Cibuti

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
125px-Flag_of_Djibouti.svg.png


85px-Coat_of_arms_of_Djibouti.svg.png


250px-LocationDjibouti.svg.png


290px-Djibouti-carte.png

Cibuti (Arapça: جيبوتي okunuşu: Cībūtī, Fransızca: Djibouti, Somalice: Jabuuti), resmi adı Cibuti Cumhuriyeti. Doğu Afrika'da küçük bir ülke. Komşuları: Kuzeyde Eritre, batıda ve güneyde Etiyopya, güneydoğusunda ise Somali. Kızıldeniz'e ve Umman Denizi'nin Aden Körfezi'ne kıyısı vardır. Arap Yarımadası'nda bulunan Yemen'e 20 kilometre uzaklıktadır. Başkenti Cibuti şehri'dir. Halkın %95'i Müslüman'dır.


Cibuti tarihi

Cibuti Cumhuriyeti 27 Haziran 1977 günü Fransa'dan bağımsızlığını ilan etti. Cibuti, hala "Fransız Somalilandı" olarak adlandırılmaktadır. Cibuti'ye bundan yaklaşık 1,000 yıl önce Arap Yarımadası'ndan göçen Müslüman Somalililer ve Afarlar yerleşmiştir.

Demografi

Ülkedeki iki büyük etnik grup Somalililer'in İssa klanı ve Afarlar'dır. Ülke Fransız sömürge dönemlerinden kalan insanlar olmakla birlikte büyük bir Arap nüfusda barındırmaktadır. 1990'lı yıllarda yapılan Cibuti Sivil Savaşı sırasında büyük bir Afar ve İssa kaybı yaşanmıştır.

Dil
Fransızca ve Arapça ülkenin resmi dilleri olmakla birlikte Somalice ve Afarca'da geniş yayılım bulmuştur.

Din
Cibuti'nin en önemli dini İslam'dır. Tıpkı diğer İslam ülkeleri gibi Cibuti'de de her köy ve kasabada bir cami bulunur. Ülke Hicri Takvim kullanır ve ülkedeki müslümanlar Yeni Yıl (1 Ocak) ve İşçi bayramı'nı (1 Mayıs) tatil ilan etmiştir. Cibuti halkının %94'ü (447,440) müslümandır. Müslümanlıktan sonra diğer önemli din Hıristiyanlıktır.

Coğrafya
Camelsdjibouti.jpg

Otlanan develer​

Cibuti kuzeydoğu Afrika'da Umman Denizi'ne bağlı Aden Körfezi ve Kızıldeniz kıyısında bulunur. Ülkenin 314 kilometre kıyısı bulunmakla birlikte 113 kilometre Eritre ile, 337 kilometre Etiyopya ile ve 58 kilometre Somali ile (toplam 506 kilometre) sınırı vardır.

Cibuti'nin, 23.200 km2 gibi küçük bir yüzölçüme sâhip olmasına rağmen, üç farklı fizikî yapısı mevcuttur. Kıyı bölgesi ile yüksek yayla bölgesini en yüksek noktası 1500 m’yi bulan dağlık bölge ayırmaktadır. Yayla bölgesi yer yer derin vâdilerle bölünmüş vaziyettedir. Irmakların mevcut olmadığı Cibuti’de bir çöküntü sonucu meydana geldiği anlaşılan Hanle Ovasında mevcut iki göl vardır. Alalı ve Assal ismindeki göller tuz gölü olup, bunlardan Assal deniz seviyesinden 150 metre aşağıdadır.

Sıcak ve kurak bir iklime sâhip olan Cibuti’de senelik sıcaklık ortalaması 32 °C civârındadır. Yağış dağlık bölgelerde kıyı bölgesine nazaran biraz daha fazladır. Yıllık yağış ortalaması kıyı şeridinde 130 mm iken, dağlık bölgelerde 500 mm. civârındadır.

