• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Deniz Suyu Neden Tuzludur?

wien06

V.I.P
V.I.P
Deniz suyunun ortalama tuzluluk derecesi ağırlığa oranla % 3.5’dir. Bu, 1 mil’ suda yaklaşık 186 milyon ton tuzun bulunması demektir.

Kabaca bir hesapla, Okyanuslardaki tuz miktarının, kıtaların 152300 m. kalınlığında bir tuz tabakasıyla kaplanmasına yeteceğini söyleyebiliriz. Doğal olarak oluşan elementlerin hemen hepsine deniz suyunda rastlanılır, sıcak deniz tuzunun % 85’inden fazlası, sodyum klorür, başka bir deyişle sofra tuzundan oluşur.

Nehirler tarafından taşınan sodyum gibi mineraller toprak ve kayaların aşınması sonucu ortaya çıkan eriyik ve süspansiyonlardan oluşur. Fakat klor ve bor gibi diğer elementlerin varlığı, nehirlerin getirdikleri ile açıklanamamakta, dolayısıyla bu oluşumda di¬ğer süreçlerin de rol oynadığı akla gelmektedir.

Yeryüzü tarihinin ilk dönemlerinde yerkabuğu ile yer merkezi arasında kalan katmanın zehirli gazlardan arınması sırasında diğer maddelerin yanı sıra su ve klor da yerkabuğunun altındaki erimiş volkanik kayaların arasında ortaya çıkmış olabilir. Günümüzde volkanik etkinlikler sonucu atmosfere yayılan elementler okyanuslara, yağmur ve kar yağışlarıyla taşınmaktadır. Öte yandan deniz hayvanları öldüklerinde de, iskeletleri ayrışarak mineralleri denize geri verirler.

Elementler denizlere sürekli olarak aktarılınca, denizler giderek daha da tuzlulaşmaz mı? Gerçekte, deniz suyundaki tuz miktarında, yüz milyonlarca yıldan bu yana önemli bir değişme olmamıştır. Çözünmüş maddelerin miktarları zamana ve yere göre değişmekle birlikte, belli başlı, elementlerin okyanuslarda her zaman, hemen hemen aynı yoğunlukta bulunduğu kabul ediliyor.

Okyanus elementlerin, bir yandan hemen hemen tam dengeyi koruyacak oranlarda suya eklenip, diğer yandan sürekli olarak nakledildiği bir tanka benzetilebilir. Örneğin, elementlerden bazıları kayalarla birleşir, toprak tarafından emilir ve çözeltiden ayrılarak çökelti haline gelirler. Deniz bitkileri ve hayvanları da bunları kullanarak büyür ve gelişirler



[ALINTI]
 
Deniz suyu en temel ifadeyle denizlerde ve okyanusların tamamında bulunan suya denir. Dünya üzerindeki tüm okyanusların tuzluluk oranı ortalama olarak %3,5’tur. Aslında deniz tuzu oranı her denizde farklıdır ve çeşitli faktörlere göre değişiklik gösterir. İçerisinde tuz taneleri nedeniyle deniz suyu yoğunluğu, tatlı su yoğunluğundan fazladır.


Suyun sıfır ila eksi 100 derece sıcaklıklar arasında bile donmadan sıvı halde kalması biyolojik yaşamın devamı için çok önemlidir. Deniz suyu balıklar başta olmak üzere sayısız canlının yaşaması için uygun koşullara sahiptir. Aynı özellikleri içeren yapay bir su yapılıp, canlılar bu sulara konulduğunda, denizlerdeki kadar iyi yaşayamazlar.


Suyun sıcaklığı 4 santigrat derece olduğunda en yoğun hale gelir. Bu sıcaklığa kadar düştükten sonra donma noktasına gelir fakat buz tutan su yüzeye yakın kısımlardır. Suyun yoğunluğu ile sıcaklığı arasında ters orantı olması özellikle soğuk kış mevsiminde, bu ortamda yaşayan canlıların hayatlarını devam ettirebilmesi için önemli bir husustur. Tuzlu olan suyun en yoğun olduğu zaman, sıcaklığın en düşük olduğu dönemdir.
 
Geri
Top