Biz Beraber Öğrenen ve Bundan Çok Zevk Alan Ailesiyiz (Aile Katılım Etkinliği)

  • Konuyu açan Konuyu açan ZeyNoO
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Beraberce herhangi bir renk seçin ve bu renkte bulduğunuz bir kutu içene koyun.Üzerine “Yiğit…”nin kırmızıları, yazarak okulu gönderin veya evde bir yerde sergileyin. Oyunu birkaç gün sürdürün. Renk kutusunu zenginleştirmesini teşvik edin.

İşten eve geldiğinizde gününüzle ilgili mutlaka bir şeyleri çocuğunuzla paylaşın. Sonra siz ona sorun; “Peki sen bu gün okulda neler yaptın? Okulda ilginç olan bir şeyler var mıydı? Okulda bu gün olanları merak ediyorum.” Çocuğunuz okula devam ediyorsa ev yaşantısı ile ilgili sorunlarınızı yöneltin.

Olumlu her davranışı için bir yıldızı boyayın ve yıldızın altına davranışı yazın. Yıldızların hepsi boyanınca ödül olarak bir kitap vb. alın. Ay sonunda yıldızlı kağıdı anaokuluna gönderin yada evinizde görülebilecek bir yere asın.

Çocuğunuzla beraber birbirinin aynı olan iki resimden biri üzerine beş farklılık yaratın. Eşinizin bu beş farkı bulmasını isteyin.

Çocuğunuza ne beklediğinizi önceden söyleyin. Böylece hareketlerini kontrol etmesinde hatırlatıcı olmuş olursuz.

“Evimize alışveriş yapmak için markete gideceğiz. Bu gün senin için bir şey almayı planlıyorum. Lütfen böyle bir istekte bulanma.”

Her gün on dakika çocuğunuzun seçtiği bir oyunu oynayın. Oyuna liderlik yapmayın, bir şeyler öğretmeye kalkmayın. Oyunu çocuğunuz kurguladığı şekilde oynayın.

İyi yaptığınız şeylerin ve beğendiğiniz özelliklerinizin bir listesini yapın. Böylece kendinizle gurur duymak için bir nedeniniz daha olacak.

Çocuğunuza asla küsmeyin. İlgisizliğiniz ve sevgisizliğiniz onu derinden üzer ve oda küsmeyi öğrenir.

Kendinizde bir değişiklik yapın. Çalıştığınız ofisinizde, saçınızın şeklinde, renginde, hobilerinizde vb.

Torbanın içine evinizdeki eşyalardan (3–5 tane) koyun ve çocuğunuzun onları görmeden sadece dokunarak tanımasını sağlayın.

Beraberce bir şeyin koleksiyonunu yapmaya karar verin. Koleksiyonunuzu çevrenize duyurun ve destek isteyin. Koleksiyonunuzun gelişimini görmek için fotoğrafını çekin.

Asla çocuğunuzun sözünü kesmeyin. Sonuna kadar aynı ilgiyle dinleyin.

Hediyelik kağıtların üzerine çocuğunuzun isminin kalıbını çıkarın. Bunu kesin ya da çocuğunuza kestirin. Bir kağıda yapıştırarak anaokuluna gönderin, ya da evinizde herhangi bir yere asın.

Önemli bir sağlık sorununuz yoksa sağlıklı oluşunuzun keyfini çıkarın. Sıkıntılarınızın sağlığınızdan daha önemli olmadığını düşünün ve onlarla gereğinden fazla ilgilenmeyin.

Çocuğunuzun size sorduğu soruları yazarak biriktirin. Çocukların soruları dünyayı keşfetmeye yönelik meraklarını yansıtır. Merak ise, öğrenmenin başlangıcıdır.

Birkaç meyveyi tabağa koyun ve “meyve bulmaca” oynayın. Bir meyvenin özelliklerini tarif edin, çocuğunuzun bu meyveyi bulmasını isteyin, sonra o meyveyi tarif etsin siz bulun. Bu oyunu başka eşyalar içinde oynayabilirsiniz.

