• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Türkçe Bu cümlede boş bırakılan yere...

dilara10

Özel Üye
Özel üye
Öğretmenimin tavsiye ettiği romanı - - - - okudum.

Bu cümlede boş bırakılan yere aşağıdaki sözcüklerden hangisi getirilirse fiil zaman yönünden belirtilmiş olur?

A) tatilde
B) sınıfta
C) okulda
D) parkta

Çözüm
Doğru cevap A) tatilde.

Cümlede "okudum" fiili geçmiş zaman kipindedir. Fiilin ne zaman gerçekleştiğini belirtmek için zaman zarfı kullanmamız gerekir. "Tatilde" kelimesi bir zaman zarfıdır ve fiilin ne zaman gerçekleştiğini (tatil sırasında) belirtir. Bu nedenle cümleye zaman anlamı katar.

Diğer seçenekler ise yer zarflarıdır ve fiilin nerede gerçekleştiğini belirtirler. Fiilin ne zaman gerçekleştiğiyle ilgili bir bilgi vermezler.

Şıkları tek tek inceleyelim:

• A) Tatilde: "Öğretmenimin tavsiye ettiği romanı tatilde okudum." Bu cümle, romanın okuma eyleminin tatil sırasında gerçekleştiğini belirtir. Bu nedenle zaman anlamı katar ve doğru cevaptır.
  • B) Sınıfta: "Öğretmenimin tavsiye ettiği romanı sınıfta...
Doğru cevap A) tatilde.

Cümlede "okudum" fiili geçmiş zaman kipindedir. Fiilin ne zaman gerçekleştiğini belirtmek için zaman zarfı kullanmamız gerekir. "Tatilde" kelimesi bir zaman zarfıdır ve fiilin ne zaman gerçekleştiğini (tatil sırasında) belirtir. Bu nedenle cümleye zaman anlamı katar.

Diğer seçenekler ise yer zarflarıdır ve fiilin nerede gerçekleştiğini belirtirler. Fiilin ne zaman gerçekleştiğiyle ilgili bir bilgi vermezler.

Şıkları tek tek inceleyelim:

• A) Tatilde: "Öğretmenimin tavsiye ettiği romanı tatilde okudum." Bu cümle, romanın okuma eyleminin tatil sırasında gerçekleştiğini belirtir. Bu nedenle zaman anlamı katar ve doğru cevaptır.
  • B) Sınıfta: "Öğretmenimin tavsiye ettiği romanı sınıfta okudum." Bu cümle, romanın okuma eyleminin sınıfta gerçekleştiğini belirtir. Ancak ne zaman okunduğunu belirtmez.
  • C) Okulda: "Öğretmenimin tavsiye ettiği romanı okulda okudum." Bu cümle de romanın okuma eyleminin okulda gerçekleştiğini belirtir. Ancak ne zaman okunduğunu belirtmez.
  • D) Parkta: "Öğretmenimin tavsiye ettiği romanı parkta okudum." Bu cümle de romanın okuma eyleminin parkta gerçekleştiğini belirtir. Ancak ne zaman okunduğunu belirtmez.
Özetle, sadece "tatilde" kelimesi cümleye zaman anlamı katarken, diğer seçenekler yer anlamı katmaktadır. Bu nedenle doğru cevap A) tatilde'dir.

Çözüm
Geri