Çocuğunuza 'haydi' demeden geçen gününüz var mı? Sanki söylemeyince olmayacak bir sözcük; haydi... Peki siz, günde kaç defa çocuğunuza"haydi" diyorsunuz?
Başka bir deyişle, bunu söylemeyen anne var mıdır? Bunun imkansız olduğunu tahmin edersiniz. özellikle sabah saatleri ve akşam uykuya yatma saatlerinde adeta otomatiğe bağlamış gibi bu sözcüğü kullanıyorsanız yanlış yaptığınızı bilmelisiniz.
Terapist ve Psikolog aynı zamanda "çocuğunuza nasıl söylersiniz?" kitabının yazarı Paul Coleman, önce anne-babaların "haydi" sözcüğünü söylememesi için kendilerine bir söz vermeleri gerektiğini ve sinirlenmemeleri gerektiğini belirtiyor. Tedirgin edici bu durumla karşılaştığınızda başka çözüm yolları aranması gerektiğini ve hayatın akışını yavaşlatmak gerektiğini belirtiyor.
"Haydi" diyen anne ya da babaya çocuğun tepkisi ve anlayışının değişmediğini belirten Psi. Coleman, "çocuklar bu gibi durumlarda sadece harekete odaklanıp olayı anlamaya çalışırlar. Bunun için de zamana ihtiyaçları vardır. Kendi hızında yaptığı hareketler, çocuğun kişiliğini oluşturacaktır." diyor.
Unutkan erkekler, "haydi"leyen anneler" kitabının yazarı Psikolog Fatma Torun Reid bu konuda tembellik ve sorumsuz yetişkinliğin arkasında bunun olduğunu ve küçük yaşlarda sürekli "haydi" diyen annelerin çocuklarının ileride ya tembel ya da her yere koşuşturmaya ve yetişmeye çalışan bireyler olarak hayata tam adapte olamadıklarını belirtiyor.
Sınırlı zamanlarda "haydi" demek çocuğa özgüven ve yetersizlik eksikliğini aşılayacaktır. Bunun yanı sıra anne-çocuk ilişkisini de onarılamaz bir şekilde zedeleyecektir. Bunların olmaması ve "haydi" sözcüğünü en az kullanmak için yapmanız gerekenleri Womenist.net olarak derledik. Uygulayarak faydalanmanızı umuyoruz.
"Haydi" demeden çocukla nasıl konuşulur?
"Haydi" diyen annelerin çoğu sabırsız ve mükemmelliyetçi annelerdir. Siz ne kadar çok "haydi" sözcüğünü kullanırsanız, çocuğun pasif direnişte bulunmasına önayak olacaksınız demektir. Onun yerine çocuğa zaman vermek daha doğru olacaktır.
Ses tonunuzun önemi çok büyüktür. Ton ayarlamanızı iyi yapın. O sözcüğü söylemek yerine tonlamalarla ifade etmeye çalışın.
Sakin ve sabırlı olmak bu işin anahtarıdır unutmayın. Sakinliğiniz hiç elden bırakmayın. Sabır taşına dönseniz bile o bitmek bilmeyen telaşın sonu gelecektir. Sabırlı olun.
çocuğun kendi gelişim hızı olduğunu unutmayın. Sizin bu hadileriniz değil, kendi fiziksel, bilişsel, duygusal gelişimine göre olacaktır. Siz bunu hadi diyerek malesef hızlandıramazsınız.
çocuğunuzla her ne olursa olsun ilişkinizi bozmamaya çalışın. Karşılıklı güvenin olduğu bir ilişki her zaman daha değerlidir.
Sürekli "hadi" demek çocuğu suçluluk duygusuna itecektir. Size problem olduğu düşüncesi bilinç altına yerleşen çocuk ileride sorunlu bir yetişkin olacaktır.
Tüm koşuşturmalı zamanlarınızı bir rutine koymak ve hoşgörü ile davranmak zaman içinde "hadi"sözcüğünü daha az kullanmanızı sağlayacaktır.