• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Can Sıkan iPhpne Uygulamaları

Performans problemleri ve bilgi hırsızlığı ve fazlası... En kötüsü ise izlenme durmu... İşte, en can sıkıcı iPhone sorunlarını ve onlardan kurtulmanın yollarını...

iPhone izleme özelliği Apple'ın sıkı hayranlarından bile sitem almasına sebeb oldu. Meselenin püf noktası ise şunda gizli: Bilgiler lokasyon bilgileriniz ile iPhone'unzda şifresiz olarak depolanıyor ve bilgisayara bağlandığınızda eş zamanlanıyor. Küçük bir araç ile müdürünüz veya eşiniz iPhone'u aldığınızdan beri neler yaptığınızı görebilir. Bundan yola çıkarak Apple'ın neden böyle bir sisteme gittiğini merak ediyoruz.

Tabii ki izleme fonksiyonu iPhone sahiplerinin başına gelebilecek tek can sıkıcı durum değil. Daha fazlasını ilerleyen sayfalarda bulabilirsiniz.

iPhone sizi izliyor...

"Biz kimseyi takip etmiyoruz"... Steve Jobs'un bir Apple hayranına yazdığı bir mesaj bu. Ama gerçekte iPhone bilgileri lokasyon bilgileri ile birlikte kaydediyor. Haziran 2010'da Apple zaten iPhone kullanıcılarının verilerine saklamak için gizlilik politikasını değiştirdi. Nisan 2011'de iki geliştirici iPhone'un arka planda bir hareket profili oluşturduğunu tespit etti. Bu bilgiler şifresiz olarak iPhone'da saklanıyor ve problemsiz bir şekilde okunuyor.

Tartışmalı nokta ise iPhone'un dosyaları sadece iPhone'a kaydetmemesi, iTunes ile eş zamanlama sırasında bilgisayarınıza da kaydetmesi. Bu şekilde kötü niyetli insanlar iPhone'unuzdan veya bilgisayarından sizi kolayca takip edebilir. Bunun için yapmaları gereken iPhone'unuzu alıp okumak veya küçük bir araç olan ve "consolidated.db" dosyasını okuyan iPhone Tracker'ı yüklemek. Programın Windows ve Mac sürümleri bulunuyor.

İzlenmemek için...
Apple tarafından oluşturulmuş bu özellik kolay bir şekilde deaktive edilebiliyor. Ama bu zamana kadar kaydedilmiş bilgiler silinemiyor.

1. Veri toplamasını etkisizleştirme

iPhone'ununuz ile "https://oo.apple.com"u ziyaret ettiğinizde bu özelliği kapabilirsiniz. Ama bu zamana kadar depolanmış veriler hala kayıtlı kalıyor.

2. iTunes yedeklemesini şifrelemek
Lokasyon bilgilerinizin iTunes Backup ile yedeklenmesini istemiyorsanız, şifreleyebilirsiniz. iPhone'unuzda iTunes'a girdiğinizde "Overview" bölümünden şifrelemeyi seçebilirsiniz.

3. Uygulama ile izleme dosyalarını silmek
Sadece jailbreakli bir iPhone'da izleme dosyalarınızı silebilirsiniz. Çünkü Apple sistem dosyalarının silinmesine izin vermiyor. Cydia Store'da bulabilceğiniz Untracker ile bu işlemi yapabilirsiniz.

Şunu da hatırlatmakta yarar var: Apple, bu sorunu, yeni iOS sürümlerinde büyük oranda ortadan kaldırıyor...

Multitasking ile performans düşüşü

Apple iOS4 ile multitasking özelliği getirdi. Bu şekilde birden fazla uygulama açık olabiliyor. Apple'ın multitasking çözümü ise bu işlemlerin arka planda stand-by durumda beklemesi. Testimizde iPhone bir çok program açıkken performans ve şarj süresi olarak puanlar kaybetmişti. iOS4'ten beri uygulamalar artık home tuşuyla kapanmıyor ve arka plana alınıyor.

Bu durumdan kurtulmak
Aslında multitasking gerçekten yararlı bir sistem. 3-5 uygulamadan daha fazlasını aynı zamanda açmadığınız sürece tabi. Eğer birçok uygulamayı açtıysanız, home tuşuna iki kere basarak açık uygulamaların olduğu bölüme ulaşabilirsiniz, uygulamanın üstüne basılı tuttuğunuzda ise sol üst tarafta çıkan eksi işareti dokunarak uygulamayı kapatabilirsiniz.

Aşırı ısınma problemi

iPhone 4'te az da olsa ısınma probleminin olduğu biliniyor. Yüksek sıcaklıklarda iPhone kolay bir şekilde son sınırına ulaşıyor. Özellikle dikkat edilmesi gereken nokta ise iPhone'un arabanın ön tarafında navigasyon olarak kullanılmaması çünkü iPhone bu şekilde direkt olarak güneş ışığına maruz kalıyor. Aşırı ısınma sonucu kısa bir süre sonra iPhone bekleme moduna geçiyor. Unutmayın ki iPhone bataryaları sadece profesyoneller tarafından değiştiriliyor.

