Çıkarma İşlemi Püf Noktaları ve Örnekler

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Çıkarma İşleminin Temel Mantığı

Çıkarma işlemi, genellikle iki sayı arasındaki farkı bulmak için kullanılır. İşlem şu şekilde ifade edilir:

A - B = C

Burada:

• A: Eksilen (azaltılacak sayı)
  • B: Çıkan (eksiltilecek miktar)
  • C: Fark (sonuç)
Çıkarma İşleminde Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Püf Noktaları

1. Basamak Değerlerine Dikkat: Çıkarma işleminde sayılar alt alta yazılırken, aynı basamak değerlerinin (birler, onlar, yüzler vb.) alt alta gelmesine dikkat etmek gerekir. Bu, işlemin doğru yapılmasını sağlar.
  2. Eldeli Çıkarma (Onluk Bozma): Eksilen sayının bir basamağındaki rakamı, çıkan sayının o basamağındaki rakamdan küçükse, "onluk bozma" veya "elde alma" işlemi yapılır. Bu, bir üst basamaktan 1 onluk alınarak, küçük olan basamağa eklenmesi demektir.
  3. Sıfırların Önemi: Eksilen sayıda sıfır varsa ve onluk bozma gerekiyorsa, sıfırlar yerine 9 rakamını yazarak onluk bozma işlemi yapılır. En üstteki basamaktan onluk alındıktan sonra o basamak bir azalır.
  4. Zihinden Çıkarma: Küçük sayılar için zihinden çıkarma yapma pratiği önemlidir. Bu, hem zaman kazandırır hem de işlem becerilerini geliştirir.
  5. Tahmin Etme: İşleme başlamadan önce sonucu tahmin etmek, işlemin doğruluğunu kontrol etmede yardımcı olur.
Örneklerle Çıkarma İşlemi

Örnek 1: Basit Çıkarma

• İşlem: 58 - 23
    • Adım 1: Birler basamağını çıkaralım: 8 - 3 = 5
    • Adım 2: Onlar basamağını çıkaralım: 5 - 2 = 3
  • Sonuç: 58 - 23 = 35
Örnek 2: Eldeli Çıkarma (Onluk Bozma)

• İşlem: 72 - 48
    • Adım 1: Birler basamağına bakalım: 2 - 8 (çıkarma yapılamaz). Onlar basamağından 1 onluk alalım. 7 onlar 6 onlar kalır. Birler basamağı 12 olur. 12 - 8 = 4
    • Adım 2: Onlar basamağına bakalım: 6 - 4 = 2
  • Sonuç: 72 - 48 = 24
Örnek 3: Sıfırlı Çıkarma (Birden Fazla Onluk Bozma)

• İşlem: 500 - 235
    • Adım 1: Birler basamağına bakalım: 0 - 5 (çıkarma yapılamaz). Onlar basamağında da 0 var. Yüzler basamağından 1 yüzlük alalım. 5 yüzlük 4 yüzlük kalır. Onlar basamağı 10 olur. Şimdi onlar basamağından bir onluk alalım. Onlar basamağı 9 olur. Birler basamağı 10 olur. 10 - 5 = 5
    • Adım 2: Onlar basamağına bakalım: 9 - 3 = 6
    • Adım 3: Yüzler basamağına bakalım: 4 - 2 = 2
  • Sonuç: 500 - 235 = 265
Örnek 4: Daha Büyük Sayılarla Çıkarma

• İşlem: 4567 - 1289
    • Adım 1: Birler basamağına bakalım: 7 - 9 (çıkarma yapılamaz). Onlar basamağından 1 onluk alalım. 7, 17 olur. 17 - 9 = 8
    • Adım 2: Onlar basamağına bakalım: 5 onlar 4 onlar kalır. 4 - 8 (çıkarma yapılamaz). Yüzler basamağından 1 yüzlük alalım. 4, 14 olur. 14 - 8 = 6
    • Adım 3: Yüzler basamağına bakalım: 5 yüzlük 4 yüzlük kalır. 4 - 2 = 2
    • Adım 4: Binler basamağına bakalım: 4 - 1 = 3
  • Sonuç: 4567 - 1289 = 3278
Örnek 5: Zihinden Çıkarma

