Brüksel Lahanası çimlendirme ve yetiştirme yöntemi

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Tohumlar Nisan ayı ortasından - Mayıs ayı ortasına kadar,bahçenin güneş ışığı alan bir bölümünde 20 cm'lik aralıklarla direkt nemli toprağa ekilir. Yeşeren tohumlar 1,5 ay sonra yerlerinden sökülerek 70 – 80 cm'lik aralıklarla tekrar toprağa dikilir.

Fidenin büyümesi esnasında, olgunlaşmaya başlayan lahana aralarında çıkan yapraklar düzenli bir şekilde ve sık aralıklarla koparılarak temizlenmeli.Lahana aralarında yeşeren yaprakların temizlenmemesi halinde,lahanaların olgunlaşmasını geciktirdiği gibi sümüklü böcek ve diğer zaralı böceklerin gizlenmesine sebep olurlar.

Üst kısımlarda bulunan ve gelişmemiş lahanaların gelişimi için,bitkinin üst kısmında bulunan yapraklar Eylül ortasında tamamen kesilmeli.Bitki yaklaşık 120 santimetreye kadar uzayabilir.

Brüksel lahanası soğuk iklimi ve doğal toprakları (gübre ve vitamin katkisiz) seven bir bitkidir, kireçli su ile sulanmasi halinde verim artışı sağlanir.(Belçika'da doğal su kaynaklarının ve terkos sularının çok kireçli olması, Brüksel lahanasının kaliteli ve lezzetli olmasinda büyük etken) Ayrıca diğer bitkilerin tersine,havaların çok soğuk oldugu dönemlerde yaşanan don olayı, lahanaların dahada lezzetli bir tad almasını saglar.

Hasat dönemi ;

Lahanalar yaklaşık baş parmak uzunluğuna eriştiğinde yapılır.Alt sıralarda olgunlaşan lahanaların toplanması,üst sıralarda bulunan lahanaların daha hızlı olgunlaşması surecini hızlandırır.



BESİN DEĞERİ:
100 gr. çiğ (pişirilmemiş) Brüksel lahanasının içerdiği besin değerleri şunlardır: 42 kalori; 4,2 gr. protein; 6,4 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 4 gr. lif; 72 mgr. fosfor; 32 mgr. kalsiyum; 450 mgr. potasyum: 1,1 mgr. demir: 115 mgr. C vitamini: l mgr. E vitamini ve önemli değerlerde A vitamini kaynağı betakaroten ile folik asit.
 
Geri
Top