Deri altı implantı ile doğum kontrolü

arz-ı hal

şşşşştttttttt
Özel üye
Gebelik önleyici implantın tanımı, avantajları, uygulanması, geri çıkarılması ve gebelik önleme süresi. İmplant, içeriğinde hormon bulunduran, bükülebilen, ince çubuk şeklinde bir görünüme sahip depocuklardır. Bu yapı cilt altına iğneler ile enjekte edilmektedir.
İmplantlar nasıl etki eder?
İmplantlar günümüz teknolojisinde kullanılan en etkili korunma yöntemlerinden bir tanesidir. Bu yöntemde tipine göre değişiklik göstermekle birlikte 3 sene veya 5 sene boyunca kullanılabilen korunma seçenekleri mevcuttur. Bu hormon depocuklarının etki alanları, yumurtlamayı engelleme, rahim bölgesinde salgılanmayı azaltarak spermin yumurta içerisine girmesini engelleme, rahim iç duvarının inceltilmesi sonucu gebeliği engelleme veya fallop tüplerde yumurtanın taşınmasını engelleme gibi değişik yöntemlerle gerçekleştirilebilmektedir.


İmplant nasıl takılır?
İmplantlar; lokal (bölgesel) anestezi eşliğinde, kolun iç kısmına özel iğneler ile sterilizasyon şartlarını yıkmamak koşulu ile takılmaktadır. Bu noktada sol veya sağ kol uygulamaya alınabilir. Hangi kolun seçileceği önem taşımaz.
İmplantta; dikiş kullanılmamaktadır. Bu nedenle uygulama gerçekleştirilen yerde herhangi bir iz kalmamaktadır.
İşlem kişiye herhangi bir ağrı yaşatmaz ve birkaç dakika gibi kısa bir sürede tamamlanır.
Uygulamanın yapıldığı gün dahi sosyal faaliyetlerinize devam edebilirsiniz.
İmplantların bir diğer avantajı ise, takıldıktan hemen sonra etkisini göstermesi olarak gösterilebilir.
İmplant uygulaması için en uygun zaman adetin ilk 5 veya 7 gününde uygulanmasıdır.
İmplantlar nasıl çıkarılır?
İmplantlar çıkarılmak istendiği zaman, ilk olarak cilt altınca yerleştirildiği bölge tespit edilir. Daha sonra tıpkı takıldığı an yapıldığı gibi lokal anestezi uygulanır ve yaklaşık 2-3 mm kadar ufak bir kesi yapılıp bu bölgeden yakalanmak suretiyle çıkarılır. Bu işlemde tıpkı takılması gibi oldukça kısa bir sürede tamamlanmaktadır. İmplant çıkarılması esnasında kişi hiçbir şekilde ağrı, sızı hissetmez ve aynı gün sosyal faaliyetlerine devam edebilir. İmplant çıkarılması esnasında herhangi bir dikiş yapılmadığından iz kalmaz. İmplantın takılması ile başlayan korunma, çıkarılması ile birlikte hemen sona erer.
İmplantların yan etkileri nelerdir?
İmplant uygulaması yapılan kadınların yaklaşık olarak %90’ı uygulamadan memnun kalmaktadır. Bu uygulamanın yan etkileri ise;


Düzensiz kanamalar ve ara lekelenmeler ( bu durum implant uygulaması yapılan kadınların yaklaşık %40’ında görülmektedir.) bu tür kanamalar sebebiyle, implant uygulamasına başlayan kadınların yaklaşık %25’i yöntemi kullanmayı bırakmaktadırlar. Bu türlü ara kanamalar genel olarak ek tedavilerle giderilebilmektedir.
İmplant kullanımı nadir olmakla birlikte depresyon ve panik bozukluklara yol açabilmektedir. Ayrıca implant kullanan kadınların bazı ilaçlara karşı etkileşimi olabilmektedir. Bu nedenle hasta olmaları durumunda doktorlarına implant kullandıklarını söylemeleri doğru olacaktır.
İmplantın avantajları nelerdir?
İmplantların en büyük avantajı koruma düzeyinin oldukça yüksek olmasıdır. İmplant kullanan kadınların yılda yalnızca %0,2’si gebe kalmaktadır.
İmplantlar etkisini 24 saat kadar kısa bir sürede gösterdiklerinden oldukça avantajlıdır. Ayrıca 3-5 sene kadar da etki alanına sahip olmaları büyük bir rahatlık sağlamaktadır. İmplantların bir diğer avantajı ise kaldırılmasını takiben hemen etkisinin sona ermesi gösterilebilir.
 
Geri
Top