarıyla savaş veren bir bitkisel üründür. Haricen sivilce, leke, yaşlılık etkilerine, yüz felci durumlarında kullanılmaktadır.
GLİSERİN
Şeffaf, renksiz, tatlımsı, şurup kıvamında bir sıvıdır. Deri hastalıkları, cilt ve tırnak bakımında kullanılabilir. Kabızlık, böbrek ve idrar yolları hastalıklarında tavsiye edilmesine rağmen, kullanıldığı nadiren görülmektedir.
KARABAŞ YAĞI
Karabaş ballıbabagiller familyasından olup, yurdumuzun güney bölgelerinde bolca bulunmaktadır. Çok şifalı bir bitkisel drogtur. Su buharı distilasyonu ile uçucu yağı çıkarılmaktadır. Dahilen kullanıldığında sinir sistemi, zindelik, uykusuzluk, balgam, sara, beyin rahatsızlıkları, sindirim sistemi iltihaplanmalarına, astım, kalp ve damar rahatsızlıklarına karşı faydalı bir bitkisel üründür. Halk arasında kanserli hücrelerin büyümesi ve dağılmasına karşı iyi geldiği söylenmektedir. Ayrıca boğaz, diş eti ve ağız dezenfektanı olarak kullanıldığı gibi iyi bir balgam sökücü ve nefes açıcıdır, iyi bir antiseptik yağ olduğundan dolayı, egzama, uyuz ve tüm asalaklara karşı da haricen kullanılır.
KANTARON YAĞI
Kantaron; Gentiyangiller familyasından yurdumuzda bolca yetişen bir bitkidir. Bileşiminde uçucu yağ rezin ve maddeler (Glikozitler) taşımaktadır. Kantorandan emiştirme yöntemi ile kantoron yağı elde edilmektedir. Başlıca; mide ülseri, gastirit, karaciğer, bağırsak asalakları, sindirim sistemi uyarılması, ateş düşürücü, idrar söktürücü, tükürük bezlerinin çalışması, dinçleşme, mikroplara karşı savunucumuz olan alyuvarların arttırlmasında güvenle kullanabilecek bitkisel bir üründür. Günde 10'cc den fazla kullanımlarda kusma yapabilmektedir.
KARABİBER YAĞI
Karabiber; ikiçenelikliler sınıfının karabibergiller familyasının üyesidir. Bileşiminde uçucu yağ ile piperin vardır. Mutfağımızın baş baharatlarından olan karabiberin yağı da çok faydalıdır. Hazmı kolaylaştırır, sindirim sistemindeki mikropları yok eder ve afrodizyak özelliği vardır. Sinir sistemine, şeker hastalığına, gaz çıkarmaya, iştah açmada faydası görülür. Haricen romatizma, yel ve adale ağrılarına karşı kullanılır. Ülser, gastrit, basur, egzama, damar sertliği ve kalın bağırsak iltihabı olanlar kullanmamalıdır.
KARANFİL YAĞI
Karanfil mersingiller familyasının bir çeşidi olup, tropik iklime sahip bölgelerde yetişmektedir. Karanfil tomurcuklarından su buharı distilasyonu ile karanfil yağı çıkarılır. Bileşiminde hirokarbür Eugenol Salisik Asit karyofilin vardır. Kuvvetli bir antiseptik olup, dahilen; ağrı kesici, hazım kolaylaştırıcı, koku giderici, iştah açıcı, cinsel uyarıcı, ishal kesici, doğum kolaylaştırıcı olarak kullanılır.
KAYISI YAĞI
Kayısı gülgiller familyasından kayısı ağacının lezzetli bir meyvasıdır. Bu meyvanın çekirdeklerinden sıkma yöntemi ile kayısı yağı elde edilmektedir. Şifalı olarak başlıca sinir, zafiyet, uykusuzluk, beyin yorgunluğu, iştahsızlık, hazımsızlık, peklik, kansızlık durumlarında güvenle kullanılır. Haricen cilde sürüldüğünde iyi bir bakım ürünüdür. Cilde tazelik verir. Ayrıca devamlı kullanıldığında göz altı kırışıklıklarına iyi geldiği bilinmektedir.
OKALİPTÜS YAĞI
Okaliptüs ağacı yurdumuzun güney bölgelerinde bolca bulunmasına rağmen ana vatanı Avustralya'dır. 160 kadar çeşidi vardır. Okaliptüs ağacının taze yapraklarından distilasyon yöntemi ile okaliptüs yağı elde edilmektedir. Bu yağın içeriğinde bol miktarda ökaliptol (sineol) vardır, iyi bir antiseptiktir. Başlıca solunum yolları, astım, bronşit, anjin, nezle, grip, soğuk algınIığı, sindirim sistemi sorunları, diş eti, ağız içi hastalıkları, burun iltihapları, döl yatağı hastalıklarında, basur *******i, yüksek ateş, sıtma, verem, halsizlik, nefes darlığı, şeker hastalığı, balgam söktürücü olarak günde 3 - 5 damla kullanılabilir. Adale kanamalarında masaj yapılarak kullanılır. Nefes darlığı ve solunum rahatsızlıklarında tütsüleme yapılırsa daha etkin sonuç alınır. Baş ağrısı ve baş dönmesi yaparsa kullanımı kesilmelidir. Belirtilen dozdan fazla kullanılmamalıdır.
PAPATYA YAĞI
Papatya; yurdumuzda bolca bulunan bir bitkidir. Emiştirme ve uçucu olarak iki tür yağı bulunur. Uçucu olan yağı yurt dışından ithal edilmekte olup, bol kokulu ve kozmetik amaçlıdır. Dahilen kullanımı tavsiye edilmez. Emiştirme usulü ile elde edilen, az kokulu olan yağı ise şifai amaçla kullanılabilir. Faydalarını ateş düşürücü, spazm çözücü, gaz çıkarıcı, rahatlık verici, boğaz ve bademcik ve diş etleri iltihapları giderilmesi, bel, baş ağrıları olarak sayabiliriz. Haricen ise; saç dökülmesi ve saç bakımı için faydalı bir üründür.
PORTAKAL YAĞI
Portakal; turunçgiller familyasından portakal ağacının meyvesidir. Bu meyvelerin kabuklarından sıkma yöntemi ile uçucu bir yağ olan portakal yağı elde edilir. Damar sertliği, felç riski, soğuk algınlığı, nezle, grip, yorgunluk, sinir bozukluğu, hazımsızlık, kansızlık, karaciğer tembelliği, safra arttırmada, ateşlenmede, şeker hastalığı ve kilo vermede dahilen başarıyla kullanılır. Haricen fazla yağlı ciltlerde iyi bir bakım ürünüdür. Mide rahatsızlığı olanlar kullanmamalıdır.
