Çocuğunuza Sınır Koyma 2 Özet
"Çocuğunuza Sınır Koyma 2" adlı kitap on üç bölümden oluşuyor. Her bölüm de birbiriyle ilişkili farklı alt başlıklara bölünüyor. Ayrıca bölüm sonlarında bölüm özetleri yer alıyor. Kitapta birçok örnek vaka bulunuyor. Bu vakalar anlatıldıktan sonra adım adım açıklanıyor. Anlatılanlar ayrıca şemalar ve tablolarla destekleniyor. Kitap boyunca önemli cümlelerin bazıları kutular içerisinde tekrar yazılarak vurgulanıyor. Kitapta farklı örnek vakalar bulunsa da ilk kitapta yer alan inatçı çocuklarla ilgili örnek vakalar tekrarlanıyor. Kitap anne-babalar, öğretmenler ve çocuk bakıcıları başta olmak üzere inatçı çocuklarla başa çıkmak isteyen herkese hitap ediyor.İnatçı Yapıdaki Çocuğunuzu Anlayabilmek
İlk bölümde, inatçı çocukların özellikleri maddeler halinde anlatılıyor. Daha sonra dokuz kişisel özellik listelenerek açıklanıyor ve bir tablo üzerinden değerlendirilerek okurların kendilerinin ve çocuklarının mizacını keşfetmeleri sağlanıyor. Çocukların mizaçlarının davranışlarına etkileri örneklerle açıklanıyor. Anne-baba ile çocuğun mizacı arasındaki uyum sorgulanıyor.
İnatçı Yapıdaki Çocuğunuz Sizin Kurallarınızı Nasıl Öğrenir?
Bu bölümde ise inatçı çocuklar ve uysal çocuklar arasındaki öğrenme farklarına değiniliyor. İnatçı çocukların kuralları öğrenmeleri için daha fazla zamana ve sınamaya ihtiyaç duydukları anlatılıyor. Anne-babaların sözleri ve davranışları arasındaki uyumun önemi ve gerekliliği vurgulanıyor.
Anne Babalar Kurallarını Nasıl Öğretirler?
Bu bölümde anne-babaların farklı yaklaşımları ele alınıyor ve bu yaklaşımlardan hangisine uyduklarını fark etmeleri sağlanıyor. Otokratik yaklaşımın katı olduğu fakat saygılı olmadığı, aşırı hoşgörülü yaklaşımın saygılı olduğu fakat katı olmadığı, karma yaklaşımın hem katı olmadığı hem de saygılı olmadığı anlatılıyor. Demokratik yaklaşımın ise hem katı hem de saygılı olduğu, yani gerekli iki özellik arasında dengeyi kurduğu anlatılıyor. Aynı olay tek tek tüm yaklaşımlar ile ele alınıp açıklanıyor. Böylece bu yaklaşımların sonuçları ve aralarındaki farklar gözler önüne seriliyor.
Sınırlarınız Katı mı Yoksa Belirsiz mi?
Bu bölümde anne-babaların sınırları ifade etme şekilleri anlatılıyor. Bunların ne anlama geldikleri veya gelmedikleri üzerinde duruluyor. Yanlış davranışları önlemek veya sonlandırmak için kullanılan yanlış yöntemler tek tek ele alınıyor. Anne-baba arasındaki tutarlılığın önemi ve aksinin etkileri örneklendirilerek vurgulanıyor. Etkili sözlü mesajlar, etkisiz sözlü mesajlar, etkili davranışsal mesajlar ve etkisiz davranışsal mesajlara örnekler veriliyor. Katı ve etkili sınırlar ile belli belirsiz ve etkisiz sınırlar karşılaştırılıyor.
Aile Dansı
Bu bölüm ilk kitapta da ele alınan aile danslarına dikkat çekiyor. Aile danslarının türleri ve sonuçları üzerinde duruyor. Aile danslarının hiç başlamadan bitirilmesi için, problem ortaya çıktığında açık ve net bir sözlü mesaj verilmesi, dirençle karşılaşılması durumunda ise mola yöntemi ve mantıklı çözümlerin uygulanması gerektiği anlatılıyor.
