Dilimizi Koruyalim,Türkce Kelimeler Kullanalim

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
genelkurmay_turkce.webp

Millet kime denir?Önce buna bir bakalım .Türk Dil Kurumu sözlüğünde anlamı ''Çoğunlukla aynı topraklar üzerinde yaşayan,aralarında dil,tarih,duygu,ülkü,gelenek ve görenek birliği olan insan topluluğu,ulus''olarak ifade edilmiştir.Evet bu kelimeleri ortak yaşayan insanlar topluluğuna millet diyoruz.

Türk Milleti dünya üzerinde bir çok coğrafyaya yayılmış,özellikle de Orta Asya ve Anadolu üzerinde yoğunlaşmıştır.Ve hepsinde de anılan birliktelikler vardır.Bunlardan en önemlilerinde bir tanesi de dil birliğidir,dilimizdir.

Dil birliği yalnızca konuşma birlikteliği değildir.Tarihimizi,edebiyatımızı,müziğimizi dahi anlatmaya çalışan, bizi dünyada anlatmaya çalışan bir olgudur.Dilini unutan millet yok olmaya mahkumdur.Atatürkün Türkçe'miz ile ilgili sözlerine dikkat edersek dilin ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlayabiliriz.

Milliyetin çok belirgin niteliklerinden biri de dildir. Türk milletindenim diyen insan, her şeyden evvel mutlaka Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir insan Türk kültürüne, topluluğuna bağlılığını iddia ederse buna inanmak doğru olmaz. 1931

Türk milletinin dili Türkçe'dir. Türk dili dünyada en güzel, en zengin ve en kolay olabilecek bir dildir.Onun için her Türk, dilini çok sever ve onu yüceltmek için çalışır... Türk dili Türk milleti için kutsal bir hazinedir. Çünkü Türk milleti geçirdiği sayısız felaketler içinde ahlakının, geleneklerinin, hatıralarının, çıkarlarının, kısaca bugün kendi milliyetini yapan her şeyin dili sayesinde korunduğunu görüyor. Türk dili Türk milletinin, kalbidir, zihnidir. 1929

Milli duygu ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Dilin milli ve zengin olması, milli duygusunun gelişmesinde başlıca etkendir. Türk dili, dillerin en zenginlerindendir, yeter ki bu dil bilinçle işlensin. Ülkesini yüksek bağımsızlığını korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır. 1930


Evet atamızın sözleri bu şekilde.Peki bizler ne yapıyoruz birde buna bakalım.Tek kelime ile kendi ülkemizde asimle oluyoruz.Dünyaya entegre olmak demek dilini unutmak demek değildir.Bir çok iş yeri adından tutunda şahıs isimlerine Ya da bazı kısa yazışmalarda bile Türkçe olmayan kelimeler kullanıyoruz............restaurant,............hotel,.............cafe,...............hospital gibi kurum adları kullandığımız gibi Sera(kökeni İtalyanca),Lara(köken yok) gibi özel isimleri de kullanır olduk.Şimdi bunda ne var diyeceksiniz.Ülkemize gelen yabancıların anlaması için bu kullanımların doğru olduğunu ifade edeceksiniz.Peki biz yurt dışına çıktığımızda bizler Türkçe mekan adlarına rastlayabiliyor muyuz.Ya da yabacılarda Türkçe özel isimler var mı?Yok .Peki nedir bizim bu yabancı hayranlığımız bu kadar.Bizler hızla yabancılaşacağımıza yabancıları Türkleştirmeye çalışsak,onları kendi kültürümüzle tanıştırsak daha iyi olmaz mı?İşte bu yüzden dilimiz unutmamak için hızla Türkçe'mize dönelim,Türkçe kelimeler kullanalım.







Erdem Akbaba
 
Türkçe üstüne yazıları okuduktan sonra diğer konuları incelemek için anasayfaya döndüm,gözüm kullanıcı isimlerine takıldı(nickname) ve bir sürü kullanıcının isminin Türkçe olmadığını ya da Türkçe kelimeyi değişik şekillerde yazma şeklinde türetilen isimler olduğunu gördüm.Keşke işe buradan başlasak !!!
 
Geri
Top