REZENE YAĞI
Rezene; maydanozgiller familyasından olup, yurdumuzun Ege ve Akdeniz bölgelerinde profesyonelce tarımı yapılan bir bitkidir. Distilasyon yöntemi ile uçucu yağı çıkarılmaktadır. Kullanıldığı alanlar başlıca; sindirim kolaylaştırıcı, mide ve bağırsak yumuşatıcı, gaz çıkartıcı, adet kanamaları düzenleyici, süt arttırıcı'dır. Glaktojen etkisi ile meme şişliklerine, güçlenmede, iştah açmada kurt ve solucan düşürmede uykusuzlukta, sakinleşmede, boğmaca ve astım nöbetlerinde, sakinleştirici olarak kullanılabilir. Haricen sürülerek göğüs tıkanıklıkları ve karın ağrılarında başarıyla tatbik edilir. Hamilelerin, kullanması sakıncalı olabilir.
ROMATİZMA YAĞI
Romatizma yağı miks bir yağ türüdür, içeriğinde okaliptüs, menengiç, pelesenk, karabiber, tarçın, sarmısak, nane. karanfil, alabalık, kekik yağı ihtiva etmektedir. Rahatsızlığın şiddetine göre günde iki kez masaj yöntemiyle uygulanır, içilmez.
SAÇ BAKIM YAĞI
Saç bakım yağı bitkisel bir miks yağ türüdür, içeriğinde hint yağı, biberiye, zeytin, badem, papatya, mersin, adaçayı, defne, çörekotu, susam, gül, menekşe, lavanta, hindistan cevizi yağı bulunmaktadır. Haftada iki kez, temiz saça friksiyon yaparak, yağı saçda en az bir saat bekleterek ve defne sabunu ile yıkanıp iyice durulanarak kullanılmalıdır. Bu tatbik uygulandığında saç dökülmesinde önemli bir azalma görülecek ve saçlara parlaklık, canlılık ve sağlık verecektir.
SARMISAK YAĞI
Sarmısak; zambakgiller familyasından olup, vatanı Orta Asya olduğu sanılmaktadır. Türk mutfağında yaygın kullanımından dolayı, Türk mutfağı ile özdeşleşmiştir. Çok faydalı bir drogtur. Kuvvetli bir antiseptiktir. Parazit dökücü, idrar söktürücü, zehirlenmelere karşı, astım, sarılık, diş hastalıkları, romatizma, afrodizyak, şeker hastalığı, tansiyon, bağırsak florasının düzenlenmesi ve tehlikeli bakterilerin üremesini engelleyici, organizmayı destekleyici, karaciğere, troit, böbrek üstü ve tüm salgı bezlerinin iyi çalışmasına, gut, siyatik, baş dönmesi, kulak uğuldaması, glikoz miktarının dengelenmesi, kan dolaşımı, enfarktüs, beyin kanamalarına karşı tansiyonu düşürür. Damar sertliğini, kolestrolü ayarlar. Oksijen taşıyan alyuvarları korur. Haricen kullanımlarda asalakları öldürür. Bel üzerine masaj yapıldığında afrodizyak etkisi vardır. Ayrıca saç kıranda sorunlu bölgeye sürülerek kullanılabilir.
MENEKŞE YAĞI
Menekşe baklagiller familyasından hoş çiçekli bir bitkidir. Distilasyon yöntemi ile uçucu yağı çıkartılmaktadır. Dahilen kullanımı tavsiye edilmez. Haricen cilt hastalıkları, egzama ve uyuzda kullanılır. Hoş bir koku vericidir. Banyo ve kozmetik yağı olarak kullanılabilir.
YABANİ GÜL YAĞI
Gülgiller familyasındandır. Klasik gül yağı gibi üretilmez. Emiştirme yöntemi ile elde edilir. Bir diğer adı da tıbbi gül yağıdır. İshale iyi gelir, cilde faydalıdır, sürülerek kullanılır.
KEKİK YAĞI
Kekik; iki çeneliler ballıbabagiller familyasından olup yurdumuzda kırk kadar çeşidi bulunmaktadır. Mutfaklarımızda özellikle et yemeklerimizin baş baharatı olduğu gibi birçok faydalı yönü de bulunmaktadır. Bu bitkiden distilasyon yöntemi ile uçucu yağı çıkartılmaktadır, içeriğinde timol ve kavrakol bulunmaktadır. Astım kasılmaları, bağırsak ve karaciğer iltihaplanmaları, kusurlu regl, sinir yatıştırıcı, grip, nezle, uykusuzluk, sinirsel migren, kulak uğuldaması, baş dönmesi, spazm, boğmaca, öksürük, çarpıntı, şeker hastalığı, mide krampları, damar tıkanıklığı, böbrek ve idrar kesesi hastalıkları, romatizma, gut, yorgunluk, kuvvetsizlik, kurt, havadaki zararlı bakterilerin dezenfekte edilmesi, organizma içerisindeki zararlı mikropların yok edilmesi, tifo, verem, kolesterol, yağ eritme, aşırı kilolanmaya karşı kesme şeker üzerine 6 - 7 damla konularak günde iki kez kullanılabilir. Haricen kullanımlarda iyi bir antiseptik olduğundan dolayı yaralara, apselere, ezilmelere, burkulmalara, berelenmelere ve asalak kaynaklı deri hastalıklarına karşı başarılı bir bitkisel drogdur. Yüksek tansiyon, guatr hastaları ve hamileler kullanmamalıdır.
LİMON YAĞI
Limon ülkemizde bolca yetişen, mutfağımızda bolca kullanılan bir ürünümüzdür. Limon yağı, limon meyvesinin taze kabuklarının sıkılması ile elde edilir. Bileşiminde limonen ve citral bulunur. Ateş ve tansiyonu düşürür, damar sertliği, romatizma, nezle, grip, bağırsak, idrar yolları mikropları, gıda zehirlenmeleri, idrar sökme zorluğu, böbrek ve mesanede kum ve taşların düşürülmesi, cildin güzelleştirilmesi, aşırı yağlı sivilceli ciltlerde, karaciğer hastalıkları, diş beyazlatılması, skorbüt, boğaz ve bademcik iltihabı, ishal, kansızlık, fazla aybaşı kanaması, nasır, baş ağrısı, vücut ağrıları için iyi bir bitkisel drogtur. Ay hali durumunda, az kanamalı bayanlar kullanmamalıdır.
OĞUL OTU YAĞI (MELİSA)
Ballıbabagiller familyasından olup, yurdumuzda bolca yetişen ve kullanılan bir drogtur. Distilasyon ile uçucu yağı elde edilmektedir. Kalbi güçlendirici, destekleyici, çarpıntıyı kesici bir kalp dostudur. Ayrıca tüm yaşamsal organların desteklenmesi, iç açıcı olması, sinir bozukluğundan dolayı spazmları çözücü, baş ağrısı, bellek yitimi, uyarıcı, melankolilere karşı, menopoz, bunalım, deprasyon, kasılmalar, kulak uğultusu, bayılma, sinirsel yorgunluk, migren, tik, karın ağrısı, diş ve kulak ağrısı, regl dengesizliklerine karşı günde iki kez 3 - 4 damla kullanılabilir. Haricen kullanımda ise; nevralji, romatizma, burkulma, berelenme, ve ezilmelerde masaj yöntemi ile uygulanabilir.