Bitki örtüsü çok cılızdır. Yer yer görülen fundalıklar ve otlaklar hâricinde dağlık bölgelerde az da olsa zayıf ormanlara rastlanır. Tuz göllerindeki tuz ülkenin sâhip olduğu en önemli kaynaktır. Tatlı su gölleri ve dereleri bulunmayan ülke başka hiç bir tabiî kaynağa sâhip değildir.

Bölge ve İller
180px-Djibouti-regions.png

Cibuti 5 bölge, 1 şehir ve 11 ilden oluşmuştur.

Bölge ve şehirler

Ali Sabieh Bölgesi (District d'Ali Sabieh)
Arta Bölgesi (District d'Arta)
Dikhil Bölgesi (District de Dikhil)
Cibuti şehri (Ville de Djibouti)
Obock Bölgesi (District d'Obock)
Tadjourah Bölgesi (District de Tadjourah)​

Cibuti ekonomisi
Djibouti_street.jpg

Cibuti şehri'nde bir yol.​

Cibuti devletinin şu anki stratejisi sahip olduğu güzel geostratejik konumundan faydalanmaktır. Ülkenin Bab'el Mandeb Boğaza açılımı ve istikrarlı oluşu başlıca avantajlarıdır. Özgürlüğünü ilan ettiğinden beri Cibuti, Fransa nın dünyadaki en büyük askeri üsünü (yaklaşık 3000 asker) ve 2002 den beri de çok önemli bir amerikan askeri üsünü barındırmaktadır. Devlet bu Üslerden yıllık sırasıyla 30 milyon avro ve 30 milyon dolar gelir elde etmektedir. Devlet,bu gelirlerin hemen tamamını ülkenin en önemli gelir kaynağı olan limanın geliştirilmesine yönelik projeler için kullanmaktadır.

Cibuti nin limanı 1892 den beri faaliyet göstermektedir. Liman, 1998 yılında patlayan Etiyopya ile Eritre arasındaki savaş sırasıda büyük değişim yaşadı. Eritre bağımsızlığını kazandıktan sonra Etiyopya kıyısız bir ülkeye dönüşmüş ve Assab Limanını kullanmaktaydı. Bu iki ülke arasında savaş patlayınca Etiyopya tüm alış verişini Cibuti Limanı üzerinden gerçekleştirmeye mecburdu. Ayrıca Birleşik Arap Emirleri ve Dubai Ports World (DPW) tan gelen büyük yatırımlar limanın geliştirmesinde büyük rol oynamıştır. Dubai Ports World( dünyanın 3. en büyük liman işletmecisi) 2000 yılından beri limanı yönetmektedir.

Ülke, Dorale de daha gelişmiş ve 3. kuşak gemileri karşılayabilen yeni bir limanın inşaatını tamamlamıştır. Dorale limanı ayrıca 400 Milyon dolarlık yatırımla yapılan 20 hektarlık büyük bir serbest bölgesi içermektedir.USAİD Afrika ya gönderilecek gıda yardımını bu bölgede depoluyor. 2006 yılında hizmete giren petrol terminali 153 milyon dolara mal olmuştur.

Ülkenin en önemli iş ortağı Fransadır, fakat Çin de diğer Afrika ülkelere olduğu gibi Cibuti ye de büyük ilgi göstermektedir. Nisan 2008 de cumhurbaşkan İsmail Omar Geulleh Başkent Cibutiden 15 km uzaklıkta bulunan Moucha Adalarında kazino ve lüx oteller inşa etmek isteyen Çin in projesini açıklamıştır. Turizm bu ülkede hala az gelişmiştir.Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri'nin Afrika kıtasındaki en büyük askeri gücü Cibuti'de ki üslerde konuşlanmıştır.
65-1291894356-2.jpg

Kültür

Cibutililerin giydiği kıyafetler bölgenin sıcak ve kurak iklimini yansıtır. Batılı giyim tarzı olan kot pantolon ve t-shirt yerine erkekler genellikle beli saran sarong benzeri macawiis giyerler.
 
Geri
Top