çocukların alt ıslatma problemi

Alt ıslatma(Enüresis) inanlık tarihi ile eş bir problem. Alt ıslatma, kişi 6 yaşından sonra 3 ay süre ile haftada en az 2 gece altını ıslatıyorsa bir problem olarak görülebilir. Alt ıslatma tedavi edilmediği durumda bireyin aktivitelerine önemli ölçüde sınır koyar. Örnek olarak çocuk misafirlik, yolculuk gibi nedenlerle evden ayrı kaldığı durumlarda yoğun bir altını ıslatma korkusu yaşar ve bu durum çocukta özgüven eksikliğine yol açar.

Enüresis in on yaşından sonra davranım bozukluğu ve gelişim için risk faktörü olduğu düşünüldüğünde erken dönemlerde tedavi edilmesi gerekir.

ALT ISLATMANIN NEDENLERİ

Alt ıslatma psikolojik kökenli olabileceği gibi organik kökenlide olabilir. Ancak alt ıslatma problemi yaşayan çocukta öncelikle ailesel yatkınlık, hormonal sebepler, mesane gelişiminde gerilik gibi Enüresis’ in organik kökenli olup olmadığına bakılmalıdır. Sorun organik kökenli ise tıp uzmanı bir hekim tarafından tıbbi yöntemlerle tedavi edilir. Eğer sorunun psikolojik kökenli olduğu sonucuna varılmışsa aşağıdaki öneriler doğrultusunda aileler çözüm arayışına girebilir. Lakin bu öneriler ailelerin sorunu kronikleşmeden daha iyi tanımalarına ve uzman(Psikiyatrist, Psikolog, Psikolojik Danışman) desteği almaları için kararlarını netleştirmelerine yardımcı olacaktır.

ALT ISLATMA SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN AİLELER NELER YAPABİLİR.

* Alt ıslatmanın kendisinden çok, alt ıslatan çocuklara ailelerin ve toplumun yanlış tutumları zarar vermektedir. Alt ıslatma, bir çok aile tarafından bir hastalık olarak algılanmadığından aileler öfke ve usanç duyarak zaman zaman çocuklarını cezalandırmaktadır. Bu cezaların içinde en tehlikelisi ise cinsel bölgelere yönelik cezalandırma girişimleridir. Bu durum çocuğun ruh dünyasında olumsuz kalıcı izler bırakmaktadır. Aileler alt ıslatmanın bir rahatsızlık olduğunu unutmamalı, çocuklarına karşı cezadan ve suçlayıcı tavırlardan uzak durmalıdırlar. Bu tip baskıcı tutumlar sorunu artırmaktan başka bir işe yaramaz

* Uygun olmayan tuvalet eğitimi alt ıslatmaya zemin hazırlamaktadır. Tuvalet eğitimine erken veya geç başlama, tuvalet eğitimi için baskı ve tehdit kullanma, tuvalet eğitiminde uygun olmayan yöntemlerdir. Çocuğa tuvalet eğitimi, gelişim durumuna göre 15 ila 30. aylar arasında verilmelidir. Bunun dışında alt ıslatmaya zemin hazırlayan psikolojik etkenler; taşınma, okul değiştirme, travma oluşturabilecek yakın akraba kayıpları, kardeş doğumu ve neticesinde oluşan kıskançlık sendromunda ailelerin yanlış tutumu, aile içi geçimsizlik, ailenin aşırı koruyucu ve hoşgörülü yaklaşımıyla çocuğun bebeksi kalması, yetersiz ilgi gibi stresli yaşam koşulları alt ıslatmanın psikolojik sebeplerindendir.

* Çocuğunuzun altını bağlamayın. Gerekiyorsa kat kat çarşaf serin veya muşamba koyun ama altını bağlamayın. Çünkü bu durum çocuğunuzu incitebilir ve geriye dönüş dediğimiz bebeklik dönemi davranışlarına bürünebilir. Ayrıca altı bağlandığı için çocuk rahat davranarak alt ıslatmayı sürdürebilir.

