Leslie Kenton'un 10 günlük Mucize Diyet kitabından alıntıladığım sos tarifleri :)
Çorbalar ve Çin Usulü Sote (Wok)
Bu bölümdeki kış çorbaları sağlıklı ve kuvvet vericidirler. Bulabildiğim sebzelere, çorbanın koyulaşması için, hangisi varsa, biraz darı, mercimek, bezelye, pirinç, arpa vs. ile bahçeden pek çok taze ot veya kuru otla birlikte, bazen de baharat niyetine biraz et suyu tozu ilave ederek hazırlıyorum bu çorbaları.
Koyu sebze çorbası
1
büyük soğan
2 pırasa 4 havuç 2 şalgam
1 yabani havuç
Katmak istediğiniz ya da bulabildiğiniz başka sebzeler
1 çorba kaşığı zeytinyağı 1.5 İt et suyu ya da kaynar su 1 baş sap kereviz
1 çorba kaşığı sebze suyu tozu
2 defne yaprağı
3/4 bardak esmer pirinç ya da dan 2 bardak bezelye 1 bardak çalı fasulyesi Taze maydanoz
Sebzeleri yıkayıp soğanla birlikte soyun. Köklü sebzeleri küçük küpler halinde doğrayın -pırasalan 4 ya da 6 defa uzunluğuna kesip sonra enlemesine doğrayın ki küçük parçalara ayırabilin. Tencereye zeytinyağı ekleyin ve pırasaları soteleyin. Sonra içine doğranmış sap kerevizini, havuçları, şalgamları ve yabani havucu ilave edin ve kapağını kapatıp beş dakika buğulanmaya bırakın. Şimdi kaynar suyunuzu veya et suyunu, sebze suyunu, defne yapraklan- nı ve pirinç ya da danyı ekleyip 30 dakika pişmeye bırakın. Sonra bezelye İle fasulyeyi ekleyip 15 dakika daha pişirin. Üstüne kıyılmış maydanoz serpip servis edin.
Bu geniş bir aileye yetecek bir malzemedir *4- • büyük porsiyon çorba çıkar.
Borş
3 adet çiğ pancar kökü
(mümkünse üstlerindeki yeşillikle birlikte)
3 havuç
1 orta boy soğan 1/2 küçük lahana
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 İt et suyu ya da kaynar su 1 çorba kaşığı sebze suyu tozu bir limon suyu
3 çorba kaşığı bal
bir tutam hindistan cevizi 1 bardak koyu yoğurt ya da ekşi krema
Sebzeleri yıkayın -soymayın- ve küçük şeritler halinde kesin. Pancar kökünün yansını sonradan rendeleyip çorbaya ilave etmek üzere bir yana ayırın. Zeytinyağını tencerede ısıtın ve pancar köküyle soğanı beş dakika buğulayın, sonra pancarın kıyılmış yeşil kısmı da dahil olmak üzere bütün sebzeleri ilave edin ve hafif ateşte ara sıra karıştırarak 5-10 da-j kika daha pişirin. Sebze suyuyla birlikte kaynar sun yu veya et suyunu da ekleyip sebzeler yumuşayana kadar pişirin. Şimdi limon suyunu, rendelenmiş pancar kökünü ve balı da ekleyip beş dakika daha pişirin. Üstüne koyu yoğurdu ya da ekşi kremayı dö- j küp hindistancevizini serperek servis edin.
Bu malzemeden 4-6 kişilik çorba çıkar.
Patates çorbası
6 adet orta boy patates
1 1/4 it. suya da et suyu 1 çorba kaşığı sebze suyu tozu 1 bardak doğranmış veya rendelenmiş sebze (pırasa, kereviz, havuç, şalgam, yeşil fasulye, bezelye vb.)
Otlar (mercanköşk, kekik, sarımsak vb.) Süslemeler (dilimlenmiş taze soğan, pişmiş yumurta, su teresi, rendelenmiş peynir vb.)
Sebzeleri yıkayıp patatesleri soyun ve orta boy küpler halinde doğrayın. Sebze suyu tozunu ilave ederek patateslerin suyu ya da et suyunu döküp yumuşayıncaya kadar kaynatın. Ocaktan alıp bir blen- dırla pürüzsüz hale gelinceye kadar karıştırın. Şimdi sebzeleri sote edin ve küçük parçalar halinde kesin. baharatlarınızla birlikte patates karışımına ekleyip beş dakika pişirin. Üstüne süslemelerinizi serpip servis yapın.
Bu malzemeler 4-6 kişiliktir.
Çin Usulü Sote
Sebzeleri pişirmenin en lezzetli yolu â la Chino- ise. yani derin bir tava (wok) ya da basit bir kızartma tavasıdır. Bu basit, çabuk ve eğlenceli bir yöntemdir.
Elinizde hazır olan herhangi bir sebzeyi alın. İyi bir karışım şöyledir:
2 çorba kaşığı bitkise! yağ
Tamari soya sosu
Halkalar halinde kesilmiş soğan
Küçük küçük ayrılmış karnabahar
Doğranmış taze soğan
Doğranmış kırmızı biber
Doğranmış mantar
Bir avuç mahun cevizi
Yağı tavaya koyup ısıtın. Mahun cevizlerini atıp esmerleştirin, sonra soğan ve karnabahar gibi pişmesi en uzun süren sebzeleri ekleyin. Sürekli karıştırarak iki üç dakika soteleyin. Şimdi geri kalan sebzeleri katarak tavada üç-beş dakika daha çevirin. Biraz tamari soya sosu ilave edip servis edin.
