• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Dağ Keçileri Hakkında Bilgiler

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Dağ keçisi, keçi türleri arasında yabani bir tür olan ve sarp kayalıklarda yaşayan bir hayvan türüdür. Bu hayvanlar otçuldur ve beslenmeleri tamamen ot ile beslenme üzerine dayalıdır. Normal keçilerden farkları ise koyu renkte kürkleri ve daha iri cüsseleridir. Dağ keçileri sarp kayalıklarda yaşar ve yuvaları daima taşlık arazilerdedir. Güçlü arka bacakları sayesinde tırmanma ve zıplama kuvvetleri oldukça yüksektir. Dağ keçisinin Latincedeki adı Capra’dır.

dag-kecisi.webp

Dağ Keçisi Özellikleri​

Deniz seviyesinden yaklaşık 5,5 bin metre yükseklikte yer alan çoğunlukla yüksek irtifa bölgelerinde yaşarlar. Sağlam, hareketli, dik sarp kayalara tırmanabilen ve toprakları çok az olan bitki örtüsü ile beslenerek ayakta kalabilen dayanıklı hayvanlardır. Dağ keçileri, dağ ramsları ile ilişkilidir ve onlarla çok benzerlikleri vardır, uzak akrabadırlar. Yerli keçinin atası, cinsin yabani temsilcisi olan bezoar keçisinin evcilleştirilmiş alt türleridir. Vücut uzunluğu 100-180 cm 70-100 cm civarındadır ve kilo erkeklerde en büyük türler için 155 kg’a kadar 30-60 kg (dişiler) cinsiyet bağlı olarak değişir. Her iki cinsiyette de bu hayvanların ana özelliği olarak kabul edilir. Boynuzları vardır, ama onların şekil ve uzunlukları da bir şekilde farklıdır. Uzunluğu en fazla bir metreye ulaşan erkeklerde spiral kıvrılmış kısa boynuz, kadınlarda ise 15-18 cm ince ve hafif kavisli boynuz olmaktadır. Ön duvar çatal tırnaklı hayvanların bu tür farklı temsilcileri şiddeti değişen derecelerde, boynuzları kalınlaşma bir enine sahiptir. İçlerinde oyuk ve asla değişmezler. Bazen bazı türlerin temsilcileri, boynun ve göğsün alt kısmındaki kaplamanın uzamasına neden olabilir.

Dağ Keçisi Türleri​

Dağ keçisi türleri arasında Alp Dağı Keçisi, Yaban Keçisi ve Burma Boynuzlu Keçi bulunmaktadır. Her biri farklı bir tabiatta yaşadığından, coğrafi özelliklere göre değişiklikler mevcuttur.

Dağ Keçilerinde Avlanma ve Beslenme​

Dağ keçilerinde beslenme, sarp kayalıklarda bulunan taze otlar ile sağlanır. Yüksek yerlerde yetişen bitkiler genellikle daha taze olduğundan, dağ keçileri bu otları tüketmeyi daha çok sever. Kıtlık dönemlerinde bazı böcekleri yedikleri de gözlemlenmiştir.

Dağ Keçilerinde Üreme ve Çiftleşme​

Dağ keçilerinde üreme dönemi, sonbahar aylarında ortaya çıkar. Erkekler dişileri ile çiftleşebilmek için kavgaya tutuşur. Bu kavgalar dönem dönem ölüm ile sonuçlanabilmektedir. Kavganın galibi, dişi ile çiftleşme hakkına sahip olur. Dağ keçilerinde gebelik dönemi yaklaşık 11 aydır. Bu süre zarfında dağ keçilerinin çok iyi beslenmesi gerekir. Soğuk hava şartlarına bağlı olarak vücutları zayıflayabilir ve barınacak yer bulmakta zorluk çekebilirler. Yavrular doğduktan sonra 2 ay içerisinde tüylenme görülür. 6 aylık yavru keçiler, tek başlarına gezebilecek ve beslenebilecek erişkinliğe sahip olur. Erişkinlik dönemi 1 yaşına kadar sürer. Bu süre zarfında boynuzlar uzar ve tüylenme daha da sıklaşır.

Dağ Keçisi Ömrü​

Dağ keçileri, yırtıcılardan oldukça uzak bir habitatta yaşadıklarından ömürleri oldukça uzun olabilir. Ancak soğuk hava şartlarına bağlı olarak kıtlık dönemi sıkça baş verir. Ancak dağ keçisi ömrü ortalama 23 yıldır.

Dağ Keçisi Hakkında İlginç Bilgiler​

Dağ keçisi hakkında ilginç bilgiler kapsamında, gözlemlenmesi zor hayvan kategorisinde bulunmaları meşhurdur. Genellikle soğuk iklimlerde yaşayan bu hayvanlar, dağların zirvesinin 300-350 metre aşağısında yaşar. Sarp kayalıklar ile kaplı olan bu bölgelere tırmanmak oldukça zordur. Helikopter gibi araçlar ile yükselmek kolaydır ancak iniş yapmak imkânsızdır. Bunun için uygun hava koşullarında “drone” yardımı ile uzmanlar tarafından çalışmalar yürütülmektedir
 
Geri
Top