• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

DAĞCILIK HAKINDA UFAK BILGILER

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Dağcılık, doğa yürüyüşünden, yüksek irtifalara tırmanmaya kadar geniş bir yelpazeyi içeren bir doğa sporudur. Dağ kayağı, kaya tırmanışı gibi pek çok spor dalı da dağcılık kapsamındadır. Bu nedenle bir tasnife ihtiyaç duyulmuş olup, dünyada kabul gören şekliyle şu şekilde tasnif edilmiştir.

1. HIKING

Günü birlik yapılan ve belirli bir zorluk derecesini aşmayan dağ ve doğa yürüyüşleridir. (Avrupa’da hiking bu şekilde tarif edilirken, ABD ve Kanada’da, ister kısa, ister uzun olsun tüm doğa yürüyüşleri için hiking kullanılır. Trekking kullanılmaz.)

2. TREKKING (BACKPACKING)

Bir günü aşan ve kamp kurmayı da kapsayan uzun soluklu dağ ve doğa yürüyüşleridir.

3. YÜKSEK İRTİFA DAĞCILIĞI

3000 Metrenin üzerinde yapılan, yüksek irtifaya uyumu (aklimitizasyon) gerektiren dağcılık faaliyetleridir. Bu da kendi içinde iki ayrı tarzda yapılır.

A. EKSPEDİSYON

Çok sayıda insanın görev aldığı, her türlü malzemenin insan / hayvanlarla taşındığı, uzun süreli dağcılık faaliyetleridir.

B. ALPİN STİL

İrtifaya uyum sağlamışbir dağcının, ana kamptan tek başına çıkarak, hiç bir yardım almadan, ara kamp kurmadan zirve yapmasını içerir. Dağcı yüksek irtifanın tüm zorluk ve tehlikeleriyle tek başına mücadele etmek zorundadır.

4. TIRMANIŞ

Kayalara ya da yapay duvarlara tırmanmayı kapsayan dağcılık türüdür.

A. KAYA TIRMANIŞ

(1) FERRATA


Kayaya sabitlenmiş metal merdivenleri kullanarak tırmanma stilidir.

(2) SERBEST STIL

Yükselmek için yapay tekniklerin kullanılmadığı, sadece düşüş ihtimaline karşı emniyet amaçlı bir ipin kullanıldığı tırmanış şeklidir.

(3) FREE SOLO

Hiç bir emniyet aleti kullanılmadan, kaya tırmanış ayakkabısı ve toz torbasıyla yapılan çılgınca bir tırmanış şeklidir. Dan Osman’ın başlattığı bir akımdır.

B. YAPAY TIRMANIŞ

Yükselmek için sikke, jumar, hook, ip, merdiven gibi çeşitli aletlerden faydalanılarak yapılan tırmanış türüdir.
 
Geri
Top