Çocuğunuzda obezite riski var mı?

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Çocuğunuzda obezite riski var mı?

Çocuklar ve gençlerin obezite riski altında olup olmadıklarını anlamanıza yardımcı olacak bazı ipuçlarından yararlanabilirsiniz:


  1. Ailenizde obezite öyküsü var mı? Anne ve babası obez olan çocuklarda kilo alma eğilimi daha fazladır. bu sadece genetik etkilerden kaynaklanmaz. Fazla kilolu aileler genellikle enerji içeriği fazla besinler tüketen ve/veya fiziksel aktiviteleri az olan ailelerdir. Obezite ile ilişkili bazı sağlık sorunlarından birinin (kalp-damar hastalıkları, kolesterol yüksekliği, hipertansiyon ve Tip-2 şeker hastalığı) belirlenmesi veya bu hastalıkların daha önce aileden bir kaç kişide birden belirlenmiş olması dikkati çekmelidir.
  2. Sizde ve eşinizde hareketsiz bir yaşam tarzı mevcut mu? Egzersiz alışkanlığı ve fiziksel aktivite sevgisi olmayan bir anne-baba iseniz çocuğunuz da size benzeyecektir. Unutmayın, hareketsiz bir yaşantı ve fiziksel aktivitede azalma eğiliminin ortaya çıkması gencin son zamanlardaki kilo artışından da kaynaklanıyor olabilir.
  3. Çocukve gençlerin rutin sağlık kontrollerinde obezite ile ilişkili bazı sağlık sorunlarına ait bazı işaretlerin bilinmesi gerekiyor. İşte onların en önemlileri:

- Kalp-damar sistemiyle ilişkili risk faktörlerinin belirlenmesi: Obez olan çocuklarda normal kilolu çocuklara göre daha çok kan basıncı yüksekliği, kolesterol ve trigliserit fazlalığı görülür.

- Tip-2 şeker hastalığının saptanması: Bu hastalık bazen kan şekerinin artışı, bazen de sadece glikoz toleransı bozukluğuve insülin seviyelerinin normalden daha yüksek olması ( hiperinsülinemi ve insülin direnci) ile birliktedir.

- Ortopedik problemlerin gözlenmesi: Fazla kilonun yarattığı baskı ve ağırlığın çocukların eklemlerinde oluşturduğu sorunlardır.

- Cilt rahatsızlıklarının tesbitedilmesi: İsilik,intertrigo ( kıvrım yerlerinde pişikler ) monilialdermatitis (mantarenfeksiyonları) gibi sorunlar obeziteden kaynaklanabilir.

- Psikolojik sorunların artması: Kendine güvensizlik, kendinibeğenmeme, depresif eğilimler, arkadaşlarındanuzaklaşma, yalnız kalma isteğinde yoğunlaşma dikkati çekmelidir.
 
Geri
Top