Aşırı ısınma sorununu aşma
Apple'a göre iPhone fonksiyonları ve bataryası en ideal olarak 0 ile 35 derece arasında çalışıyor. Daha az veya daha yüksek sıcaklıklar pil için zararlı olabiliyor. Kapalı durumda olsa bile iPhone en fazla -20 ile 40 derece arasındaki sıcaklığa maruz kalmalı. Sıcak günlerde iPhone'nuzu arabada bırakmanızı tavsiye etmiyoruz. Direkt güneş ışığı da pilinize zarar verebilir. Bu gibi durumlarda iPhone ekranında bir uyarı beliriyor, bu uyarıyı gördüğünüzde zaman telefonu kapmanız ve dikkatli bir şekilde soğutmanız gerekiyor.

Yanlış çalan ya da çalmayan alarmlar

Bir süre önce iPhone alarmında, yaz saati - kış saati değişimlerinde akıl almaz sorunlar ortaya çıkmıştı. Alarm ya hiç çalmamış ya da yanlış zamanda çalmıştı. Bu problem iPhone 3G, 3Gs ve 4 modellerinde oluşmuştu. Durumdan habersiz birçok iPhone kullanıcısı uyuyakalmıştı. 2010'dan 2011'e geçerken de bunu şahit olduk. 3 Ocak'a kadar da alarmlar düzelmedi.

Alarm durumdan kurtulma
Apple bu problemi bir güncellemeye ile çözebileceğini ummuştu. Ama bu seferde başka problem çıktı. iPhone alarmı ile iPhone saati aynı değildi. Apple saati tekrar ayarlamayı ve alarmı her gün için ayrı ayrı ayarlamayı önermişti. Ama artık yıl değişimleri veya saat ileri/geri alma durumları için yeni bir uygulama var: Sleep Cycle.

Facebook'taki gizli tehlike

iPhone kullanıcıları Facebook hesaplarına AppStore'dan yüklenen Facebook uygulaması ile erişiyorlar. Bu şekilde iPhone'unuzun tüm adres defterini Facebook arkadaşlarınız ile eş zamanlıyorsunuz. Profil resimleri, doğum tarihleri ve daha fazlası... Bu da şu anlama geliyor: Eş zamanlama ile tüm adres defterinizi Apple sunucularını yüklüyorsunuz. Adlar, numaralar ve her şey ile... İnsanların verileri, Facebook'a kayıtlı olmasalar bile sunucuya kaydediliyor.

Facebook tehlikesinden kurtulmak
Facebook uygulaması bilgilerinizi sunuculara aktarıyor ve eş zamanlıyor. 1.59 Euro değerindeki Myhone+ ile bunun tam tersini yapabilirsiniz. Bu program Facebook arkadaşlarınızı indiriyor ve bunları adres defteriniz ile eş zamanlıyor. Eş zamanlananlar ise sadece profil resimleri ve doğum tarihleri. Bu şekilde veriler telefonunuzda kalıyor...

iPhone 3 ve 3GS'de güncelleme sıkıntısı

iTunes ile iOS4'ü iPhone 3Gs'nize yükleyebilirsiniz. Ama ilk iOS4 versiyonu 3G'lerde çalışmıyor, 3GS'lerde ise optimize edilmiş olarak çalışıyor. Çünkü iPhone 4 1GHz A4 işlemci ve 512 MB bellek ile çalışırken, 3G ve 3GS daha az özelliklerle daha yavaş çalışıyor. Ve bu değerler yeni iOS için oldukça zayıf. Ama Apple bunun için 4.3.1 ve 4.3.2 versiyonlarının optimize edilmiş versiyonunu yayınladı. Her zaman en güncel iOS versiyonunu kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

iOS güncelleme yolu
Normalde iPhone 3G iOS4'ü çalıştırırken çok zorlanıyor. Bunun için ana özelliklerden olan multitasking gibi özellikler optimize edilmiş versiyonda kullanılmıyor. iOS'tan verim almak istiyorsanız 3.1.3 versiyonunu kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Bu şekilde cep telefonunuzu işlevi kadar kullanıyorsunuz ve tam hıza sahip oluyorsunuz.

Jailbreak ile gelen tehlike ve aşmanın yolu

iPhone'unuzu Jailbreak yaptığınızda bazı tehlikeleri de üzerinize çekmiş oluyorsunuz. Apple AppStore'unu titiz bir şekilde kontrol ediyor ve bu şekilde zararlı yazılımlardan ve virüslerden korunmuş oluyorsunuz. Buna rağmen CydiaStore tamamen açık olduğu için büyük bir tehlike teşkil ediyor. Aynı zamanda Jailbreak yaparak ve yönlendirilmiş SSH bağlantısıyla Apple tarafından yüklenmiş tüm güvenlik önlemlerini yok ediyorsunuz. iPhone SSH istasyonu her zaman ulaşılabilir oluyor.

Jailbreak tehlikesinden korunmak
SSH yönlendirdikten sonra ilk olarak Apple tarafından belirlenmiş ve herkes tarafından bilinen root şifresi "alpine"yi değiştirmelisiniz. Bu şekilde iPhone'unuza istenmeyen saldırıları engelleyebilirsiniz. CydiaStore kullanıcıların indirmesi için herkesin kolayca uygulama yükleyebileceği bir mağaza. Bunun için CydiaStore'da bulunan her uygulamayı yüklemeyin, geliştiricisine baktıktan sonra varsa AppStore'dan kontol edin.

Kaynak: Chip.com.tr
 
Geri
Top