MASAJ YAĞI
Masaj yağı mix bir yağdır, içeriğinde menengiç, susam, ceviz, portakal, limon, papatya, menekşe ve lavanta yağı bulunmaktadır. Yorgunluk, halsizlik, tutulma, burkulma, kasılma, çekme, stresten kaynaklanan bedeni rahatsızlıklara masaj yapılarak kullanılan eşsiz bir üründür.
MERSİN YAPRAĞI YAĞI
Mersin meyvesi bitkisinin yapraklarıdır ve güney bölgelerimizde bolca bulunur. Bu bitkiden distilasyon yöntemi ile uçucu yağ elde edilir, içeriğinde mirtenol, terpenler ve sineol bulunur. Antiseptik bir yağdır. Kan kesici / yatıştırıcı etkileri nedeni ile dahilen; verem, bel soğukluğu, şeker hastalığı, akciğer iltihabı, mide ağrısı, ve ishal durumlarında başarıyla kullanılır. Günde 10 - 15 damladan fazla alınmamalıdır. Hamileler kesinlikle kullanmamalıdır.
NANE YAĞI
Nane; ballıbabagillerden, mutfağımızda bolca baharat olarak kullandığımız bir bitkidir. Naneden distilasyon yöntemi ile elde edilen bir uçucu yağdır, içeriğinde mentol, menton, mentofuran ihtiva etmektedir. Hafif antiseptiktir. Mentol sayesinde mikrop kovucudur. Ayrıca cinsel gücü artırır. Mide bulantısı, kusma, kolit, idrar yolu bozuklukları, adet sancıları, yüksek ateş, mide ağrısı, bölgesel şişlik, sarılık, göğüs hastalıkları, nefes darlığı, sinir sistemi yatıştırıcı, gaz çıkarıcı, karaciğer ve pankreasın düzenli çalışmasında, öksürük, astım bronşit, baş ağrısı, uykusuzluk, daralma ve yüksek ateş durumlarında, günde 5 -10 damla alınabilir. Haricen; romatizma, gut, kesik, yara bere ve iltihaplı yaralarda sürme ve masaj yöntemi ile uygulanabilir. Ayrıca diş eti, ağız sağlığı ve ağız kokusu için gargara olarak kullanılabilir.
PELESENK YAĞI (BALSAM)
Pelesenk; Antil adalarında yetişen, küçük çiçekli bir ağaç gövdesinden, yaralama ile elde edilen bir yağdır. Midevi özelliği vardır. Kabız giderir, idrar söktürür, sıtma, frengi, sarılık durumlarında kullanılır. Haricen; kulunç, romatizma, adale ve kemik ağrılarında, masajla birlikte kullanılır.
SUSAM YAĞI
Susamgiller familyasından olup, bol yağlı bir tohumdur. Sıkma yöntemi ile elde edilen sabit bir yağdır. Bileşiminde oleik, stearik, palmitik, linoleik asitler taşır. Dahilen; safra taşlarının düşürülmesinde, karaciğer rahatsızlıklarında, kabızlıkta, karın ağrısında, cinsel gücü arttırmada, nefes darlığı ve bronşitte faydalıdır. Ayrıca iyi bir masaj yağıdır.
TARÇIN YAĞI
Defnegiller familyasının Güney Asya'da yetişen ve kabukları kullanılan bir ağaçtır. Kabuklardan distilasyon yöntemi ile tarçın yağı elde edilir. Hoş bir kokusu ve tadı vardır, içeriğinde; sinnamik, aldehit ve ogenol ihtiva eder. Sağlık açısından binlerce yıldır kullanılmaktadır. Ruhi sıkıntılar, sürmenaj, kalp kuvvetlenmesi, grip, soğuk algınlığı, nezle, iştahsızlık, hazımsızlık, ishal, mide tembelliği, vücut direnci, bağırsak solucanları ve kadınlardaki beyaz akıntıya karşı başarıyla kullanılır. Ayrıca iyi bir afrodizyak olup, haricen kullanımda felce iyi geldiğine dair halk arasında da rivayetler vardır.
ZEYTİNYAĞI
Zeytingiller familyasından meyveleri kullanılan bir bitkidir. Bu bitkinin meyvesinden sıkma yöntemiyle zeytin yağı elde edilmektedir. İçeriğinde oleik asit gliseritleri, A ve E vitamini ve ptesterol ihtiva eder. Sağlık kaynağı bir yağdır. Bu yağı bol kullanan Akdeniz ülkelerinde kalp ve damar rahatsızlıkları çok az ; görülmektedir. Dahilen kullanımda müshil ve safra söktürücü; haricen ise yumuşatıcı ve yatıştırıcıdır. Saçlara friksiyon yapıldığında 'çok faydalıdır. Zeytinyağından farklı olarak asit derecesi daha düşüktür,
Adaçayı, ballıbabagiller familyasından yüzyıllardır insanlığa hizmet veren faydalı bir drogdur. Yapraklarından distilasyon ile Adaçayı (Acı Elma) yağı elde edilir. Bu yağda tuyon, sineol, borneol bulunmaktadır. Adaçayı'nın en belirgin özelliklerini sıralamak gerekirse antiseptik (mikrop öldürücü) elması dolayısıyla haricen mikrobik hastalıklarda, gaz söktürücü, boğaz ve burun hastalıkları vücuda kuvvet vermede uyarıcı olarak, midevi, ter kesici, idrar artırıcı, yara, apse, bademcik, adet düzensizliği, sinir sistemi, unutkanlık, zihin açma, kansızlık, nekahat dönemi, depresyon, kusma, ishal, sıkılaştırıcı ve kapatıcı özelliğinden dolayı tüm kanama ve akıntılarda spazm çözme, böbrek tembelliği, romatizma, migren, genç kızların hormon dengelenmesinde, menopoz, şeker, ülser, cilt bakım ve temizliğinde etkili bir drogtur. Banyo suyuna katıldığında vücuda kuvvet ve dinçlik verdiği bilinmektedir. Dahileh kullanıldığında (yağ olarak) 5 damladan fazla kullanılmamalıdır.
ALABALIK YAĞI
Yurdumuzda bolca doğal ve tabi ortamlarda yetişen alabalığın halis yağ içerisinde emiştirilmesiyle elde edilen hayvansal ve bitkisel karışımlı bir drogtur. Genelde romatizma, kemik ağrıları, bel fıtığı durumlarında kullanılır, içilmez, haricen friksiyon olarak kullanılır. Fazla uzun süre kullanılması kemikleri yumuşattığından istenmeyen kemik kırılmalarına sebep olabilir.
