• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

CV’nizden çıkarmanız gereken gereksiz bilgiler

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
CV, iş hayatınızın yazılı özetidir. Gelecek işinize ulaşmanın ilk adımıdır, CV'nizi ne kadar iyi yazarsanız; aynı oranda ilk adımı başarıyla tamamlamış olursunuz ve iş görüşmesine 1-0 önde başlarsınız. Ancak CV yazmak o kadar kolay değildir. Yapılan bazı basit ve gereksiz bilgi yanlışları her şeyi bitirebilir. Eğer CV'nizin doğruluğundan emin değilseniz, CV'de bilgi kirliliği olduğunu düşünüyorsanız; haberimiz CV'nizi düzenlemeye yardımcı olacaktır.


İstemediğiniz yerde bulunmazsınız


Bir işe başvuruyorsanız, o işi istiyorsunuz demektir. Cümleler boyunca bunu anlatmanıza gerek yok. Ancak bir önceki işinizden tamamen farklı bir sektöre geçecekseniz neden bu işi istediğinizin özetini yazabilirsiniz.


Kişisel bilgilerinizi yazmayın

CV'nizde medeni durumunuzu, dininizi veya TC kimlik numaranızı yazmanıza gerek yok! Çünkü artık işveren tarafından bunların sorulması tarih oldu. Sizin kişisel bilgileriniz ne yaptığınızla belirlenir.


Hobileriniz önemsiz

Bu detay kimsenin umrunda değildir. Haftanın her günü koşuya, haftasonları Sapanca Gölü'nde balık tutmaya gitmenizin veya etamin kurslarını takip ediyor olmanızın iş başvurunuzla bir ilgisi yoktur. Sadece zaman kaybına sebep olur.


Yalan bilgiye yer yok

CV'nizde yapmadığınız işleri yapmış gibi göstermeyin. Emin olun ki işverenler sizinle görüşmeden önce sizi sizden daha iyi tanımış olurlar. İş görüşmeniz başlamadan bitebilir. Dikkatinize.


Yaşınızı belli etmeyin

Eğer başvurduğunuz şirketteki uygun olan pozisyonda belli bir yaşın üzerindeki adaylara yer yoksa ve siz o barajın üzerindeyseniz, lise ve üniversiteden mezun olduğunuz yılları silin.


Bilgi kalabalığından ve fazla yazıdan kaçının

İşe alım yapan yöneticiler, her pozisyon için ortalama 75 iş başvurusu alırlar ve bu yöneticiler sadece bu işle meşgul değiller. Aynı zamanda kendi işleriyle de ilgilenmek zorundalar. Bu nedenle uzun ve detaylı değil; kısa ve öz olun.


CV'niz için sayfa düzeni ve yazı tipi edinin

CV'nizin sayfa düzeni, yazı tipi, harf büyüklüğü içerik kadar önemlidir. Örneğin 20 puntolu Comic Sans gibi ciddiyetten uzak ve Times New Roman gibi eski moda yazı karakterini kullanmayın. Uluslarası geçerli bir CV sayfa düzeni bulun ve onu kullanın.


1. ve 3. tekil kişiler olmamalı

Ben, benim, o, onun vb. zamirleri kullanmanız yersizdir. Özne+nesne+yüklem düzenli cümle kurgusuna bağlı kalmayın çünkü sizin CV'nizin 'sizden' bahsettiği çok açık! 3. tekil kişiden bahsetmeniz gerekiyorsa şayet kişinin ismini yazın.


Sizi temsil edecek bir e-mail adresi edinin

qarisma@hotmail.com, dadlu_jojuq@windowslive.com ya da senisefiyomserqan@yahoo.com tarzı gençlik fırtınasına kapılıp aldığınız e-mail adreslerinizi tarihe gömün ve adınızın ve soyadınızın yazılı olduğu sade bir e-mail adresi edinin. Eğer hala bu tarz bir e-mail adresine sahipseniz hemen değiştirin. Bu işlem 1-2 dakikadan fazla uzun sürmez. Endişelenmeyin.


Sosyal ağ hesaplarınızı yazmayın

Günümüzde artık sosyal ağların ve siber alemin gerçek hayattan farkı yok. Kendine özgü kuralları ve evrensel ahlakı oluştu. Siz de bu dünyanın içinde olduğunuzu CV'nizde belirtebilirsiniz. Ancak size ait her sosyal ağ hesaplarınızı CV'nize yazmanıza gerek yok. Gelecekteki işinizle bir bağlantısı olmayabilir. Profesyonel iş hayatıyla alakalı olan, örneğin; LinkedIn hesabınızı yazabilirsiniz, bu aynı zamanda resmi olmayan dijital CV'nizdir. İş görüşmeleri için sizin destekleyiciniz olur.


Yazı dilinize özen gösterin

Yazı diliniz ne Servet-i Fünun Edebiyatı dili kadar ağdalı ne de arkadaşlarınızla arasındaki diyalog gibi sıradan olsun. Kendinizi kağıt üstünde de kanıtlamak istiyorsanız, düzgün ve duru bir Türkçe kullanın. İş görüşmesinde işverenler tarafından bu detay dikkate alınacağından emin olun.


Kendinizi satmaya çalışmayın

"İnsanlarla iletişimim kuvvetli", "Oldukça düzenli ve hevesliyim", "Takım çalışmalarına liderlik ederim" gibi sıfatlar sizi yansıtmıyorsa onları kendinize yüklemeyin. Çünkü işe alınsanız bile patronlarınız kısa bir süre içerisinde sizi tanıyıp öyle birisi olmadığınıza karar verdikleri anda yeni iş hayatı serüveniniz kısa sürebilir. Kendiniz olun!


Verileri kullanın

Bir önceki şirkette yaptığınız iş ve işlerin sonuçlarını iyi, güzel, büyük, küçük, başarılı, başarısız gibi belirsizlik ifade edecek kelimeleri kullanmaktan kaçının. Onun yerine çalışmalarınızın başlıklarını kullanın ve sayısal verilere dayanadırarak sonuçlarını açıklayın.



Kaynak: Hürriyet
 
Geri
Top