Çorbalar ve Çin Usulü Sote (Wok)
Bu bölümdeki kış çorbaları sağlıklı ve kuvvet vericidirler. Bulabildiğim sebzelere, çorbanın koyulaşması için, hangisi varsa, biraz darı, mercimek, bezelye, pirinç, arpa vs. ile bahçeden pek çok taze ot veya kuru otla birlikte, bazen de baharat niyetine biraz et suyu tozu ilave ederek hazırlıyorum bu çorbaları.
Koyu sebze çorbası
1
büyük soğan
2 pırasa 4 havuç 2 şalgam
1 yabani havuç
Katmak istediğiniz ya da bulabildiğiniz başka sebzeler
1 çorba kaşığı zeytinyağı 1.5 İt et suyu ya da kaynar su 1 baş sap kereviz
1 çorba kaşığı sebze suyu tozu
2 defne yaprağı
3/4 bardak esmer pirinç ya da dan 2 bardak bezelye 1 bardak çalı fasulyesi Taze maydanoz
Sebzeleri yıkayıp soğanla birlikte soyun. Köklü sebzeleri küçük küpler halinde doğrayın -pırasalan 4 ya da 6 defa uzunluğuna kesip sonra enlemesine doğrayın ki küçük parçalara ayırabilin. Tencereye zeytinyağı ekleyin ve pırasaları soteleyin. Sonra içine doğranmış sap kerevizini, havuçları, şalgamları ve yabani havucu ilave edin ve kapağını kapatıp beş dakika buğulanmaya bırakın. Şimdi kaynar suyunuzu veya et suyunu, sebze suyunu, defne yapraklan- nı ve pirinç ya da danyı ekleyip 30 dakika pişmeye bırakın. Sonra bezelye İle fasulyeyi ekleyip 15 dakika daha pişirin. Üstüne kıyılmış maydanoz serpip servis edin.
Bu geniş bir aileye yetecek bir malzemedir *4- • büyük porsiyon çorba çıkar.
Borş
3 adet çiğ pancar kökü
(mümkünse üstlerindeki yeşillikle birlikte)
3 havuç
1 orta boy soğan 1/2 küçük lahana
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 İt et suyu ya da kaynar su 1 çorba kaşığı sebze suyu tozu bir limon suyu
3 çorba kaşığı bal
bir tutam hindistan cevizi 1 bardak koyu yoğurt ya da ekşi krema
Sebzeleri yıkayın -soymayın- ve küçük şeritler halinde kesin. Pancar kökünün yansını sonradan rendeleyip çorbaya ilave etmek üzere bir yana ayırın. Zeytinyağını tencerede ısıtın ve pancar köküyle soğanı beş dakika buğulayın, sonra pancarın kıyılmış yeşil kısmı da dahil olmak üzere bütün sebzeleri ilave edin ve hafif ateşte ara sıra karıştırarak 5-10 da-j kika daha pişirin. Sebze suyuyla birlikte kaynar sun yu veya et suyunu da ekleyip sebzeler yumuşayana kadar pişirin. Şimdi limon suyunu, rendelenmiş pancar kökünü ve balı da ekleyip beş dakika daha pişirin. Üstüne koyu yoğurdu ya da ekşi kremayı dö- j küp hindistancevizini serperek servis edin.
Bu malzemeden 4-6 kişilik çorba çıkar.
Patates çorbası
6 adet orta boy patates
1 1/4 it. suya da et suyu 1 çorba kaşığı sebze suyu tozu 1 bardak doğranmış veya rendelenmiş sebze (pırasa, kereviz, havuç, şalgam, yeşil fasulye, bezelye vb.)
Otlar (mercanköşk, kekik, sarımsak vb.) Süslemeler (dilimlenmiş taze soğan, pişmiş yumurta, su teresi, rendelenmiş peynir vb.)
Sebzeleri yıkayıp patatesleri soyun ve orta boy küpler halinde doğrayın. Sebze suyu tozunu ilave ederek patateslerin suyu ya da et suyunu döküp yumuşayıncaya kadar kaynatın. Ocaktan alıp bir blen- dırla pürüzsüz hale gelinceye kadar karıştırın. Şimdi sebzeleri sote edin ve küçük parçalar halinde kesin. baharatlarınızla birlikte patates karışımına ekleyip beş dakika pişirin. Üstüne süslemelerinizi serpip servis yapın.
Bu malzemeler 4-6 kişiliktir.
Çin Usulü Sote
Sebzeleri pişirmenin en lezzetli yolu â la Chino- ise. yani derin bir tava (wok) ya da basit bir kızartma tavasıdır. Bu basit, çabuk ve eğlenceli bir yöntemdir.
Elinizde hazır olan herhangi bir sebzeyi alın. İyi bir karışım şöyledir:
2 çorba kaşığı bitkise! yağ
Tamari soya sosu
Halkalar halinde kesilmiş soğan
Küçük küçük ayrılmış karnabahar
Doğranmış taze soğan
Doğranmış kırmızı biber
Doğranmış mantar
Bir avuç mahun cevizi
Yağı tavaya koyup ısıtın. Mahun cevizlerini atıp esmerleştirin, sonra soğan ve karnabahar gibi pişmesi en uzun süren sebzeleri ekleyin. Sürekli karıştırarak iki üç dakika soteleyin. Şimdi geri kalan sebzeleri katarak tavada üç-beş dakika daha çevirin. Biraz tamari soya sosu ilave edip servis edin.