ANASON YAĞI
Anason, maydonozgiller familyasından olup, yurdumuzda yabani çeşitleri bulunduğu gibi tarımsal ürün olarak da yetiştirilmektedir. Anasondan distilasyon yolu ile yağ çıkarılmaktadır. Yağın içinde bilhassa anethol bulunmaktadır. Anason eski tarihlerden beri şifa amaçlı kullanılmaktadır. Bunların başlıcaları aşağıda sıralanmaktadır. Bedeni görevlerimiz açısından uyarıcı salgı bezlerinin düzenli çalışması, kalp basıncı desteklenmesi, nefes alış verişi, enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemimizin düzenli çalışması, sinirsel hücrelerimizin verimli olması, sinirsel migren, sindirim sistemi uyarılması, karın ağrısı, adet sancısı, sindirim sistemi tıkanıklıklarında, öksürük, boğmaca, astım bronşit, kan dolaşımı, iktidarsızlık, iştahsızlık, gaz çıkarma, bağırsak parazitine karşı, boğaz ağrısı, uykusuzluk, anne sütü azalması durumlarında etkin bir drogtur. Haricen anason yağı kullanımında; sarkmış göğüs ve vücudun diğer deforme olmuş bölgelerinde masaj yolu ile başarıyla kullanılır. Dahilen kullanımda günde on damladan fazlası uyku ve uyuşukluk verir, Yağı dahilen alıp araç ve iş makinası kullanmak sakıncalıdır. Ayrıca birçok kaynakta düşük riskine karşı hamilelerin kullanması yasaklanmıştır.
ARDIÇ KATRANI
Katran ardıç ağacının dal, kök gövdesinin küp içinde kuru olarak yakılmasıyla elde edilir. Birleşiminde uçucu yağ, rezin kadinen ismi verilen bir triterpen ve fenol türevleri (guaiakol ve krezol türevleri) ihtiva etmektedir. Anadolu' da hala sıkça kullanılan drog yan ürünüdür. Haricen kullanılan egzama, saçkıran, sivilce kellik, uyuz, sedef gibi cilt hastalıklarında kullanılır.
ARDIÇ YAĞI
Ardıç yurdumuzun Trakya bölgesinde bolca bulunan Orta Avrupa kökenli bir drogdur. Bileşiminde glikoz, sakaroz, organik asitler reçineli bileşikler ve acı madde içermektedir, şifa aracı olarak dinçlik vermesi, sindirim sistemi temizliği, ter, idrar söktürücü, soğuk algınlığı, damar sertliği, romatizmaya karşı masaj yapılabilir. Dahilen günde altı damladan fazla kullanılmamalıdır. Fazla kullanımda böbrekleri tahriş eder.
BANYO GÜZELLİK YAĞI
Banyo güzellik yağı mix bir yağdır. Karışımı buğday, menekşe, okaliptüs, gül papatya, yasemin, lavanta, yağlarının karışımıdır. Banyo küvetini doldurduktan sonra suya 5 - 7 damla damlatılarak kullanılır. Uçucu yağ olduğundan vücuda yapışmaz. Cilde güzellik, dinçlik verir, hoş olmayan kokuları giderir, cilde tazelik ve daimi hoş koku verir.
BADEM YAĞI (ACI)
Badem gülgiller familyasından olup acı tohumların (olgun) soğukta sıkma yöntemiyle elde edilen sabit yağdır. Acıbadem meyvasının içeriğinde sabit yağ ve bir glikoz (amilgadin) taşır. Bu bilgikozitin parçalanması ile zehirli bir birleşik olan siyanhidrik meydana gelir. meyvelere bu zehirliliği veren bu bileşiktir. Çok dikkatli tüketilmelidir. Dahilen yumuşatıcı, öksürük kesici, kurt düşürücü, şeker sayısı düşürücü olarak kullanılabilir. Meyve olarak 8 adet, yağ olarak 10 damladan fazla tüketildiğinde zehirlenme belirtileri görülebilir. Yağı; haricen stres, yorgunluk için masaj yağı olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca iyi bir cilt bakım ürünüdür. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde muhafaza edilmelidir.
BADEM YAĞI (TATLI)
Badem gülgiller familyasından olup genelde kuruyemiş olarak tüketilen bir meyvedir. Tatlı meyvelerin dolgun olanlarından soğuk sıkma yöntemiyle elde edilen yağa tatlı badem yağı denir. Sarı renkli hafif kokulu ceviz tadında sabit bir yağdır. Şifa amaçlı olarak idrar söktürücü, öksürük, yüksek ateş ve tüm sindirim sisteminde tahriş giderici olarak kullanılmaktadır. Haricen çok faydalı bir üründür. Kaşıntı, pişik, tahriş, yanık durumlarında gönül rahatlığı ile kullanılabilir. Saç ve cilde çok faydalıdır.
BİBERİYE YAĞI
Biberiye ballıbabagillerden familyasından olup yurdumuzun güney bölgelerinde bolca yetişmektedir. Biberiyenin bileşimi kafurun, kanfen, pinen, sineol, borneol, bornilesetat içermektedir. Biberiyeden distilasyon yöntemi ile yağ çıkarılır. Bu yağ antiseptik bir yağdır. Başlıca romatizmal sorunlar, gut, kansızlık, idrara çıkamama, sindirim yolu taşları, astım, kalp çarpıntısı, salgı bezleri çalışması, karaciğer, kurt dökme, deprasyon, sürmenaj, asabiyet, uykusuzluk, sinirsel migren, ağız, diş sağlığı, sorunlarına karşı çok başarılı bir drogtur. Haricen; burkulmalar, ezikler, bereler, mikrobik durumlarda çok faydalıdır. Ayrıca iyi bir cilt temizlik ve bakım ürünüdür.
BUĞDAY YAĞI
Buğday binlerce yıldır insanoğlunun en önemli besin kaynağıdır. En eski uygarlıklardan beri sadece besin olarak kullanılmayıp ayrıca sayılı bir şifa aracıdır. Buğday yağı emiştirme ve sıkma yöntemi ile elde edilmektedir. Buğday drogunun faydaları husye şişliği, göğüs ağrısı, böbrek ağrısı, sinir sistemi, mide rahatsızlıklarında ve kilo kaybı sorunlarına karşı güvenle kullanılır. Haricen kullanımlarda; cilt için şahane bir doğal üründür. Fazla kullanımda kilo aldırabilir.
BERGAMUT ESANSI
Sedefotugiller familyasından olup limon ve portakal arasında yabani bir turunçgil meyvasıdır. Bu meyvanın taze kabuklarından sıkma yöntemi ile elde edilen hoş kokulu uçucu yağa bergamut esansı denir. Limon ve portakal yağının yerine kullanıldığı gibi güzel koku veren bir esans olarak da kullanılabilir.
CEVİZ YAĞI
Cevizgiller familyasından ceviz ağacı meyvasının yemişlerinin iç kısım zarıdır, çok besleyici bir yemiştir. Bu meyvanın %70' i yağ ihtiva etmektedir. Bu yağ önce soğuk, sonra sıcakta sıkılması ile elde edilmektedir. Açık sarı renkli, tatlımsı lezzetli sabit bir yağdır. Bu bitkisel drog bol miktarda protein, B vitamini ve sindirilebilir şeker ihtiva etmektedir. Faydalarına gelince; kanı temizlemede, kanamalarda, kılcal damarları sıklaştırarak kanamayı durdurma, basuru rahatlatmada, pekliğe, dizanteriye, fazla regl kanamalarına, ülsere, kurt düşürmeye, iç iltihaplara, safra salgılanmasına karşı sıralayabiliriz. Haricen; yaralara, kesiklere, mikrobik durumlara, apselere, saç dökülmesine, sinir sistemi ve adale gevşemesine oldukça faydalıdır. Bazı kaynaklara göre şeker hastalarına faydalı, bazılarına göre fazla şekerli bir besin olduğu belirtilmiştir. Şeker hastalarının emniyeten dikkatli kullanması tavsiye edilir.
