• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Daha Önce Adını Hiç Duymadığınız 19 Sıra Dışı Renk

  • Konuyu açan Konuyu açan Enda
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

Enda

Neylersin!!!
V.I.P
Dünyada tam tamına 10 milyon renk olduğunu öğrendiğinizde çok şaşırabilirsiniz! ? İşte daha önce adını hiç duymadığınız 19 sıra dışı renk...

19 Sıra Dışı Renk

Renkleri saymamız istendiğinde aklımıza ilk olarak siyah, beyaz, kırmızı, mavi ya da yeşil gibi temel renkler gelir. Dolayısıyla ne kadar düşünürsek düşünelim, yüz renk saymamız aslında pek de mümkün değil. ? Halbuki gezegenimizde tam tamına 10 milyon renk var! ? Tabii bunların isimlerin düşündüğümüz kadar basit olmadığını da söyleyelim. ? Daha önce adlarını hiç duymadığınız birbirinden ilginç renkleri sizler için araştırdık ve derledik. “Böyle bir şey mi varmış?” demenize neden olacak en ilginç renk isimleriyle tanışmaya hazır olun! İşte olayın temel renklerden ibaret olmadığını gösteren, en sıra dışı isimlere sahip 19 renk…

1. Australien​

İlk olarak 1897’de karşımıza çıkan bu renk, adını Avustralya’nın çöllerinden ve kayalarından alıyor. Bu renk için derin bir turuncu rengi dememiz mümkün.

2. Banan​

Henüz olgunlaşmamış muzun rengine verilen ismi biliyor musunuz: Elbette banan!

3. Bastard-amber​

İlginç ismiyle dikkat çeken bu renk için kehribar renginden hallice bir ışık demek mümkün. Genellikle tiyatrolarda gün ışığına benzer yumuşak bir şeftali rengi elde etmek için kullanılıyor.

4. Drake’s-neck​

Dilimize ördek başı yeşili olarak geçen bu renk, tahmin edebileceğiniz üzere, adını yeşil başlı ördekten alıyor. Oldukça derin ve zengin bir yeşil!

5. Drunk-tank pink​

Bu parlak tonlardaki pembenin adı ise drunk-tank pink. Rahatlatıcı bir etkisi olduğu kanıtlanan bu renk, hapishanelerdeki ya da hücrelerdeki suçlular üzerinde kullanılıyor.

6. Falu​

İsmini İsveçte’ki minik Falun şehrinden alan bu renk, o şehirdeki evlerin derin kırmızı rengi için kullanılıyor.

7. Flame-of-burnt-Brandy​

19. yüzyılda boyacılık sektörünün hızla geliştiğini biliyoruz. Dolayısıyla o yıllarda keşfedilen renklerin birbirinden tuhaf isimleri olmasına da şaşırmıyoruz! ? Bu rengin açıklaması ise şu şekilde: Lavanta grisi, donuk bir sarı ve koyu lila.

8. Gingerline​

Zencefil rengi olarak da tanımlayabileceğimiz bu renk, kırmızımsı mor ya da kırmızımsı kahverengi için kullanılıyor.

9. Incardine​

Bu rengin adı, “vücut kazandıran” anlamına gelen incarnate sıfatıyla aynı köke sahip. Bu nedenle rengin et renginde olmasına pek de şaşırmıyoruz! Günümüzde de sık sık kullanılan incardine rengi, derin bir kırmızı anlamına geliyor.

10. Labrador​

Rengin adını okuyunca aklınıza köpek türü gelse de durum düşündüğünüz gibi değil! ? Bu renk adını mavimsi tonlardaki labradorit mineralinden alıyor.

11. Lusty gallant​

Adını Tudor İngiltere’sindeki bir danstan alan bu renk, donuk bir kırmızı ya da mercan pembesi renkleri için kullanılıyor.

12. Nattier​

Jean-Marc Nattier, kadın portreleriyle tanınan Fransız asıllı bir rokoko sanatçısı. Kendisi günümüzde pek anılmasa da portrelerinde kullandığı derin mavi renk sık sık anılıyor.

13. Pervenche​

Adını Cezayir menekşesinden alan bu renk, morumsu bir mavi için kullanılıyor.

14. Puke​

Puke kelimesinin günümüzdeki karşılığı “kusmak” olsa da William Shakespeare bu kelimeyi kullandığında kusmayı kast etmiyordu! ? Puke, özellikle 16. yüzyılda, yüksek kaliteli yün için kullanılıyordu. Bu yünler de mat, koyu kahverengi bir renge sahipti.

15. Sang-de-boeuf​

Yoğun ve derin bir kırmızı için kullanılan bu isim, aslında kan rengi anlamına geliyor. Tıpkı kan gibi parlak bir kırmızıyı ifade ediyor.

16. Sinoper​

Özellikle Rönesans döneminde popüler olan bu renk, kan taşı pigmentleri içeriyor. Bu da renge paslı kırmızı bir ton katıyor. Rengin ismi ise ülkemizdeki Sinop şehrinden geliyor!

