• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

DENİZ ÜRÜNLERİNİN ÖNEMİ ve YERİ

dderya

kOkOşŞ
V.I.P
DENİZ ÜRÜNLERİNİN ÖNEMİ ve YERİ

Bilindiği gibi insan yiyeceklerinin bir bölümü de okyanuslar, denizler, göl ve akarsulardan elde edilmektedir. Bunların bir bölümü hayvani, diğerleri ise bitkisel ürünler ve minerallerdir. Balıkçılık uğraş alanına giren ürünleri; bekle, midye, istiridye, İstakoz, karides, yılan balığı, ayıbalığı, deniz kablumbağası, balina gibi deniz canlıları oluşturmaktadır. Bunlara mercan, kabuk, inci, sünger, deniz yosunları da eklenebilir.

Balıkçılık çok değişken ve geniş ölçüde çeşitlilik göstermektedir, örneğin balıkçılık; taüısu, tuzlusu, sığsu, derinsu veya açık okyanus, soğuksu, sıcaksu balıkçılığı olmak üzere çeşidi tip ve özellikte yapılmaktadır. Öte taraftan balıkçılık avlanma sahasının özelliğine göre de çeşitli almaktadır, örneğin kıyılar boyunca kıta sahanlığı üzerinde yapılan balıkçılığa kıyı bakılçılığı, tamamen açık denizlerde ve okyanuslarda yapılan balıkçılığa "açık deniz balıkçılığı” denir. Ayrıca kıyı balıkçılığında belli balıklar belli yerlerde yaşamakta ve bu sahalardan balık avlanmaktadır.

Balıkçılık konusunda önde gelen ülkeler, Rusya Federasyonu, ŞtU, ABD, Hindistan, Güney Kore, Tayland, Endonezya, Danimarka, Fllipinler ve Norveç'tir. Bu ülkelerdeki insanlarının beslenmesinde deniz ürünlerinin ayn bir yeri ve önemi de bulunmaktadır, örneğin Japonya'da deniz Ürünleri, diğer ülkelere nazaran daha fazla tüketilmekte veya bu ülkenin halkı deniz ürünlerini daha fazla tercih etmektedir, öyle kİ, kendi ülkelerinde balık çok avlanmasına rağmen diğer ülkelerden bile balık İthal edilmekte ya da balık «avlanma alanları kiralanmaktad». Hindistan'*! Bengal Körfezi bölgesindeki halk hemen her gün balık yemektedir.

Ûç tarafı denizlerle çevril Türkiye'de balıkçılık pek fazla gelişmemiştir önemli bir iç deniz dan Marmara'nm kirlenmesi, aşırı ve bilinçsiz balık avcılığı, verimin düşmesine neden olmaktadır. Bunun yanmda Kaıckna, dünyanın en verimli balık üretim alanlarından biridir. Zira Karadeniz'de tadı su ortamında yaşayan cadıların son 10 bin yd içimle Akdeniz'in tuzlu sutaras istilâsı sunucunda ölmesi ve bunların çürümesi 3e deniz suyuna karışan bd nniktardaki mineral madde, balıkların ana besini oluşturan planktonların (mikroskobik canlılar) hızla çoğalmasına neden olmaktadır; buna bağlı olarak da balık verimi artmaktadır. Türkiye’de avlanan balıkları yandan fazlası Karadeniz'den elde edilmektedir.

kaynak:

İbrahim Atalay
'
ın Genel Beşeri ve Ekonomik Coğrafya kitabı
 
Geri
Top