ÇAM TEREBENTİN ESANSI
Çam terebentin esansı terebentin veya ağaçtan distilasyon yöntemi ile elde edilen bir yağdır. Terebentin esansı güzel kokulu, renksiz, yakıcı lezzetli bir sıvıdır, içeriğinde pinen vardır. Haricen kullanılır. Ciltte kan dolaşımını hızlandırır. Ağrı kesicidir. Saça çok faydalıdır. Kepek, saç dökülmesi, saç kırılması, matlığa karşı çok başarılı bir üründür. Şampuana karıştırılarak kullanılabilir.
ÇÖREK OTU YAĞI
Düğün çiçekgillerden olup, Anadolu'da bolca yetişen bir üründür. Bileşiminde % 35 - 15 oranında sabit yağ, uçucu yağ, acı madde ve saponinler taşımaktadır. İştah açıcı, gaz söktürücü, baş ağrılarına, süt arttırmaya, idrar arttırmaya, regl söktürücü olarak çok faydalıdır. Haricen sıkma yöntemi ile elde edilen çörek otu yağı vücuda kuvvet ve dinçlik verir. Mide ve bağırsak gazlarını söker, sivilceleri geçirir. Ayrıca saç bakımı için eşsiz bir üründür.
DEFNE YAĞI (GARLI)
Defne, defnegiller familyasından olup, yüzyıllardır insanlığa hizmet veren bir şifa kaynağıdır. Garlı defne yağı defne ağacı tohumlarından sıkma yöntemi ile elde edilen bir yağdır. Ege ve Akdeniz bölgesinde sabun hammaddesi olarak kullanılmaktadır. Cilde ve saça güzellik kazandırmaktadır. Cilt bakımı ve saç bakımında friksiyonlama yöntemi ile kullanılabildiği gibi, çok iyi bir masaj yağıdır. Defne saç dökülmesi, kuvvetsizliği, kepeklenmesi durumlarında çok başarılı bir bitkisel üründür. İçilmez.
HAŞHAŞ YAĞI
Haşhaş gelincikler familyasından bir bitkidir. Haşhaş yağı, haşhaş tohumlarından soğukta sıkılma ile elde edilen, sabit bir yağdır. Dahilen öksürüğü, ameli kesmede, sinir sistemini sakinleştirmede, uykusuzluk durumunda kullanılır. Haricen çıbanlara sürülür. Araç kullananlar dikkatli kullanmalıdır çünkü uyku hali verebilir.
HAVUÇ YAĞI
Havuç maydanozgiller familyasından olup, kökleri kullanılan bir bitkidir, içeriğindeki etkin maddeler, şeker, A Vitamini ve karotindir. Çok faydalı bir yiyecek olduğu gibi şifalı bir çok yönü de bulunmaktadır. Dahilen kullanıldığında, ishal, kansızlık, göz hastalıklarında, idrar söktürmede, miyopta, iç yumuşatmada, ülserde, bacak ağrılarında, damar açmada, karaciğer güçlendirmede, ay hali sorunlarında başarıyla kullanılabilir. Ayrıca haricen egzama, yanık, yara ve apse durumlarında kullanılır.
HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI
Hindistan cevizi hurmagiller familyasından olup, tropikal bölgelerde yetişen bir ağaç meyvesidir. Hindistan cevizi meyvesinden sıkma .yöntemiyle yağ elde edilmektedir. Faydalarına gelince; sperm sayısını arttırır, idrar akıntısı, sırt ve bel ağrılarına karşı kullanılır. Haricen eşsiz bir cilt ve saç bakım ürünüdür.
HİNT YAĞI
Hint yağı bitkisi sütleğengiller familyasından olup, anavatanı Hindistan olmakla beraber, ülkemizin Güneydoğu bölgelerinde de görülmektedir. Hint yağı bitkisinin tohumlarından soğukta sıkma ve temizleme yöntemi ile elde edilen sabit bir yağdır. Etken madde ricinoelikasittir. Bu maddeden dolayı ağrı vermeyen çok iyi bir müshil olduğu gibi haricen saç kıran ve saç dökülmesi de kullanılır.
KAKAO YAĞI
Kakao iki çeneliler sınıfının sterculiaceae familyasından tropik ağaç tohumlarıdır. Bu tohumlarda kuvvetli bir uyarıcı olan Teobromin denilen alkaloit vardır. Kakao tohumlarından faydalı bir yağ olan kakao yağı çıkarılır. Şifa olarak uyarıcı, iştah açıcı, kuvvet verici, idrar söktürücü, vücuttaki toksinlerin (zehirlerin) dışarı atılması, böbrek iltihaplanması durumlarında kullanılır. Haricen sade veya havuç yağı, menekşe yağı ile karıştırılarak yazın iyi bir bronzlaşma ürünü olarak kullanılır. Ayrıca basur *******i, kadınlarda meme ve karın çatlaklarında kullanılır. Katı bir yağ olduğundan şişesi ile sıcak su içinde eritilir. Kafein ihtiva ettiğinden dahilen kullanımlarda 10 cc'den fazla alınma durumunda çarpıntı yapabilir.
KETEN YAĞI
Limum usitatissimum familyasından keten bitkisinin tohumlarından sıkma yöntemiyle elde edilen bir yağdır. Bu yağa keten yağı denildiği gibi bezir yağı da denilmektedir. Bileşiminde doymamış yağ asitleri taşır. Faydalarına gelince; akciğer hastalıkları, bronşit, soğuk algınlığında kullanılabilir. Müzmin öksürüğe faydalıdır. Ayrıca kabızlığa karşı lavman olarak kullanıldığı gibi haricen de dolama, çıban, köpek memesi durumlarında kullanılabilir.
KİMYON YAĞI
Maydanozgiller familyasından bir bitkidir. Romalılar döneminden beri baharat olarak kullanıldığı gibi şifalı bir drog olarak da kullanılabilmektedir. Faydalı yönlerine gelince; sindirim sistemi, aşırı gaz, emziren annelerde az süt, baş dönmesi, dengesizlik, hava yutma, yüksek tansiyon, sinirsel sorunlar, romatizma, kilo kaybı, sperm azlığı, iştahsızlık, hazımsızlık ve düzensiz ay hali durumlarında düzenleyici ve söktürücü olarak da kullanılabilir. Hamileler kesinlikle kullanmamalıdır.
KUDRET NARI YAĞI
Kabakgiller familyasından şifa amacıyla yetiştirilen bir bitkidir. Kudret Narı zeytin yağına yatırılıp bir süre bekledikten sonra (yağ turuncu rengi alıncaya kadar) dahilen kullanılabilir. Fakat kötü kokulu ve mide bulandırıcı bir tadı olduğundan sadece yağı, kesme şeker üzerine 3 - 4 damla damlatılarak mide ülserine karşı kullanılır. Ayrıca haricen yara, yanık, kesik ve egzamada güvenle kullanılabilir. Bileşiminde rezin müshil bir etkiye sahip bir bileşik olan momordicin bulunur.
LAVANTA YAĞI
Ballıbabagiller familyasından yurdumuzda bolca yetişen bir bitkidir. Yağı genelde kozmetik amaçlı olup, esans ve banyo yağı olarak da kullanıldığı gibi cilde sürüldüğünde ateş düşürür. Ayrıca kokusu da uyarıcıdır.
DEFNE YAĞI (UÇUCU)
Defne yaprağı defnegiller familyasından olan defne ağaçlarının dört mevsim yeşil olan çok hoş kokulu bir drogtur. Defne uçucu yağı bu yapraklardan elde edilmektedir. Bu yağ, içinde % 35 - 50 arasında sineol ihtiva etmektedir. Defne yağı antiseptik olup, şifalı bir çok yönü bulunmaktadır. Dahilen kullanıldığında baş ağrısı, nefes darlığı, öksürük, yel, karın ağrısı, romatizma ve mesane sorunlarına başarılı bir drog olduğu gibi; haricen de romatizma, mantar ve adale ağrılarında başarıyla kullanılır. Hamileler kullanmamalıdır.
FINDIKYAĞI
Palamutgiller familyasından fındık ağacının meyvesidir. Ülkemizin Karadeniz bölgesinde bolca yetişen kaliteli bir besindir. Fındık meyveleri % 52 sabit yağ, protein, şeker, fosfor, kalsiyum ihtiva eder. Fındık yağı sıkma yöntemi ile elde edilmektedir. Dahilen kullanımda kalp çarpıntısı, böbrek ve idrar yolları tıkanması, sivilce, leke, damar sertliği ve kireçlenme, öksürük, kan tükürme, bağırsak sorunları, görme bozuklukları, iktidarsızlık, kuvvetsizlik, tansiyon dengeleyici, kolestrole karşı başarıyla savaş veren bir bitkisel üründür. Haricen sivilce, leke, yaşlılık etkilerine, yüz felci durumlarında kullanılmaktadır.
GLİSERİN
Şeffaf, renksiz, tatlımsı, şurup kıvamında bir sıvıdır. Deri hastalıkları, cilt ve tırnak bakımında kullanılabilir. Kabızlık, böbrek ve idrar yolları hastalıklarında tavsiye edilmesine rağmen, kullanıldığı nadiren görülmektedir.
KARABAŞ YAĞI
Karabaş ballıbabagiller familyasından olup, yurdumuzun güney bölgelerinde bolca bulunmaktadır. Çok şifalı bir bitkisel drogtur. Su buharı distilasyonu ile uçucu yağı çıkarılmaktadır. Dahilen kullanıldığında sinir sistemi, zindelik, uykusuzluk, balgam, sara, beyin rahatsızlıkları, sindirim sistemi iltihaplanmalarına, astım, kalp ve damar rahatsızlıklarına karşı faydalı bir bitkisel üründür. Halk arasında kanserli hücrelerin büyümesi ve dağılmasına karşı iyi geldiği söylenmektedir. Ayrıca boğaz, diş eti ve ağız dezenfektanı olarak kullanıldığı gibi iyi bir balgam sökücü ve nefes açıcıdır, iyi bir antiseptik yağ olduğundan dolayı, egzama, uyuz ve tüm asalaklara karşı da haricen kullanılır.
KANTARON YAĞI
Kantaron; Gentiyangiller familyasından yurdumuzda bolca yetişen bir bitkidir. Bileşiminde uçucu yağ rezin ve maddeler (Glikozitler) taşımaktadır. Kantorandan emiştirme yöntemi ile kantoron yağı elde edilmektedir. Başlıca; mide ülseri, gastirit, karaciğer, bağırsak asalakları, sindirim sistemi uyarılması, ateş düşürücü, idrar söktürücü, tükürük bezlerinin çalışması, dinçleşme, mikroplara karşı savunucumuz olan alyuvarların arttırlmasında güvenle kullanabilecek bitkisel bir üründür. Günde 10'cc den fazla kullanımlarda kusma yapabilmektedir.
KARABİBER YAĞI
Karabiber; ikiçenelikliler sınıfının karabibergiller familyasının üyesidir. Bileşiminde uçucu yağ ile piperin vardır. Mutfağımızın baş baharatlarından olan karabiberin yağı da çok faydalıdır. Hazmı kolaylaştırır, sindirim sistemindeki mikropları yok eder ve afrodizyak özelliği vardır. Sinir sistemine, şeker hastalığına, gaz çıkarmaya, iştah açmada faydası görülür. Haricen romatizma, yel ve adale ağrılarına karşı kullanılır. Ülser, gastrit, basur, egzama, damar sertliği ve kalın bağırsak iltihabı olanlar kullanmamalıdır.
KARANFİL YAĞI
Karanfil mersingiller familyasının bir çeşidi olup, tropik iklime sahip bölgelerde yetişmektedir. Karanfil tomurcuklarından su buharı distilasyonu ile karanfil yağı çıkarılır. Bileşiminde hirokarbür Eugenol Salisik Asit karyofilin vardır. Kuvvetli bir antiseptik olup, dahilen; ağrı kesici, hazım kolaylaştırıcı, koku giderici, iştah açıcı, cinsel uyarıcı, ishal kesici, doğum kolaylaştırıcı olarak kullanılır.
KAYISI YAĞI
Kayısı gülgiller familyasından kayısı ağacının lezzetli bir meyvasıdır. Bu meyvanın çekirdeklerinden sıkma yöntemi ile kayısı yağı elde edilmektedir. Şifalı olarak başlıca sinir, zafiyet, uykusuzluk, beyin yorgunluğu, iştahsızlık, hazımsızlık, peklik, kansızlık durumlarında güvenle kullanılır. Haricen cilde sürüldüğünde iyi bir bakım ürünüdür. Cilde tazelik verir. Ayrıca devamlı kullanıldığında göz altı kırışıklıklarına iyi geldiği bilinmektedir.
OKALİPTÜS YAĞI
Okaliptüs ağacı yurdumuzun güney bölgelerinde bolca bulunmasına rağmen ana vatanı Avustralya'dır. 160 kadar çeşidi vardır. Okaliptüs ağacının taze yapraklarından distilasyon yöntemi ile okaliptüs yağı elde edilmektedir. Bu yağın içeriğinde bol miktarda ökaliptol (sineol) vardır, iyi bir antiseptiktir. Başlıca solunum yolları, astım, bronşit, anjin, nezle, grip, soğuk algınIığı, sindirim sistemi sorunları, diş eti, ağız içi hastalıkları, burun iltihapları, döl yatağı hastalıklarında, basur *******i, yüksek ateş, sıtma, verem, halsizlik, nefes darlığı, şeker hastalığı, balgam söktürücü olarak günde 3 - 5 damla kullanılabilir. Adale kanamalarında masaj yapılarak kullanılır. Nefes darlığı ve solunum rahatsızlıklarında tütsüleme yapılırsa daha etkin sonuç alınır. Baş ağrısı ve baş dönmesi yaparsa kullanımı kesilmelidir. Belirtilen dozdan fazla kullanılmamalıdır.
