• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Biyomedikal Cihaz Teknikeri

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Biyomedikal Cihaz Teknikeri

Tıpta ve biyolojik bilimlerde kullanılan alet ve cihazların montaj, bakım ve onarımını yapan ve bunları kullanan meslek elemanıdır.

nYZ8o.webp

Görevleri

Tıp ve biyolojik bilimler alanında kullanılan alet ve cihazların; - kullanımını ilgililere gösterir, - şemalarını uygun olarak yerlerine monte eder, - bakım ve onarımını yapar, - kalibrasyon (ayarları yapma, test etme) işlemini yapar.

Kullanılan alet ve malzemeler

Elektronik onarım aletleri - özel test cihazları (ekg, gaz analiz cihazı gibi) - elektrik ve elektronik malzemeler, röntgen tüpleri, özel optik sistemler vb.

Mesleğin gerektirdiği özellikler

Biyomedikal cihaz teknikeri olmak isteyenlerin; - fen bilimlerine ilgili ve bu alanda başarılı, - alet ve makinelere ilgili ve mekanik ilişkileri algılayabilen, - el ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen, - şekil ilişkilerini algılayabilen, - dikkatli ve sakin, - görme ve işitme organları sağlam kimseler olmaları gerekir.

Çalışma ortamı ve koşulları

Biyomedikal cihaz teknikerleri; hastanelerde, dispanserlerde, tıbbi cihaz yapan fabrikalarda, tıp cihazları tamir ve bakım atölyelerinde veya servislerinde görev yaptıklarından, çalışma ortamları çalıştıkları birime göre değişebilir. Çalışma sırasında doktorlarla, ebelerle, hemşirelerle, diğer hastane personeliyle iletişim halindedir.

Çalışma alanları ve İş bulma olanakları

Biyomedikal cihaz teknikerleri, resmi ve özel hastanelerde, dispanserlerde, laboratuarlarda görev alabildikleri gibi, kendi adlarına da özel işyeri açabilirler. - ülkemizde sağlık hizmetlerine verilen öneme bağlı olarak bu mesleğe olan gereksinim giderek artacaktır. Sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılmasına paralel olarak çalışma alanları da giderek genişlemektedir.

Meslek eğitiminin verildiği yerler

mesleğin eğitimi çeşitli üniversitelere bağlı meslek yüksekokullarının “biyomedikal cihaz teknolojisi” bölümlerinde verilmektedir.

Meslek eğitimine giriş koşulları

Meslek liselerinin; · elektrik, · elektrik – elektronik, · elektromekanik taşıyıcılar, · elektronik, · endüstriyel elektronik, · gemi elektroniği ve haberleşme, · kontrol ve enstrümantasyon teknolojisi, · otomatik kumanda, · telekomünikasyon, · tıp elektroniği, · uçak bakımı teknisyenliği ve elektroniği, · uçak bakımı ve elektroniği · uçak elektroniği, · endüstriyel otomasyon teknolojisi (elektronik) bölümlerinden mezun olanlar “biyomedikal cihaz teknolojisi” ön lisans programına sınavsız olarak girebilirler. - meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara isteklerine ve öss puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir.bunun için bu kişilerin ösym başkanlığınca yapılan öğrenci seçme sınavına (öss) girmeleri ve yeterli “sayısal (say)” puanı almaları gerekir.

Eğitimin süresi ve İçeriği

Eğitim süresi 2 yıldır. - meslek eğitiminde; matematik, fizik, kimya, elektrik devreleri, biyofizik fizyoloji, genel tıp cihazları, x-ray cihazları, elektronik ve lojik devreler, biyomedikale giriş, biyomedikal elektronik, biyomedikal laboratuarı, laboratuar cihazları, bilgisayar kullanımı, onarımı ve bakımı gibi derslere ve konulara yer verilir.

Meslekte İlerleme

Ön lisans programını başarı ile bitirenler ösym tarafından yapılan dikey geçiş sınavında (dgs)başarılı oldukları taktirde, · biyomedikal mühendisliği, · elektrik – elektronik mühendisliği, · elektrik ve elektronik mühendisliği, · elektronik mühendisliği, · elektronik ve haberleşme mühendisliği, lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.
 
Geri
Top