Dikkatsizlik

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
Konuya nerden nasil basliyacagimi bilmiyorum aslinda burada yurt disindan yurt icinden bir sürü üyemiz var ama ben dikkat ediyorum da yurt disin,da egitim görmüs bir cok üyemiz oldukca güzel türkce yaziyorlar ve Türkiyede egitim görmüs senelerce neden bu gördügü egitimi düzgün bir sekilde kullanip daha cok kendini gelistirmiyorlar? is olsun diye türkceyi yazip bozmaya calisiyorlar ???

Türkçe'nin yanlış kullanılmasının en büyük nedeni msn diye düşünüyorum. msnde yazışırken sürekli kısaltma kullanıyoruz ve zamanla bu bütün yazılarımızı etkiliyor. Ben uzun zamandır bu kısaltmalardan kurtulmaya çalışıyorum ister istemez bazen yine de kullansamda bir gün mutlaka ilkokul sıralarındaki Türkçe'me kavuşacağım. Eminim o zamanlar bundan çok daha iyi kullanıyordum Güzel Türkçe'mi.

bence istersek çokta güzel türkçe konuşur vede yazarız.benim izlemlediyim kadarıyla gençler kendi aralarında bir tarz yapmış tarz demekte ne kadar doğru olur bilemiyorum ama dışardan bakıldıgında da çok komik duruma düşüyoruz bununda farkın da değiller sanırım.msj yazarken kelimeleri yutmak mesela.bunu çok yapıyoruz.

Tabiki istesek yapariz yukarida dedigim gibi yurt disinda egitim görmüs bir insan bu kdar dikkat ediyorsa Türkiyede egitim görmüs insan daha cok dikkat etmeli ki cünnkü türkceyi tam bilmeyen arkdaslar mutlaka var onlara bir nevi yardimci olur aslinda msn ile hic bir alakasi yok diye düsünüyorum bir cogumuz yada hepimiz msn kullaniyoruz ama türklerimiz yinede oldukca düzgün bence türkceyi bilerek yanliz yaziyorlar yani bastan sagma olsun diye

ben bu alışkanlığı msn den kaptım hızlı yazmak için kısaltmalar yapıyordum. bir sınav kağıdımı gözden geçirirken yaptığım kısaltmaları görünce hayatıma ne kadar yansıdğını farkettim. msnde bazen yine kısaltma kullansamda aşırıya kaçmamaya özen gösteriyorum. Forum içinde de kısaltma yapmamaya dikkat ediyorum. Umarım başarılıyımdır bu konuda.

Türkçe'yi kurallarına uygun kullanma konusunda biraz daha duyarlı olursak ben forumda herkesin Türkçe'yi doğru kullanacağına inanıyorum. Ben de bize bu konudaki en büyük kötülüğü MSN'in yaptığını düşünüyorum. MSN sohbet ortamı olduğu ve karşımızdaki insanlar genelde yanlarında rahat olduğumuz insanlar olduğu için çok gevşetiyoruz olayı herşeyi kısaltmaya, değiştirmeye gidiyoruz. Fakat herşey tabiki bizim elimizde. İsteyince oluyor, ben de MSN'de burda kullandığım Türkçe'yi kullanmıyorum ne yazıkki. Ancak en azından orası herkese açık bir ortam değil. Burası herkese açık bir platform olduğuna Türkçemizi en güzel şekilde yaşatalım diyorum:):)

Msn nin mutlaka etkisi vardır ancak msn deki konuşmalar anlık, bu tür platformlara yazdıklarımız ise kalıcı.. Güzel lisanımızın kıymetini bilip biraz daha dikkatli olmamız lazım..

ben özellikler harflerei çok fazla yutuyorum bunun msnden ve telde msj yazmaktan kaynaklandığını düşünüyorum düzeltmeye çalışıyorum ama yinede hemen olmuyor tabi yavaş yavaş:) Okulda bile bazen dikkatsiliğime geliyor hafrfleri yutuyorum bikere dil ve anlatım sınavında yapmıştım bu hatayı:(

Mesajınızı yazın...
Geri