PAPATYA YAĞI
Papatya; yurdumuzda bolca bulunan bir bitkidir. Emiştirme ve uçucu olarak iki tür yağı bulunur. Uçucu olan yağı yurt dışından ithal edilmekte olup, bol kokulu ve kozmetik amaçlıdır. Dahilen kullanımı tavsiye edilmez. Emiştirme usulü ile elde edilen, az kokulu olan yağı ise şifai amaçla kullanılabilir. Faydalarını ateş düşürücü, spazm çözücü, gaz çıkarıcı, rahatlık verici, boğaz ve bademcik ve diş etleri iltihapları giderilmesi, bel, baş ağrıları olarak sayabiliriz. Haricen ise; saç dökülmesi ve saç bakımı için faydalı bir üründür.
PORTAKAL YAĞI
Portakal; turunçgiller familyasından portakal ağacının meyvesidir. Bu meyvelerin kabuklarından sıkma yöntemi ile uçucu bir yağ olan portakal yağı elde edilir. Damar sertliği, felç riski, soğuk algınlığı, nezle, grip, yorgunluk, sinir bozukluğu, hazımsızlık, kansızlık, karaciğer tembelliği, safra arttırmada, ateşlenmede, şeker hastalığı ve kilo vermede dahilen başarıyla kullanılır. Haricen fazla yağlı ciltlerde iyi bir bakım ürünüdür. Mide rahatsızlığı olanlar kullanmamalıdır.
REZENE YAĞI
Rezene; maydanozgiller familyasından olup, yurdumuzun Ege ve Akdeniz bölgelerinde profesyonelce tarımı yapılan bir bitkidir. Distilasyon yöntemi ile uçucu yağı çıkarılmaktadır. Kullanıldığı alanlar başlıca; sindirim kolaylaştırıcı, mide ve bağırsak yumuşatıcı, gaz çıkartıcı, adet kanamaları düzenleyici, süt arttırıcı'dır. Glaktojen etkisi ile meme şişliklerine, güçlenmede, iştah açmada kurt ve solucan düşürmede uykusuzlukta, sakinleşmede, boğmaca ve astım nöbetlerinde, sakinleştirici olarak kullanılabilir. Haricen sürülerek göğüs tıkanıklıkları ve karın ağrılarında başarıyla tatbik edilir. Hamilelerin, kullanması sakıncalı olabilir.
ROMATİZMA YAĞI
Romatizma yağı miks bir yağ türüdür, içeriğinde okaliptüs, menengiç, pelesenk, karabiber, tarçın, sarmısak, nane. karanfil, alabalık, kekik yağı ihtiva etmektedir. Rahatsızlığın şiddetine göre günde iki kez masaj yöntemiyle uygulanır, içilmez.
SAÇ BAKIM YAĞI
Saç bakım yağı bitkisel bir miks yağ türüdür, içeriğinde hint yağı, biberiye, zeytin, badem, papatya, mersin, adaçayı, defne, çörekotu, susam, gül, menekşe, lavanta, hindistan cevizi yağı bulunmaktadır. Haftada iki kez, temiz saça friksiyon yaparak, yağı saçda en az bir saat bekleterek ve defne sabunu ile yıkanıp iyice durulanarak kullanılmalıdır. Bu tatbik uygulandığında saç dökülmesinde önemli bir azalma görülecek ve saçlara parlaklık, canlılık ve sağlık verecektir.
SARMISAK YAĞI
Sarmısak; zambakgiller familyasından olup, vatanı Orta Asya olduğu sanılmaktadır. Türk mutfağında yaygın kullanımından dolayı, Türk mutfağı ile özdeşleşmiştir. Çok faydalı bir drogtur. Kuvvetli bir antiseptiktir. Parazit dökücü, idrar söktürücü, zehirlenmelere karşı, astım, sarılık, diş hastalıkları, romatizma, afrodizyak, şeker hastalığı, tansiyon, bağırsak florasının düzenlenmesi ve tehlikeli bakterilerin üremesini engelleyici, organizmayı destekleyici, karaciğere, troit, böbrek üstü ve tüm salgı bezlerinin iyi çalışmasına, gut, siyatik, baş dönmesi, kulak uğuldaması, glikoz miktarının dengelenmesi, kan dolaşımı, enfarktüs, beyin kanamalarına karşı tansiyonu düşürür. Damar sertliğini, kolestrolü ayarlar. Oksijen taşıyan alyuvarları korur. Haricen kullanımlarda asalakları öldürür. Bel üzerine masaj yapıldığında afrodizyak etkisi vardır. Ayrıca saç kıranda sorunlu bölgeye sürülerek kullanılabilir.
MENEKŞE YAĞI
Menekşe baklagiller familyasından hoş çiçekli bir bitkidir. Distilasyon yöntemi ile uçucu yağı çıkartılmaktadır. Dahilen kullanımı tavsiye edilmez. Haricen cilt hastalıkları, egzama ve uyuzda kullanılır. Hoş bir koku vericidir. Banyo ve kozmetik yağı olarak kullanılabilir.
YABANİ GÜL YAĞI
Gülgiller familyasındandır. Klasik gül yağı gibi üretilmez. Emiştirme yöntemi ile elde edilir. Bir diğer adı da tıbbi gül yağıdır. İshale iyi gelir, cilde faydalıdır, sürülerek kullanılır.
KEKİK YAĞI
Kekik; iki çeneliler ballıbabagiller familyasından olup yurdumuzda kırk kadar çeşidi bulunmaktadır. Mutfaklarımızda özellikle et yemeklerimizin baş baharatı olduğu gibi birçok faydalı yönü de bulunmaktadır. Bu bitkiden distilasyon yöntemi ile uçucu yağı çıkartılmaktadır, içeriğinde timol ve kavrakol bulunmaktadır. Astım kasılmaları, bağırsak ve karaciğer iltihaplanmaları, kusurlu regl, sinir yatıştırıcı, grip, nezle, uykusuzluk, sinirsel migren, kulak uğuldaması, baş dönmesi, spazm, boğmaca, öksürük, çarpıntı, şeker hastalığı, mide krampları, damar tıkanıklığı, böbrek ve idrar kesesi hastalıkları, romatizma, gut, yorgunluk, kuvvetsizlik, kurt, havadaki zararlı bakterilerin dezenfekte edilmesi, organizma içerisindeki zararlı mikropların yok edilmesi, tifo, verem, kolesterol, yağ eritme, aşırı kilolanmaya karşı kesme şeker üzerine 6 - 7 damla konularak günde iki kez kullanılabilir. Haricen kullanımlarda iyi bir antiseptik olduğundan dolayı yaralara, apselere, ezilmelere, burkulmalara, berelenmelere ve asalak kaynaklı deri hastalıklarına karşı başarılı bir bitkisel drogdur. Yüksek tansiyon, guatr hastaları ve hamileler kullanmamalıdır.