Verdiğiniz Sözlerde Daha Açık ve Net Olabilmenin Yolları
Bu bölümde, anne-babaların çocuklara daha açık ve net mesajlar vermek için normal ses tonlarını kullanmaları, davranışa odaklanmaları ve çocuklardan gelebilecek karşılıklar için hazırlıklı olmaları gerektiği anlatılıyor.
Güç Mücadelelerini Başlamadan Sonlandırın
Bu bölümde güç mücadelelerini engellemek için çocukların anne-babalarını duymazdan geldiklerinde kontrol edilmeleri, tartışmaya çalıştıklarında konuşmanın bittiğini öğrenmeleri, meydan okuduklarında sınırlı seçim haklarını fark etmeleri ve oyalandıklarında saat ile engellenmeleri gerektiği anlatılıyor. Anne-babaların ise çocukların tepki vermek için takındıkları tutumlarını görmezden gelmeleri, bir şans daha istediklerinde taviz vermemeleri, kızgınlıkları arttığında sakinleşmeleri için zaman tanımaları, yapılan davranışları kişiselleştirmemeleri ve hatalı olduklarında özür dilemeleri gerektiği anlatılıyor.
Davranışsal Adımlarınızda Nasıl Açık ve Net Olursunuz?
Bu bölümde davranışsal adımlarda netlik için çözümlerin tutarlı, mantıklı ve orantılı olmaları ve hemen gerçekleştirilmeleri gerektiği anlatılıyor. Tutarlılığın anne ile baba arasında, sözler ile davranışlar arasında ve olayın ilk sonucu ile son sonucu arasında olmak üzere üç çeşidi olduğuna dikkat çekiliyor. Çözümlerin etkili ve öğretici olabilmesi için olay ile sonucu arasında mantıklı bir bağlantı ve orantı olması gerektiği vurgulanıyor. Doğal çözümlerin ve mantıklı çözümlerin hangi durumlarda kullanılabileceği örnekler üzerinden anlatılıyor ve ne kadar etkili oldukları gözler önüne seriliyor. Mola yönetiminin ne olduğu ve nasıl olması gerektiği açıklanıyor.
Karşılaşılması Muhtemel Karşı Çıkmalarla Başa Çıkma
Bu bölümde öncelikle çocukların karşı çıkma yöntemleri maddeler halinde anlatılıyor. Daha sonra ise diğer kişilerden ve anne-babaların kendi içlerinden gelebilecek karşı çıkmalara değiniliyor. En önemlisinin anne-babaların kendi içlerinden gelebilecek karşı çıkmalar olduğu belirtiliyor ve bununla başa çıkabilmek için tavsiyeler veriliyor.
İnatçı Yapıdaki Çocuğunuzu Motive Etmek
Bu bölümde çocukların iş birliği yapmalarını sağlamak için motivasyonun öneminden bahsediliyor. Çocukların nasıl motive edilebileceği anlatılıyor.
Becerilerin Öğretilmesi: En İyi Neyin İşe Yaradığını Göstermek
Bu bölümde, çocuklara beceri kazandırırken sadece bilgi vermenin yeterli olmadığı, verilen bilgilerin kullanılması için fırsatlar tanınması ve canlandırmalar yapılarak deneyimlenmesi gerektiği anlatılıyor. Ayrıca çocukların güzel davranışlarının dile getirilmesi ve güzel davranışları için takdir edilerek motive edilmeleri gerektiğine dikkat çekiliyor.
Sabır: Öfkenin En Büyük İlacı
Bu bölümde sabırlı olmanın önemi ve bunun nasıl gerçekleştirilebileceği açıklanıyor. Anne-babaların sabırlı olmayı öğrenmeleri için, "ne olduğunu gözlemleme, kontrolü geri kazanma ve düşünerek yanıt verme" adımlarını takip etmeleri gerektiği anlatılıyor.
Değişim: Yeterince Hızlı Bir Şekilde Gerçekleşebilir mi?
Son düzenleme: