- Yumurtanın içini boşaltmadan bozulması sağlandığında, konulan mekanda örümcek ve haşerelere karşı kovucu özelliği ortaya çıkıyor. Hatta bu yumurtalar Osmanlı'da da kullanılmış. Mimar Sinan'ın eserlerin e baktığımızda kubbelere devekuşu yumurtala rı konulduğunu görüyoruz. Bu mekanlara örümcekler giremiyor ve dolayısıyla ağ öremiyor.
- Mimar Sinan, Süleymaniye Camiini yaparken, avizelerd e bulunan kandil çanaklarının aralarına devekuşu yumurtala rı koydurtmuş. Aradan 400 yıl geçtiği için o yumurtala rın çoğu kırılmış ya da çalınmış. Sayıları 300den 30a düşmüş. Geriye kalan 30 yumurta da, zaman içinde bildiğimiz yumurta renginden, karara karara kahverengiye dönüşmüş. Ama dikkatlice bakıldığında onların kocaman yumurtalar olduğu anlaşılır.
- Devekuşu yumurtası normal büyüklükte 24 tane tavuk yumurtasına eşdeğerde olup kırılıp sahanda omlet yapıldığında 18 kişiyi rahatça doyura bilmektedir.
- Devekuşu yumurtasının yaklaşık ağırlığı 1400-1700gr arasındadır. Yumurtanın kabukları porselen tabak kalınlığındadır 70-80 kilo ağırlığında olan biri üstüne çıksa dahi kırılmaz.
- Çatlaması 42 gün sürer.
- En büyük hücre olma özelliğine sahip yumurtadır.
- Tavuk yumurtasını rafadan kıvamında pişirmek için 3 dakika kaynatmak yeterliyken, devekuşu yumurtasını 40 dakika kaynatmak gerekir.