* Sıvı kısıtlaması, yatmadan önce tuvalete götürme, gece uyandırma, alt ıslatma için ailelerin alacağı önlemler olarak sıralanabilir. Ancak bu önlemler çocukla yeni bir inatlaşma odağı haline gelmemelidir.

Burada dikkat edilmesi gereken noktalar var.

1- Sıvı Kısıtlaması: Sıvı kısıtlaması çocuğu rencide etmeyecek şekilde çocukla anlaştıktan sonra yapılmalıdır. Burada unutulmaması gereken en önemli şey; bu anlaşmanın özel olmasıdır. Anlaşma çocuk ve anne arasında olabilir, diğer kardeşler dahil aile bireylerinin bu anlaşmadan haberlerinin olmaması iyi olur. Sözgelimi bir misafirliğe gittiniz; çocuğunuz “akşamları sıvı gıdayı az alma veya hiç almama” kuralını ihlal etti. Bu durumlarda kesinlikle sözlü imalarda bulunarak çocuğunuzu rencide etmeyin. Unutmayın ki alt ıslatmanın tek nedeni sıvı gıda alma değildir. Ancak eve geldiğinizde özelde çocuğunuzla bu durumu konuşarak çözmeye çalışabilirsiniz. Bu tür durumlarda illaki bir uyarı gerekiyorsa ikinizin anlayacağı bir işaret dili geliştirebilirsiniz.

2- Yatmadan önce tuvalete götürme ve gece uyandırma :

Çocuğun yatmadan önce mutlaka tuvalet ihtiyacını gidermesi sağlanmalıdır. Burada yapılan en büyük hata ailelerin gece uyandırmalarını çok sık yapmasıdır. Çocuk gecede en fazla 2 defa uyandırılmalıdır. İlki uykudan 1.5-2 saat sonra eğer gerekiyorsa diğeri de imsak vaktine yakın uyandırılabilir. Uyandırmadan sonra çocuğunuzu kendine getirerek tuvaletini yaptırmanız önemli. Uyandırılmazsa çocuk uykuda çişini yaptığını zanneder ve uykuda alt ıslatma artış gösterebilir.

ABDULLAH PURTAŞ

ÖZEL ÖZGÖREN LİSELERİ PSİKOLOJİK DANIŞMANI

KAYNAKÇA:

Ruh Sağlığı ve Bozuklukları, Orhan ÖZTÜRK
 
Çocuklarda alt ıslatma problemi nasıl çözülür?

Çocuk alt ıslatma problemini çözmek için öncelikle sabırlı olmak gerekmekte ve çok sert tepkiler vermemek gerekmektedir. Çocuğa nasıl yapacağı anlatıldıktan sonra bunun üstesinden gelmek için sizin onun yanında ve destek olduğunuzu bilmesini bir kere sağlamanız gerekmektedir.

Çocuğunuzu gözlemleyin

Eğer gece kaçırıyorsa, öncesinde çok fazla sıvı vermemek işe yarayabilir, gece belli aralıklarla yanına gidip tuvalete kaldırmak işe yarayabilir. Eğer gündüz altına kaçırıyorsa, hangi durumlarda kaçırdığını gözlemleyip, bunlara çözümler aramak yerinde olabilir. Eğer oyun esnasında kaçırıyorsa çocuk oyuna kaptırdığı için belki oyun sırasında ara ara ona sormak, hatırlatmak yerinde olabilir.

Eğer çocuk da alt ıslatmak istemiyorsa ve bunun için çaba gösteriyorsa, git gide de alta kaçırmaları azalmaya başlamışsa ve her seferinde, her başarılı deneyimden sonra kendini iyi hissetmeye başlamışsa, işbirliği içindeyse bu yavaş yavaş sönecektir diye düşünüyorum. Ayrıca eğer ruhsal etkiler varsa, belli psikososyal etkilerden dolayı çocuk alt ıslatıyorsa ve bunlar çözülmüşse zaten bir süre sonra alt ıslatması da kesilecektir.



umarim isine yarar
Ben bu son ekledigim faydasini gördum. Allahima cok sukur su an iyi
 
Geri
Top