'CİLVELİ KAHVE' PATENT SAHİBİ
'Cilveli Kahve' patent sahibi
Meğer 'cilveli kahve' de varmış. Adından anlaşılacağı gibi sunumu ve
tüketilişi çok farklı.
Manisa'da eski dönemlerde gelinlik kızlar, evlerine gelen görücülere bu
kahveyi ikram edermiş. Bol köpüklü kahvenin üzerine öğütülmüş badem
konurmuş. İşte o ''cilveli'' adıyla bilinen Türk kahvesi, patentle koruma
altına alındı.
Manisa'nın tarihi ve turistik mekanlarından olan Yenihan'da kafe
işletmeciliği yapan Tamer Çipiloğlu, cilveli kahveye sahip çıkıp yeniden
canlandıran kişi. Eski dönemlerde şehzadeler için de özel olarak hazırlana
bu kahve, asıl şöhretini gelinlik kızlarla edinmiş. Gelinlik kızlar eve
gelen görücülere bu cilveli kahveyi hazırlarmış.
CİLVELİ KAHVE NASIL HAZIRLANIYOR?
Cilveli kahve, sunumu ve tüketiliş şekliyle diğer kahvelerden ayrılıyor.
Fincana dökülen bol köpüklü Türk kahvesinin üzerine çifte kavrulmuş,
öğütülmüş badem ve iki çeşit baharattan oluşan karışım dökülüyor.
Kahvenin yanında bir kaşık veriliyor. Kahve içilmeden önce bademler
yeniyor. Ardından kahve içiliyor. Köpükle badem ezmesinin karışımı özel
bir tat oluşturuyor. Dövülmüş bademin kahvenin dibine çökmemesi için
mutlaka çifte kavrulmuş olması gerekiyor.
'CİLVELİ', KORUMA ALTINDA
Unutulmak üzere olan bu içeceği, 6 yıl önce tekrar tanıtmak üzere harekete
geçtiklerini bildiren Çipiloğlu, ''Cilveli kahveyi koruma altına almak
için ilk önce patent çalışmalarına başladık. Patent almak için
başlattığımız çalışma, 2 senelik süreçte tamamlandı. Bundan sonra hem
cilveli kahveyi tanıtmak hem de benzeri yeni türleri geliştirmek için
çalışacağız'' dedi.
Çipiloğlu, cilveli kahvenin özellikle yerli turistlerin ilgisini
çektiğini, tüketiminin giderek arttığını, bu kültürü unutan birçok
Manisalının da cilveli kahveyle yeniden tanıştığını belirtti.
Alıntı
'Cilveli Kahve' patent sahibi
Meğer 'cilveli kahve' de varmış. Adından anlaşılacağı gibi sunumu ve
tüketilişi çok farklı.
Manisa'da eski dönemlerde gelinlik kızlar, evlerine gelen görücülere bu
kahveyi ikram edermiş. Bol köpüklü kahvenin üzerine öğütülmüş badem
konurmuş. İşte o ''cilveli'' adıyla bilinen Türk kahvesi, patentle koruma
altına alındı.
Manisa'nın tarihi ve turistik mekanlarından olan Yenihan'da kafe
işletmeciliği yapan Tamer Çipiloğlu, cilveli kahveye sahip çıkıp yeniden
canlandıran kişi. Eski dönemlerde şehzadeler için de özel olarak hazırlana
bu kahve, asıl şöhretini gelinlik kızlarla edinmiş. Gelinlik kızlar eve
gelen görücülere bu cilveli kahveyi hazırlarmış.
CİLVELİ KAHVE NASIL HAZIRLANIYOR?
Cilveli kahve, sunumu ve tüketiliş şekliyle diğer kahvelerden ayrılıyor.
Fincana dökülen bol köpüklü Türk kahvesinin üzerine çifte kavrulmuş,
öğütülmüş badem ve iki çeşit baharattan oluşan karışım dökülüyor.
Kahvenin yanında bir kaşık veriliyor. Kahve içilmeden önce bademler
yeniyor. Ardından kahve içiliyor. Köpükle badem ezmesinin karışımı özel
bir tat oluşturuyor. Dövülmüş bademin kahvenin dibine çökmemesi için
mutlaka çifte kavrulmuş olması gerekiyor.
'CİLVELİ', KORUMA ALTINDA
Unutulmak üzere olan bu içeceği, 6 yıl önce tekrar tanıtmak üzere harekete
geçtiklerini bildiren Çipiloğlu, ''Cilveli kahveyi koruma altına almak
için ilk önce patent çalışmalarına başladık. Patent almak için
başlattığımız çalışma, 2 senelik süreçte tamamlandı. Bundan sonra hem
cilveli kahveyi tanıtmak hem de benzeri yeni türleri geliştirmek için
çalışacağız'' dedi.
Çipiloğlu, cilveli kahvenin özellikle yerli turistlerin ilgisini
çektiğini, tüketiminin giderek arttığını, bu kültürü unutan birçok
Manisalının da cilveli kahveyle yeniden tanıştığını belirtti.
Alıntı