• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Difteri Nedir?

~meLek~

GalataSaray'ım
Difteri ( Kuşpalazı) Nedir?
Difteri hastalığı 10 yaş altı çocuklarda daha sık rastlanan bir hastalıktır.Bebeklik döneminde uygulanan rutin aşı sayesinde difteri hastalığına pek rastlanılmamaktadır.
Ciddiye alınıp tedavi edilmediğinde yada tedavi süresi geciktiğinde bu hastalık ölümle sonuçlanabilen tehlikeli bir çocuk hastalığıdır.
Difteri Nedenleri Nelerdir?
Difteriye sebep olan corynebacterium diphteriae bakterilerinin ürettiği güçlü toksinler yani zehirler boğaz ve burun mukozasını antitoksin verilmediğinde kalbi sinir dokusunu ve böbrekleri etkiler. Tropikal bölgelerde toksinin deriyi de etkilediği görülmüştür. Difteri hastaların öksürük ya da aksırığı ile bulaşan bir enfeksiyon hastalığıdır. Kendilerinde hastalık görülmeyen sağlıklı kişiler de taşıyıcı olabilirler. Ender de olsa hastalığın sütten bulaşma ihtimali de vardır.
Difteri Belirtileri Nelerdir?

2 – 7 gün arasında değişen kuluçka döneminden sonra hastalık boğaz ağrısı kırıklık ve ateşle başlar. Etkilenen bölgede yumurta beyazı kıvamında başlayıp gittikçe kalınlaşarak kabuk halini alan yumuşak bir zar oluşur. Özellikle solunum ve yutkunma sırasında boğaz ağrısı vardır. Boynun iki yanında lenf bezleri şişer. Enfeksiyon çoğunlukla daha fazla ilerlemez. Ama ciddi vakalarda gırtlak ve bronşlara da yayılabilir.
Peki Tehlikeleri Nelerdir?
Oluşan zar tabakası solunumu engelleyebileceğinden hastanın soluk almasını sağlayabilmek için solunum yolunu açma amacıyla trakeotomi ameliyatı gerekebilir. Erken tedavi edilmezse enfeksiyon yayılmaya başlar çene felci görülür; bunu göz yutak sonra da kol bacak ve gövde felçleri izler. Ciddi vakalar üç günde ölümle sonuçlanabilir. Daha hafif olanlarda ise üç hafta içinde kalp rahatsızlıkları belirir.
Dİfteri Tedavisi
Hastanın hastanede ve çevresinden yalıtılarak tedavi edilmesi gerekir. Tedavide boğazdaki bakteri enfeksiyonuna karşı antibiyotikler difteri toksinine karşı da antitoksin kullanılır. Yatakta kesin dinlenme zorunludur. Bunu nekahet devresi izler. Normale dönüş çok yavaştır. Ancak zamanında tedavi edilirse hasta tümüyle iyileşir. Bütün çocuklar difteriye karşı aşılanmalıdır. Aşılanmış kişilerde enfeksiyon belirdiği anda beden antitoksinini kendiliğinden üretmeye başlar. Aşının art arda üç kez uygulandıktan sonra bir yıl geçince yinelenmesi çoğunlukla yeterlidir. Gerekirse çocuk okula başlamadan önce bir kez daha yinelenir.
 
Geri
Top