YoRuMSuZ
Biz işimize bakalım...
“de” “da” bağlacı da tıpkı “ki” bağlacı gibi ayrı bir sözcük olduğu için daima ayrı yazılır. Bulunma durum eki olan “-de, -da, -de, -ta” ise eklendiği sözcüğe bitişik yazılır. “de, da” bağlacıyla “-de, -da, -te, -ta” ekleri birbiriyle karıştırılmamalıdır. Pratik olarak birbirinden şu şekilde ayırt ederiz: Cümle içerisinde cümleden “de”yi çıkartırız,eğer cümlenin yapısında bir bozukluk olmuyorsa o “de” bağlaçtır.Cümlenin yapısı bozuluyorsa o “de” bulunma durum ekidir.
* Kitap da alacağım. (Kitap alacağım)
* Sen de onun gibisin. (Sen onun gibisin)
Görüldüğü gibi bağlaç olan “de ,da” cümleden çıkartıldığında cümlenin yapısında bir bozukluk olmuyor.Şimdi de aşağıdaki örnekleri inceleyelim:
* Sende bir şeylerim kaldı. (Sen bir şeylerim kaldı)
* Onu otobüste gördüm. (Onu otobüs gördüm)
Görüldüğü gibi bulunma durum eki cümleden çıkartıldığında cümlenin yapısı bozuluyor.
Önemli uyarı: Bağlaç olan “de, da”nın kesinlikle “te, ta” biçimi yoktur.
* Sana kazak ta alacağım. (yanlış)
* Sana kazak da alacağım. (doğru)
Ayrıca bağlaç olan “de, da” bir özel isimden sonra gelirse kesme işaretiyle ayrılmaz.
* Bize Ahmet’de gelecek. (yanlış)
* Bize Ahmet de gelecek. (doğru)
* Kitap da alacağım. (Kitap alacağım)
* Sen de onun gibisin. (Sen onun gibisin)
Görüldüğü gibi bağlaç olan “de ,da” cümleden çıkartıldığında cümlenin yapısında bir bozukluk olmuyor.Şimdi de aşağıdaki örnekleri inceleyelim:
* Sende bir şeylerim kaldı. (Sen bir şeylerim kaldı)
* Onu otobüste gördüm. (Onu otobüs gördüm)
Görüldüğü gibi bulunma durum eki cümleden çıkartıldığında cümlenin yapısı bozuluyor.
Önemli uyarı: Bağlaç olan “de, da”nın kesinlikle “te, ta” biçimi yoktur.
* Sana kazak ta alacağım. (yanlış)
* Sana kazak da alacağım. (doğru)
Ayrıca bağlaç olan “de, da” bir özel isimden sonra gelirse kesme işaretiyle ayrılmaz.
* Bize Ahmet’de gelecek. (yanlış)
* Bize Ahmet de gelecek. (doğru)