Buraya Nasıl Gidilir? Dünyanın İnsanlığa En Uzak 21 Yerleşim Bölgesi

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE

Gezginler insanlığa en uzak bu yerleri gezi listenize eklemeye hazır mısınız?​

Daha önce burada Avrupa’nın en güzel küçük şehirlerini ve dünyanın en renkli yerlerini sizler için derlemiştik. Şimdi çok farklı bir içerik ile karşınızdayız. İnsanlığa en uzak yerleşim bölgelerini sizlerle buluşturuyoruz. Belki bırakın gitmeyi haritada yerine bile bakmayacaksınız, belki de çantanızı hazırlamaya koyulacaksınız. Karar sizin.

1. Macquarie Adası, Avustralya.​


Burası sürpriz bir turist destinasyonu, çünkü Antarktika’ya yolcu taşıyan gemiler burada mola veriyor. Tazmanya ile Antarktika arasında yer alan bu küçük adanın müdavimleri genelde bilim insanları ve teknik destek ekiplerinden oluşuyor. Giderseniz çok seçkin konuklarla zaman geçirmeniz mümkün.

2. Svalbard, Norveç.​


Norveç’e ait bu bölge Arktik dairenin hemen üzerinde yer alıyor ve yerleşimcileri 1 ay gündüzü 1 ay geceyi yaşıyor. Svalbard’da yaşayan 2700 kişiden 2000’i Longyearbyen kasabasında ikamet ederken kalanı bilim insanları ve madencilerden oluşuyor. İklimi yerleşim yeri olmasına el vermeyecek kadar sert olsa da dünyanın tohum bankası burada bulunuyor.

3. Utqiagvik, Alaska.​


Uzun kutup ge3celeriyle meşhur bir yer. Güneş Kasım ayında bir batıyor bir daha yükselmesi 2 ayı buluyor. ABD’nin en kuzey ucundaki yerleşim yeri olmasının yanı sıra dünyanın da en kuzey ucundaki kasabalardan biri. Nüfusu hızla düşen Utqiagvik’te 4000 kişi yaşıyor.

4. Motuo, Çin.​


Çin’in en uzak yerleşim noktası ve ülkenin hiçbir şekilde yolu olmayan tek bölgesi. Aslında bir zamanlar yolu vardı, 1993 yılında bir otoyol yapmaya niyetlendiler, yapıldı, iki gün boyunca çalıştı, üzerinden toplam dört araç geçti ve ardından orman tarafından yutuldu. Bugün bu bölgeye ulaşmanın tek yolu 100 mertesi havada asılı olan 200 metrelik asma köprü. Gıda, ilaç gibi temel ihtiyaçlar elle taşınmak zorunda.

5. Alert, Nunavut, Kanada.​


Kuzey Kutbu’nun sadece 800 km aşağısındaki Arktik okyanus üzerinde bulunan küçük bir köy Alert. Genel kabule göre 200 nüfuslu Alert dünyanın en kuzey ucundaki, sürekli yerleşimin mümkün olmadığı yer. Hava sıcaklığının -40 derecelere kadar düştüğü Alert’e en yakın yerleşim yeri 570 km uzaktaki küçük bir balıkçı köyü.Buraya da ya havayoluyla ya da köpek kızağıyla ulaşmak mümkün.

6. La Rinconada, Peru.​


Erişilmesi güç denildiğinde La Rinconada’dan önce akla gelen dünya üzerinde belki birkaç yer daha vardır hepsi o. 5200 metre yükseklikteki bu şehir dünyanın en yüksekte kurulu şehri olarak kabul ediliyor. Buraya ulaşmanın tek yolu kamyon yolculuğu, 4 tekerden çekişli olması kaydıyla. Bütün bunlara rağmen La Rinconada’da 38 bin insan yaşıyor ve hemen hemen hepsinin tek işi altın madenciliği.

7. Cape York Yarımadası, Avustralya.​


Avustralya’nın Kuzey ucunda el değmemiş, geniş bir vahşi bölge mevcut, burada çoğunluğunu Aborjin kabilelerinin oluşturduğu yaklaşık 7600 kişi yaşıyor. Burası dünyanın en büyük gelişmemiş ve ulaşılması güç bölgesi olarak kabul ediliyor. Tamamı toprak olan yollar buraya ulaşmanın tek yolu, ancak sel tehlikesi ve kötü iklim koşulları sebebiyle helikopter hala en iyi tercih.