Çocuğunuzun diş fırçalamayı alışkanlık haline getirmesi için, sizin diş fırçaladığınızı görmeye gereksinimi vardır. Dişlerinizi sabah ve akşam mutlaka fırçalayarak çocuğunuza model olun.
 
Yeni bir hikâye kitabı alın, yarısına kadar siz okuyun hikâyenin gerisini çocuğunuzun tamamlamasını isteyin.

ZeVlj.webp

Çocuğunuzla ayak tabanlarınız birbirine değecek şekilde ayak ayağa yatın ve birbirinize kuvvetinizi verin, birbirinizi itekleyin.

Eşinizi şimdiye kadar gitmediğiniz bir yerde yemek yemeğe davet edin.

TV’de çocuğunuzla beraber izleyeceğiniz bir film bulduğunuzda, kısa bir süre TV’nin sesini kapatın ve sadece izlediklerizden filmin ne ile ilgili olduğunu anlamaya çalışın.

“ Evimizin kuralları “ Evimizde neler yapmak serbesttir, neler değildir? Ailece hazırladığınız bu listeyi lütfen özel bir yere asın. Listenizi gereksinimlere göre güncelleştirin.

Yaşadığınız şehirde metro var ise, çocuğunuzla beraber metroya binin ve şimdiye kadar binmediğiniz taşıtların farklılığını konuşun.

Bir şeyin olması ya da olmaması durumunda neler olabileceğini düşündüğünüzü birbirinizle paylaşın. “Kâğıt olmasaydı ne olurdu, nereye yazardın? Kaşık olmasaydı çorbayı nasıl içerdin? Evin her yeri cam olsaydı ne olurdu” gibi.

Çocuğunuza ait fotoğraflarla “ hangisi bul “ oyunu oynayın. 6–7 fotoğraf içinde sırayla bir tanesini tanıtın ve çocuğunuzu tanımladığınız resmin hangisi olduğunu bulmasını isteyin. Sonra sizin resimlerinizi o tanıtsın, siz hangi resmi tanımladığını bulmaya çalışın.

Siz hatırlatmadan yerine getirdiği bir sorumluluk için mutlaka çocuğunuza ve eşinize teşekkür edin, memnuniyetinizi belirtin.

Beraber köfte yapın. Ama önce köftenin içinde neler olduğunu düşündüğü sorun. Belki de hayalindeki köfte çok farklıdır.

Eşinize ve çocuğunuza “ keşke öyle yapmasaydın “ ya da “ tabi öyle yaparsan böyle olur “ yerine “ böyle bir durumda başka ne yapılabilirdi “ demeyi tercih edin. Çözüm için suçlamak yerine başka alternatifler düşünmesine yardımcı olun.

Her biriniz kâğıttan yapılmış beş şeyin adını söyleyin. Sonra ortak bir listeye bunları yazın. Oyunu birkaç gün sürdürün. Aklınıza yeni gelenleri kâğıda ilave ederek kağıt araştırmasını teşvik edin.

Rüzgârlı bir günde bahçenize, balkonunuza, arabanıza bir naylon, kumaş asın ve rüzgârın etkisi hakkında konuşun.

Çocuğunuzun avucunu açın ve “ sana bir avuç dolusu mektup var” deyin. Parmağınızla avucunun içine hayali yazılar yazın. Sonra bu yazdıklarını okuyun. Yazının içeriğinde yasaklar, kurallar, eleştiriler olmasın. Sonra aynı şeyi çocuğunuz size yapsın. Bu kendimizi ifade etmenin farklı yollarını öğreten sembolik bir oyundur.

Ailece dışarı çıkarken, herkesin her şeyini almaktan siz sorumlu olmayın. “ Herkes kendisine ait olan şeyleri (hırka, top, çanta vb.) alsın” diyerek son bir hatırlatma yapmakla yetinin. Bütün sorumluluğu siz alırsanız çocuğunuz kendi sorumluluklarının bilincine varamaz.

Sürpriz olacak zamanlarda eşinize ve çocuğunuza onu çok sevdiğinizi söyleyin. Böylece sevdiğiniz zamana ya da bir olaya bağlı olmadığını kanıtlamış olursunuz.
 
Geri
Top