Botsvana

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
125px-Flag_of_Botswana.svg.png


85px-Coat_of_Arms_of_Botswana.svg.png



250px-LocationBotswana.svg.png



220px-Botswana_map.png

Botsvana Cumhuriyeti (Setsvana: Lefatshe la Botswana; İngilizce: Republic of Botswana) önceleri İngiltere'ye ait Bechuanaland himaye bölgesiydi. 30 Eylül 1966 yılında bağımsız bir ülke oldu. Güneyinde Güney Afrika Cumhuriyeti, batısında ve kuzeyinde Namibya ve doğusunda Zimbabve yer alır. Ayrıca ülkenin Zambiya ile küçük bir sınırı vardır. Ülke, adını en büyük etnik grup olan Tswanalardan almaktadır. Ekonomisi ağırlıklı olarak, hayvancılık ve madenciliğe, özellikle de elmas madenciliğine dayalıdır. 1971'de bulunan Oraga elmas yatakları ülkeye büyük gelir sağlar. Elmas dışında, nikel ve bakır madenlerinden de gelir sağlanmaktadır.

Afrika'nın çöllerinden biri olan Kalahari çölü, ülkenin önemli bir kısmını kaplar. Yazların sıcak ve kurak, kışların ise ılık olduğu ülkede yarı kurak bir iklim yaşanmaktadır. Ülkenin denize kıyısı bulunmamaktadır.

Ekilebilir alan %1'den az olduğu için tarım önem kazanamayıp yerini hayvancılığa bırakmıştır. Ülkenin önemli madenleri, elmas, bakır, nikel, tuz, gümüş, kömür olarak sıralanabilir. İşsizlik resmi olarak %23.8 olsa da gayriresmi rakamlarda %40'a kadar çıkmaktadır. Buna rağmen Afrika'da kredi riski açısından en iyi ülkelerden biri olarak kabul edilir.

HIV/AIDS
Ülkenin en büyük sorunlarından biri de AIDS'tir. Ülke nüfusunun %35-40 gibi büyük bir çoğunluğu AIDSlidir.

Coğrafya
Namibya ile 1,360 km, Güney Afrika ile 1,840 km ve Zimbabve ile 813 km boyunca kara sınırı bulunmaktadır. Ülkenin büyük bölümünde kara iklimine özgü aşırılıkların görüldüğü astropik bir iklim hüküm sürer. Yaz ayları Ekim-Mart, kış ayları Nisan-Eylüldür. Sıcak ağustos rüzgarları Kalahari'deki kumları ülkenin her yerine taşır. Ülkede klimatik bakımdan kura-sıcak şartlar hakimdir. Günlük sıcaklık farkları ülkenin büyük bir bölümünde yüksek değerler gösterir. Güney Afrika Platosu'nun bir parçasını oluşturan Botsvana, yüzey şekillerinin tepelik ve yer yer kırık olduğu güneydoğu kesimi dışında bir düzlük biçimindedir. En yüksek noktası: Tsodilo Tepelikleridir 1,489 m. Elmas, bakır, nikel, tuz, potas, kömür, demir yatakları, gümüş gibi doğal kaynaklar barındırır.

Periyodik kuraklıklar, mevsimsel Ağustos rüzgarları batıdan eserek kumları ülkenin dört tarafına yayarlar, bu da önemli ölçüde görüntü kirliliğine neden olabilir.
 
Geri
Top