LİMON YAĞI
Limon ülkemizde bolca yetişen, mutfağımızda bolca kullanılan bir ürünümüzdür. Limon yağı, limon meyvesinin taze kabuklarının sıkılması ile elde edilir. Bileşiminde limonen ve citral bulunur. Ateş ve tansiyonu düşürür, damar sertliği, romatizma, nezle, grip, bağırsak, idrar yolları mikropları, gıda zehirlenmeleri, idrar sökme zorluğu, böbrek ve mesanede kum ve taşların düşürülmesi, cildin güzelleştirilmesi, aşırı yağlı sivilceli ciltlerde, karaciğer hastalıkları, diş beyazlatılması, skorbüt, boğaz ve bademcik iltihabı, ishal, kansızlık, fazla aybaşı kanaması, nasır, baş ağrısı, vücut ağrıları için iyi bir bitkisel drogtur. Ay hali durumunda, az kanamalı bayanlar kullanmamalıdır.
OĞUL OTU YAĞI (MELİSA)
Ballıbabagiller familyasından olup, yurdumuzda bolca yetişen ve kullanılan bir drogtur. Distilasyon ile uçucu yağı elde edilmektedir. Kalbi güçlendirici, destekleyici, çarpıntıyı kesici bir kalp dostudur. Ayrıca tüm yaşamsal organların desteklenmesi, iç açıcı olması, sinir bozukluğundan dolayı spazmları çözücü, baş ağrısı, bellek yitimi, uyarıcı, melankolilere karşı, menopoz, bunalım, deprasyon, kasılmalar, kulak uğultusu, bayılma, sinirsel yorgunluk, migren, tik, karın ağrısı, diş ve kulak ağrısı, regl dengesizliklerine karşı günde iki kez 3 - 4 damla kullanılabilir. Haricen kullanımda ise; nevralji, romatizma, burkulma, berelenme, ve ezilmelerde masaj yöntemi ile uygulanabilir.
MASAJ YAĞI
Masaj yağı mix bir yağdır, içeriğinde menengiç, susam, ceviz, portakal, limon, papatya, menekşe ve lavanta yağı bulunmaktadır. Yorgunluk, halsizlik, tutulma, burkulma, kasılma, çekme, stresten kaynaklanan bedeni rahatsızlıklara masaj yapılarak kullanılan eşsiz bir üründür.
MERSİN YAPRAĞI YAĞI
Mersin meyvesi bitkisinin yapraklarıdır ve güney bölgelerimizde bolca bulunur. Bu bitkiden distilasyon yöntemi ile uçucu yağ elde edilir, içeriğinde mirtenol, terpenler ve sineol bulunur. Antiseptik bir yağdır. Kan kesici / yatıştırıcı etkileri nedeni ile dahilen; verem, bel soğukluğu, şeker hastalığı, akciğer iltihabı, mide ağrısı, ve ishal durumlarında başarıyla kullanılır. Günde 10 - 15 damladan fazla alınmamalıdır. Hamileler kesinlikle kullanmamalıdır.
NANE YAĞI
Nane; ballıbabagillerden, mutfağımızda bolca baharat olarak kullandığımız bir bitkidir. Naneden distilasyon yöntemi ile elde edilen bir uçucu yağdır, içeriğinde mentol, menton, mentofuran ihtiva etmektedir. Hafif antiseptiktir. Mentol sayesinde mikrop kovucudur. Ayrıca cinsel gücü artırır. Mide bulantısı, kusma, kolit, idrar yolu bozuklukları, adet sancıları, yüksek ateş, mide ağrısı, bölgesel şişlik, sarılık, göğüs hastalıkları, nefes darlığı, sinir sistemi yatıştırıcı, gaz çıkarıcı, karaciğer ve pankreasın düzenli çalışmasında, öksürük, astım bronşit, baş ağrısı, uykusuzluk, daralma ve yüksek ateş durumlarında, günde 5 -10 damla alınabilir. Haricen; romatizma, gut, kesik, yara bere ve iltihaplı yaralarda sürme ve masaj yöntemi ile uygulanabilir. Ayrıca diş eti, ağız sağlığı ve ağız kokusu için gargara olarak kullanılabilir.
PELESENK YAĞI (BALSAM)
Pelesenk; Antil adalarında yetişen, küçük çiçekli bir ağaç gövdesinden, yaralama ile elde edilen bir yağdır. Midevi özelliği vardır. Kabız giderir, idrar söktürür, sıtma, frengi, sarılık durumlarında kullanılır. Haricen; kulunç, romatizma, adale ve kemik ağrılarında, masajla birlikte kullanılır.
SUSAM YAĞI
Susamgiller familyasından olup, bol yağlı bir tohumdur. Sıkma yöntemi ile elde edilen sabit bir yağdır. Bileşiminde oleik, stearik, palmitik, linoleik asitler taşır. Dahilen; safra taşlarının düşürülmesinde, karaciğer rahatsızlıklarında, kabızlıkta, karın ağrısında, cinsel gücü arttırmada, nefes darlığı ve bronşitte faydalıdır. Ayrıca iyi bir masaj yağıdır.
TARÇIN YAĞI
Defnegiller familyasının Güney Asya'da yetişen ve kabukları kullanılan bir ağaçtır. Kabuklardan distilasyon yöntemi ile tarçın yağı elde edilir. Hoş bir kokusu ve tadı vardır, içeriğinde; sinnamik, aldehit ve ogenol ihtiva eder. Sağlık açısından binlerce yıldır kullanılmaktadır. Ruhi sıkıntılar, sürmenaj, kalp kuvvetlenmesi, grip, soğuk algınlığı, nezle, iştahsızlık, hazımsızlık, ishal, mide tembelliği, vücut direnci, bağırsak solucanları ve kadınlardaki beyaz akıntıya karşı başarıyla kullanılır. Ayrıca iyi bir afrodizyak olup, haricen kullanımda felce iyi geldiğine dair halk arasında da rivayetler vardır.
ZEYTİNYAĞI
Zeytingiller familyasından meyveleri kullanılan bir bitkidir. Bu bitkinin meyvesinden sıkma yöntemiyle zeytin yağı elde edilmektedir. İçeriğinde oleik asit gliseritleri, A ve E vitamini ve ptesterol ihtiva eder. Sağlık kaynağı bir yağdır. Bu yağı bol kullanan Akdeniz ülkelerinde kalp ve damar rahatsızlıkları çok az ; görülmektedir. Dahilen kullanımda müshil ve safra söktürücü; haricen ise yumuşatıcı ve yatıştırıcıdır. Saçlara friksiyon yapıldığında 'çok faydalıdır. Zeytinyağından farklı olarak asit derecesi daha düşüktür,