• İşlem: 75 - 25
    • Zihinden 75'ten 20'yi çıkaralım: 55
    • Sonra kalan 5'i çıkaralım: 55 - 5 = 50
  • Sonuç: 75 - 25 = 50
Çıkarma İşlemini Kolaylaştırma İpuçları

• Bol Pratik: Çıkarma işlemlerinde hız ve doğruluk kazanmanın en iyi yolu bol bol pratik yapmaktır.
  • Oyunlar ve Uygulamalar: Çıkarma becerilerini geliştirmek için matematik oyunları ve uygulamaları kullanabilirsiniz.
  • Problem Çözme: Gerçek hayattaki problem durumlarını çıkarma işlemleriyle modelleyerek anlamayı ve beceriyi artırabilirsiniz.
Özet

Çıkarma işlemi, matematikte temel bir işlemdir ve günlük hayatımızda sıkça karşımıza çıkar. Basit çıkarmalardan eldeli çıkarmalara, sıfırlı çıkarmalardan daha büyük sayılarla yapılan işlemlere kadar birçok farklı türü vardır. Bu işlemlerde dikkatli olmak, basamak değerlerine özen göstermek ve pratik yapmak, çıkarma işlemlerinde ustalaşmanıza yardımcı olacaktır. Unutmayın, her matematik becerisi gibi çıkarma da pratikle gelişir!

Örnek 6: Daha Büyük Sayılarla Eldeli Çıkarma (Çoklu Onluk Bozma)

• İşlem: 8035 - 5678
    • Adım 1: Birler basamağı: 5 - 8 (çıkarma yapılamaz). Onlar basamağından 1 onluk alalım. Onlar basamağında 3 varken 2 kalır. Birler basamağı 15 olur. 15 - 8 = 7.
    • Adım 2: Onlar basamağı: 2 - 7 (çıkarma yapılamaz). Yüzler basamağından 1 yüzlük alalım. Yüzler basamağında 0 olduğu için binler basamağından onluk almalıyız. Binler basamağından bir onluk alırsak 8 olan binler basamağı 7 olur. Yüzler basamağı 10 olur. Yüzler basamağından bir onluk aldığımızda 10 olan yüzler basamağı 9 olur. Onlar basamağı 12 olur. 12 - 7 = 5.
    • Adım 3: Yüzler basamağı: 9 - 6 = 3.
    • Adım 4: Binler basamağı: 7 - 5 = 2.
  • Sonuç: 8035 - 5678 = 2357
Örnek 7: Sıfırları İçeren Daha Büyük Sayılarla Çıkarma

• İşlem: 10000 - 3456
    • Adım 1: Birler basamağı: 0 - 6 (çıkarma yapılamaz). Onluk bozma için diğer basamaklara bakıyoruz. Tüm basamaklar sıfır olduğu için, 10 binler basamağından onluk almalıyız. 1 on binlik, 10 bin olur. Binler basamağına bir onluk verdiğimizde binler basamağı 9 bin olur, yüzler basamağına bir onluk verdiğimizde yüzler basamağı 9 yüz olur, onlar basamağına bir onluk verdiğimizde onlar basamağı 9 on olur. Son olarak birler basamağına bir onluk verdiğimizde birler basamağı 10 olur. 10 - 6 = 4.
    • Adım 2: Onlar basamağı: 9 - 5 = 4.
    • Adım 3: Yüzler basamağı: 9 - 4 = 5.
    • Adım 4: Binler basamağı: 9 - 3 = 6.
    • Adım 5: On binler basamağı: Burada on binler basamağında bir rakam kalmadı.
  • Sonuç: 10000 - 3456 = 6544
Örnek 8: Ondalıklı Sayılarla Çıkarma

• İşlem: 45.67 - 12.34
    • Adım 1: Ondalık kısımları (yüzdeler basamağı): 7 - 4 = 3.
    • Adım 2: Ondalık kısımları (ondalar basamağı): 6 - 3 = 3.
    • Adım 3: Tam sayı kısımları (birler basamağı): 5 - 2 = 3.
    • Adım 4: Tam sayı kısımları (onlar basamağı): 4 - 1 = 3.
  • Sonuç: 45.67 - 12.34 = 33.33
Örnek 9: Ondalıklı Sayılarla Eldeli Çıkarma

• İşlem: 13.25 - 8.78
    • Adım 1: Ondalık kısımları (yüzdeler basamağı): 5 - 8 (çıkarma yapılamaz). Ondalar basamağından onluk alalım. 2 olan onlar basamağı 1 olur, yüzdeler basamağı 15 olur. 15 - 8 = 7.
    • Adım 2: Ondalık kısımları (ondalar basamağı): 1 - 7 (çıkarma yapılamaz). Birler basamağından onluk alalım. Birler basamağı 3'ten 2'ye düşer, onlar basamağı 11 olur. 11 - 7 = 4.
    • Adım 3: Tam sayı kısımları (birler basamağı): 2 - 8 (çıkarma yapılamaz). Onlar basamağından onluk alalım. Onlar basamağı 1'den 0'a düşer, birler basamağı 12 olur. 12 - 8 = 4.
  • Sonuç: 13.25 - 8.78 = 4.47
Örnek 10: Gerçek Hayat Problemi - Para Hesabı

• Problem: Ayşe'nin cüzdanında 125.50 TL vardı. 38.75 TL'lik bir kitap aldı. Ayşe'nin cüzdanında kaç TL kaldı?
    • İşlem: 125.50 - 38.75
    • Adım 1: Kuruşlar kısmı (yüzdeler basamağı): 0 - 5 (çıkarma yapılamaz). Ondalık kısımından 1 onluk alalım. 5 olan ondalık kısmı 4 olur, kuruş kısmı 10 olur. 10 - 5 = 5
    • Adım 2: Ondalık kısım (ondalar basamağı): 4 - 7 (çıkarma yapılamaz). Birler basamağından 1 onluk alalım. Birler basamağı 5'ten 4'e düşer, ondalık kısım 14 olur. 14 - 7 = 7.
    • Adım 3: Birler basamağı: 4 - 8 (çıkarma yapılamaz). Onlar basamağından 1 onluk alalım. Onlar basamağı 2'den 1'e düşer, birler basamağı 14 olur. 14 - 8 = 6
    • Adım 4: Onlar basamağı: 1 - 3 (çıkarma yapılamaz). Yüzler basamağından 1 onluk alalım. Yüzler basamağı 1'den 0'a düşer, onlar basamağı 11 olur. 11 - 3 = 8
  • Sonuç: Ayşe'nin cüzdanında 86.75 TL kaldı.
Örnek 11: Gerçek Hayat Problemi - Mesafe Hesabı

• Problem: Bir maraton koşucusunun koşması gereken mesafe 42.195 kilometredir. Koşucu 27.658 kilometre koşmuştur. Koşucunun kaç kilometre daha koşması gerekir?
    • İşlem: 42.195 - 27.658
    • Adım 1: Birler basamağı: 5 - 8 (çıkarma yapılamaz). Onlar basamağından 1 onluk alalım. 9 olan onlar basamağı 8 olur. Birler basamağı 15 olur. 15 - 8 = 7
    • Adım 2: Onlar basamağı: 8 - 5 = 3
    • Adım 3: Yüzler basamağı: 1 - 6 (çıkarma yapılamaz). Binler basamağından 1 onluk alalım. 2 olan binler basamağı 1 olur. Yüzler basamağı 11 olur. 11 - 6 = 5
    • Adım 4: Binler basamağı: 1 - 7 (çıkarma yapılamaz). On binler basamağından 1 onluk alalım. 4 olan on binler basamağı 3 olur. Binler basamağı 11 olur. 11 - 7 = 4.
    • Adım 5: On binler basamağı: 3 - 2 = 1.
  • Sonuç: Koşucunun 14.537 kilometre daha koşması gerekir.
Önemli Hatırlatmalar

• Sabır ve Pratik: Çıkarma işlemleri özellikle eldeli çıkarmalarda biraz kafa karıştırıcı olabilir. Sabırlı olun ve bol bol pratik yapın.
  • Adım Adım İlerleyin: İşlemleri adım adım ve dikkatli yapmaya özen gösterin. Her basamağı kontrol ederek ilerleyin.
  • Hata Analizi: Yanlış yaptığınız işlemleri analiz edin. Hatanızın nedenini anlamak, bir daha aynı hatayı yapmanızı engeller.
  • Farklı Kaynaklardan Destek Alın: Kitaplardan, internetten, videolardan, öğretmenlerinizden veya arkadaşlarınızdan yardım almaktan çekinmeyin.

Geri