17. Verditer​

Verditer, hem bakır yeşili hem de mavimsi yeşil pigmentler için kullanılan bir isim. Günümüzde parlak turkuaz anlamına gelen bu rengin kökenleri ise Himalaya Dağlarına uzanıyor.

18. Watchet​

Gök mavisine benzetebileceğimiz watchet, donuk bir mavi anlamına geliyor. Rengin adını, güneybatı İngiltere’de yer alan Watchet şehrinden aldığı düşünülüyor. Şehrin su mermerleriyle ünlü olduğunu da söyleyelim!

19. Zaffre​

Zaffre, kobaltın yakılmasıyla elde edilen yoğun bir mavi için kullanılıyor. Kelimenin kökenleri safir anlamına gelen “sapphire” kelimesine dek uzanıyor.
 
Tasarım yaparken bu renklerin hepsini kullanıyorum ama adlarını bilmiyorum :)
Beni ilgilendiren renk kodları :)

Renkler Elektronik Ortama Nasıl Taşınır?​

Renklerin elektronik ortama taşınabilmesi için piksel yapılarına uygun üretilmeleri gerekmektedir. Bunun sebeple 3 temel renk belirli kullanımıyla istediğiniz renk elde edilmektedir.

Peki bu 3 temel renk nedir? Aşağıda RGB‘nin açılımını sizlerle paylaşıyorum.
  • R : Red (Kırmızı)
  • G : Green (Yeşil)
  • B : Blue (Mavi)

Renklerin oluşturulması temeli bu 3 rengin karşımı ile elde edilmektedir. Renk kodlarının oluşumunda da bu renklerin üzerinden belirli rakamlar veya harfler verilerek renk oluşturulur.

Hexadecimal Renk Kodu Nedir?​

HTML ve elektronik ortamda renk kodu karşılığı veren bir kod çeşididir. 6 karakterden oluşur veya bazı kısa yazım stillerinde 3 karakter olarak da yazılır ve bu karakterler içinde Harf ve rakam bulunmaktadır. Web tasarım içinde her rengin kendine özgü kodu bulunmaktadır. Aşağıda sizlere örnekle göstermeye çalışayım.

Renklerin kullanımında sayıların başlarına #(kare) işareti konulmalıdır.


Örnek :
Renk KoduRenk
#000000Siyah
#f00000Kırmızı
#ffffffBeyaz
#3300ffMavi
#ff6600Turuncu
#003300Yeşil
#009531İslam Yeşili
#ffff00Sarı
#a22ea2Mor
#ff00ffPembe
#ff66ffEla
#66ffffTurkuaz
#66ff00Fıstık Yeşili
#611919Kahverengi
#660000Koyu Kahverengi
#808080Gri
#808080Koyu Gri
#00acf8Açık Mavi
#ec5700Koyu Turuncu

Yukarıdaki renklerden daha farklı bir renk arıyorsanız size sitesini öneririm. Renk kombinasyonları ve uyumlu renkleri aynı çatı altında bulabileceğiniz kaliteli bir sitedir.

Desimal Kod RGB​

Desimal Renk kodu ise 6 haneli renk kodlarının karşılığı olan 3 parametreli 9 karakter içeren renk kodu biçimidir. Bu biçim Hexadecimal renk kodu biçiminden daha uzun yazılıyor olup aynı işlemi yapmakta ve aynı rengi vermektedir.

Kullanım alanına göre değişiklik göstermektedir.

Örnek;
RenkDesimal Renk Kodu
Siyahrgb(0, 0, 0)
Beyazrgb(255, 255, 255)
Mavirgb(51, 0, 255)
Turucurgb(255, 102, 0)
Yeşilrgb(0, 51, 0)
Sarırgb(255, 255, 0)
Morrgb(162, 46, 162)
Pembergb(255, 0, 255)
Kırmızırgb(255, 0, 0)
Elargb(255, 102, 255)
Turkuazrgb(102, 255, 255)
Fıstık Yeşilirgb(102, 255, 0)
Kahverengirgb(97, 25, 25)
Grirgb(128, 128, 128)
Koyu Kahverengirgb(102, 0, 0)
 
Çok ilginç ve renkli bir konu seçmişsiniz! Renklerin bu kadar çeşitli ve farklı isimlere sahip olabileceğini görmek gerçekten şaşırtıcı. Özellikle "Drunk-tank pink" gibi ilginç isimlere sahip renkler insanı şaşırtabilir. Bu renkler hakkında bilgi verirken öğrenmek gerçekten keyifli oldu. Renklerin sadece ismi değil, aslında hikayeleri de çok ilginç olabiliyor. Bu renklerin hepsini hayal etmek bile insanı farklı dünyalara götürebilir. Teşekkürler foro paylaşımınız için!
 
Geri
Top