8. Easter Adası.​


Pasifik Okyanusu üzerinde, Şili sahillerinden 3200 km uzaklıktaki 2 kilometrekarelik bu küçük ada üzerinde neredeyse 4000 kişi yaşıyor. Easter Adası denince hemen hemen herkesin aklına ilk olarak sahil boyunca uzanan kaya yüzler ordusu geliyor. Bu Moai yüzleri bundan yaklaşık 500 yıl önce adanın ilk sakinleri tarafından oyulmuş. Bu yüzleri yapıldıkları yerden sahile taşımak için çok sayıda ağaç gerektiğinden bugün Easter Adası’nın büyük bir kısmında maalesef ağaç yok.

9. Ittoqqortoormiit, Grönland.​


Grönland’da yer alan kasabalar içerisinde hiçbiri Ittoqqortoormiit kadar uzakta değildir. Kasaba İngiltere büyüklüğünde bir belediyenin parçasıdır ve nüfusu sadece 500’den biraz fazladır. Her ne kadar sahilde yer alsa da kasabayı çevreleyen deniz donduğu için yılın sadece 3 ayı tekneleri kullanmak mümkün olmaktadır. Kasabaya 40 km uzaklıkta bir havaalanı vardır ancak çok nadir olarak uçuş yapılmaktadır.

10. Kerguelen Adaları, Güney Hint Okyanusu.​


En yakın medeniyetten bir hayli uzakta bulunduğu için Issız Adalar olarak da bilinen Kerguelen Adaları Güney Hint Okyanusu’nda yer alan bir takım adadır. Adaya hava ulaşımı yoktur, gitmek istiyorsanız Madagaskar sahilinde bulunan Reunion adasından kalkan 6 günlük tekne seyahatini göze almak zorundasınız. Bugün bu ada bir bilim merkezi durumundadır, bunun yanı sıra adalarda bir Fransız füze savunma sistemi de vardır. Ayrıca anakarada tehlike altında olan bir tür Fransız sığırı da ada üzerinde yaşamaya devam etmektedir.

11. Pitcairn Adası, Güney Pasifik.​


Güney Pasifik Okyanusu’nun ortasında küçük bir nokta olan Pitcairn Adası’nın en yakın komşusu binlerce kilometre uzaklıktaki Tahiti’dir. Adada yaklaşık 50 kişi yaşamaktadır ve bu insanlar 1789 yılında HMS Bounty gemisinde isyan ettikleri için adaya bırakılan asilerin doğrudan torunlarıdır. Adaya havadan ulaşım yok, sadece Yeni Zelanda’dan kalkan teknelerle 10 günlük bir yolculuk sonrası ulaşmak mümkün.
Sponsorlu Bağlantı
Sponsorlu Bağlantı

12. Bouvet Adası.​


Güney Atlantik Okyanusu’nda yer alan bu adanın en yakın kara komşusu 2.5 kilometre güneyindeki Antarktika’nın Queen Maud topraklarıdır. Adada kalıcı yerleşimci yoktur, ancak 2004 yapımı Alien vs. Predator filmi için harika bir set olmuştur. Adanın bir de hiç kullanılmayan kendine ait internet ülke kodu vardır: bv.

13. McMurdo, Antarktika.​


Antarktika’nın en büyük araştırma istasyonu olan McMurdo’da daha sıcak olan yaz aylarında buraya gelen yaklaşık 1200 bilim insanı ve işçi bulunmaktadır. Ross Adası üzerinde bulunan bu yer, dünyanın erişimi en güç bölgesidir. Ancak her geçen gün büyüyen bu istasyonda spor salonları, televizyon ve hatta bir golf kulübü bile bulunmakta.

14. Supai, Arizona.

Kıta Amerika’sında ait bir yerleşim yerinin bu listede olması biraz şaşırtıcı değil mi? Supai her şeyden uzaklaşmak isteyen 500 kişinin yaşadığı bir yer. Tek sorunu var, o da ulaşım, Supai’ye giden bir yol yok. İşleri daha da zor hale getiren şey Supai’nin Büyük Kanyon’un en dibinde yer alması. Esasen Supai ABD’de mektupların hala katırlarla dağıtıldığı tek yer. Ulaşımın güç olması birtakım sorunlara da sebep oluyor, 2000 yılı nüfus sayımında memurlar kasabaya ulaşamadığı için nüfus sıfır olarak yazılmış.

