• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Ceviz ve papatya çayı ile geceniz huzurlu geçsin

kAşİf

Düşünmek lazım..
Özel üye
Rahat ve sağlıklı bir uyku için beslenmenize özen göstermelisiniz. Bunun için ılık süt, ceviz, muz, ballı papatya çayı gibi gıdalar tüketmelisiniz

56778 Uyku, besinler gibi vücudumuz için hayati önem taşır. Yeterli ve kaliteli uyku sırasında salgılanan büyüme hormonu ile hücreler yenilenir ve vücudun sağlıklı gelişimi sağlanır. Özellikle kadınlar, her yaşta uyku bozuklukları ile karşılaşıyor. Uykusuzluk, çalışan kadınlar arasında ise daha yaygın olarak hissediliyor. İş yaşantılarının yanı sıra ev işleri ve çocuklar yüzünden daha fazla sorumluluk üstlenen kadınlar, modern yaşamın sorunları ile başa çıkmak zorunda kalıyorlar. Peşlerini bırakmayan stres ve aşırı fiziksel yükler, onları daha sık uykusuz bırakıyor. Bunun sonucunda ise yorgunluk, iş performansında düşüş ve konsantrasyon eksikliği görülüyor. Uykusuzluğun getirdiği diğer bir sorun ise kilo almak ve geceye özgü aşırı yemek yemektir. Uzmanlar, uyku ile ilgili şu bilgileri veriyor:
Uyku sırasında vücutta kalp atışı azalır, solunum sıklığı, tansiyon ve vücut ısısı düşer. Ayrıca sinir sistemi, duyu organları ve iç organlarının faaliyeti azalır. Vücut yeniden enerjik olmak için bedensel ve ruhsal açıdan dinlenir. Vücut dinlenemezse yorulur, direnç azalır ve kişi hastalanmaya yatkın olur.
HORMONLARA DİKKAT
Kadınlarda görülen uykusuzluk problemleri; daha çok regl, hamilelik ve menopoz dönemlerindeki hormonal faaliyetlerdeki değişiklikler yüzünden yaşanıyor.
Adet döneminde uyku hali, yorgunluk ve gerginlik şikayetleri artıyor. Bu dönemlerde stresten mümkün olduğunca uzak kalıp sağlıklı diyet yapabilirsiniz.
Hamilelik döneminde progestaron hormonundaki artışa bağlı olarak ilk üç ayda uyuma isteği artabilir. Son üç ayda ise bacak krampları, mide şikayetleri, ağrılar, bebeğin hareketleri ve sık idrara çıkma isteği yüzünden kaliteli uyku süresi kısalabilir.

Menopoz döneminde, östrojen hormonundaki azalmaya bağlı olarak yaşanan sıcak basmaları ve hormonal dengenin yol açtığı ruhsal sıkıntılar yüzünden uykusuzluk şikayeti artar. Uykuya dalmada güçlük, uyku kaçması, sabah yataktan kalkmakta güçlük çekme ve gündüz uykuya meyilli olma şikayetleri görülebilir.
Kişiye bağlı olarak uyku ihtiyacı değişebilir. Bir yetişkin için bireysel farklılıklar olmakla birlikte, öngörülen uyku süresi altı-sekiz saat olarak genellenebilir. Burada önemli olan uykunun kalitesi ve derinliğidir.

RAHAT BİR UYKU İÇİN NELER YENİP İÇİLMELİ?
Ballı papatya çayı
Ilık süt
İnce dilim kepek ekmeği üzerine küçük bir parça hindi eti
Bir bardak süt ve yulaflı kurabiyeler (yulaf strese karşı etkilidir)
Bir avuç ceviz
B vitaminleri
Keten tohumu
Muz
Badem

NELER YENMEMELİ?
Yüksek protein ve yağ içerikli besinler
Kana hızlı karışan basit karbonhidratlar
Şekerli besinler
Alkol, kahve, çay ve sigara uyumanızı engeller

RAHAT BİR UYKU İÇİN ORTAMDA NE GİBİ DEĞİŞİKLİKLER YAPILMALI?
Yatak odanızı havalandırın.
Odanın ısısını ve ışığını ayarlayın.
Temiz ve serin (tertemiz lavanta kokusu sizi uykuya davet edecektir) çarşaflar kullanın.
Yatmadan önce ılık duş alın.
Müzik dinleyin.
Sizi rahatlatacak bir kitap okuyun.
Her gün aynı saatte yatağa gitmeye ve yataktan kalkmaya özen gösterin
 
Geri
Top