• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Denizanası Hakkında Bilgiler

Papatya

V.I.P
V.I.P
Denizanası Nedir Türleri Nelerdir Zehirli Denizanaları Denizanası Hakkında Bilgiler

Özellikle yaz aylarında serinlemek ve yüzmek için denize giden insanların korkulu rüyası haline gelen denizanaları, özellikleri itibariyle oldukça ilginç özelliklere sahip olan bir deniz canlısıdır. Yapılan araştırmalarla, denizanalarının yaşının 650 milyon olduğu saptanmıştır. Bu rakam, denizanalarını dünyanın en eski canlıları arasına da sokmaktadır.

zEtO6yd.webp

Denizde yaşayan bu canlılar, saydam yapıdadır. Canlı türleri arasında omurgasız canlılar arasında gösterilen denizanalarında kalp, beyin, gerçek göz, pul ve de kemik bulunmamaktadır. Bu tür organların bulunmayışı, bu canlıları daha da ilginç kılmaktadır. Denizanalarının yapısı incelendiği takdirde ise, bu canlıların %95’i sudan, %4’ü tuzdan ve %1i ise proteinden oluşmaktadır.

Denizanalarının toplumda bilinen en büyük özelliği, tene dokunduğunda yakmalarıdır. Hatta bu deniz canlıları bu özellikleriyle tanınmaktadır. Denizanalarının en çok bu şekilde tanınmasına neden olan olay ise, canlıların savunma mekanizması ile alakalı bir olaydır. Denizanası, kendisine bir şey dokunduğunda bunu kendisine karşı bir tehdit olarak algılar ve “Nematosist” adı verilen hücreleri kullanır. Denizanaları bu hücrelere tene bırakır ve ardından bu hücreler patlamaya başlar. Yakıcı özellikte olan bu hücreler patlamaya başladıklarında, teni yakmaya başlar. Deride yanmayla birlikte o bölgede bir kızarıklık meydana gelir. Bazı durumlarda, kaşınma da yanmayla birlikte kendini gösterebilmektedir.

Denizanalarının çoğu zehirlidir. Hatta bazı türleri, dünyanın en zehirli ve tehlikeli hayvanları arasında gösterilmektedir. Denizanaları beslenirlerken ve kendilerini korurlarken Nematosist adı verilen yakıcı hücrelerini kullanmaktadırlar. Bu hücreler sayesinde yemek istediği canlıyı etkisiz hale getiren bu deniz canlıları, ardından etkisiz hale gelen canlıları yerler. Denizanaları etobur canlılardır. Bu canlılar beslenmek için yön kabiliyetlerini çok fazla kullanmazlar. Deniz üzerinde yüzerlerken önlerine çıkan canlıları yerler. Denizanalarının besinleri arasında, küçük yapıdaki deniz canlıları, larvalar ve de yumurtalar yer alır.

Denizanalarının oldukça farklı türleri bulunmaktadır.
Bu türlerden çoğu, savunma ve beslenme için yakıcı hücrelerini kullanırken bazı türler ise; farklı yollara başvurmaktadır. Bazı denizanaları gövdelerinden ışık yaymaktadırlar.
Bu canlılar kendilerine düşman olarak canlı görürlerse ise, gövdeden yayılan ışığı keserler ama dokunaçlar gövdeden ayrılarak ışık vermeye devam eder. Böylece denizanaları, düşmanın ilgisini kendisinden kopan dokunaca yönlendirir ve fırsattan istifade ederek o bölgeden uzaklaşmaya başlar. Beyne sahip olmayan bu canlıların, bu tür hareketleri nasıl yaptığı ise tartışma konusudur. Gövdeden ayrılan dokunaçların yeniden oluşması ise, denizanaları için oldukça kolaydır. Çünkü bu canlıların rejenerasyon yetenekleri oldukça gelişmiştir.


Denizanaları, özellikle kıyı bölgelerinde yaşayan insanlar için korkulu rüya olarak değerlendirilirken, Uzakdoğu ülkeleri için durum biraz farklıdır. Japonya, Kore ve Çin gibi ülkelerde yaşayan insanlar, denizanalarını yiyecek olarak tüketmektedirler. Öyle ki, bu ülkelerde bu deniz canlıların börekleri ve salataları yapılmaktadır. Aynı zamanda, denizanaları bu ülkelerde akvaryumlarda beslenip bakılmaktadır.
 
Denizaanalarının en büyükleri kutuplarda yaşar çapları diğer denizanaları ile aynı olsa bile ip gibi olan sarkıtlarının 9-10 metreye kadar olduğu bilinmektedir.

Uygun koşullar bulunduğu müddetçe ölümsüz denebilecek kadar çok yaşarlar.
Kendilerini şemsiye gibi vücutlarını açıp kapatarak hareket ederler.

Vücutlarında kendilerini korumak için zehir bulunur, vücutlarında donulduğu zaman insanda bile kaşıntıya neden olur hatta ekvator bölgesinde bulunan bazı türlerinin öldürücü etkisi vardır.

Üreme şekli

Deniz anası ve amip gibi canlıların normal yol ile değil de tomurcuklanarak yani kendi türünün aynısı bir canlıyı çevresinde bir yerden tomurcuklanarak üremesidir. Bu üreme şekli bira mayasında da görülür. Tomurcuklanma deniz anası ve süngerlerde görülür.
 
Deniz canlıları araştırma uzmanları tropikal sularda yaşayan bir denizanası türünün kendi kendini yenileyebildiği ve bu özelliğiyle ölümsüz olduğunu ortaya çıkardı.Denizanası türlerinden Turritoptis Nutricula'ya hücrelerini kendi kendine yenileyebiliyor.
Bu gençleşme işlemi sırasında cinsel ilişkiye girmek de canlının hücrelerinin yenilenmesine yardımcı oluyor. Karayip açıklarında bulunarak incelenen ancak dünyadaki tüm tropikal sularda bulunduğu söylenen denizanası türü üzerinde incelemelere başlayan uzmanlar ölümsüzlüğün sırrını araştırıyor.

Panama'da bulunan Smitsonian Tropikal Araştırmalar Enstitüsü'nden Dr. Maria Miglietta, "Bu olayın bir başka yönü ise ölmeyen bu canlıların sürekli olarak çoğalmasıyla nasıl bir problemle karşılaşılacağı" diyor.


Eşsiz olarak da üreyebilen deniz anaları gövde kısımlarında bulunan bezlerdeki üreme hücrelerini suya döker ve yumurta suda dölleniyor. Döllenme sonucunda yumurta, önce larva sonra polip evrelerinden geçer. Yumurtadan çıkan larvalar polip olarak gelişim geçirdikten sonra bir denizanası haline gelebiliyor. Bazen de polip olarak yaşamını sürdürüyor.
 
Geri
Top