15. Kamçatka, Sibirya.​


Kilometre kare başına 0.1 insanın düştüğü Sibirya’nın en batı ucu Kamçatka. Nüfus burada o kadar seyrek ki 2006 yılında bölgeyi vuran 7.7 şiddetindeki depremde herhangi bir ölüm ya da yaralanma olmamış.

16. Oymyakon, Sibirya.​


Rusya’nın Sakha cumhuriyetine bağlı Oymyakonsky Ulus köyünde 521 kişi yaşıyor. Sürekli olarak yerleşimin bulunduğu yerler arasında ölçülmüş en düşük sıcaklık derecesi Oymyakon’a ait ve -69.2 derece.

17. Socotra Adası.​


Dünyanın “yaratığa en çok benzeyen yeri” olarak tanımlanan Socotra, dünyanın geri kalanından çok iyi soyutlandığı için son derece Acayip bir bitki florasına sahip. Buna rağmen, adada 40 bin insan yaşıyor. Adada toplu taşıma yok ki zaten iki adet yol var, ancak isterseniz araç kiralamak mümkün. Adada bir havaalanı ve her gün uçuş var. Bu bakımdan çok da ulaşılması zor bir yer değil, gitmeyi düşünebilirsiniz.

18. Changtang, Tibet.​


İsveçli kaşif Sven Hedin Changtang’dan geçerken günlüğüne şu satırları düşmüş: 81 gün boyunca tek bir insan görmedim. Tibet platosunun bir parçası olan Changtang gerçekten dünyanın en ücra köşelerinden biri olmayı alnının akıyla hak ediyor.

19. Ulaşılmaz Antarktik Kutup Noktası.​


“Ulaşılmaz kutup noktası” kıtanın herhangi bir okyanusa, herhangi bir yönde en uzak mesafede olan noktası demek. Yani Kuzey Amerika kutup noktası Güney Dakota’da yer alır. 7 kıta içerisinde en ulaşılmaz kutup noktası Antarktika’da yer alır. 1958 yılında Rusya buraya ulaşmaya çalıştı ancak başaramadı. Ancak bölgeden ayrılmadan önce buzulları gözetleyen ve SSCB’nin küresel olarak eriştiği noktayı temsil eden bir Lenin büstü dikmeyi unutmadılar.
Sponsorlu Bağlantı

20. Tristan da Cunha, Güney Atlantik Okyanusu.​


Tristan da Cunha, güney Atlantik Okyanusu’nda yer alan takım adalardır. Adaya en yakın yer 2700 km uzaklıktaki Güney Afrika’dır, Güney Amerika’ya olan uzaklık ise 3600 km’dir. Adada çoğu çiftçi ve zanaatkar olan 254 kişi yaşamaktadır. Her ne kadar günümüzde uydular aracılığıyla televizyon ve internet erişimi olsa da halen fiziki olarak dünyanın en ücra köşelerinden biridir. Fiziki şartlardan dolayı hava ulaşımının mümkün olmadığı adaya gitmenin tek yolu deniz yoludur. Önceden düzenli seferler olan adaya şimdilerde sadece derin deniz balık avcıları uğramakta.
Sponsorlu Bağlantı

21. Tibet Platosu.​


18 Nisan 2009 yılında Avrupa Komisyonu üyeleri, Ispra İtalya’da dünya üzerindeki dünyanın geri kalanıyla bağlantısı olmayan ve en uzak yerleşim bölgelerini gösteren yeni bir harita yapmak için ellerindeki tüm haritaları bir araya getirdi. Haritalar, karada veya denizde 50 bin ve üzerinde insan yaşayan en yakın yerleşim birimine seyahat etmek ne kadar sürer? Hesaplaması baz alınarak hazırlandı. Bu haritaya göre dünyanın yerleşim birimlerine en uzak köşesi Tibet Platosu çıktı. Buradan Lhasa veya Korla şehirlerine gitmek için 3 haftalık bir yolculuk yapmak gerekiyordu.
 
Geri
Top