Diş beyazlatma nasıl yapılır?
Diş beyazlatma işlemi genelde iki teknikle yapılmaktadır.Birinci yol: Düşük yoğunlukta diş beyazlatma kimyasalları hastaya verilir. Hasta evde, kendisi için özel yapılmış bir plastik apareyin içine beyazlatma yapılacak dişlerin üzerine gelecek şekilde ilacı koyar ve apareyi ağzına yerleştirip 3-4 saat kadar beyazlatma için kullanılan kimyasalların dişe temasını sağlayarak dişteki inorganik yapıyı çözüp dişin beyazlamasını sağlar.
İşlem ortalama 3-4 sefer tekrarlanır. Bu işlemde kullanılan kimyasallar, düşük yoğunlukta olduğu için dişin beyazlaması oldukça uzun zaman alabilir. Bu metottaki en büyük problem, diş kenarlarından taşarak diş etine temas eden kimyasalların temizlenmeyip uzun süre diş eti ile temas etmesi sonucu diş etlerinin yanmasıdır ki bu durum diş etlerinde tedavisi mümkün olmayan zararlar oluşturabilir. Diş etlerinde yanma olan hastalarda şiddetli diş ağrıları olur ve dişe kanal tedavisi gerekebilir. Diğer taraftan yanan diş eti estetik sorunlara da yol açabilir. Bu tip beyazlatmada genellikle hafif diş hassasiyeti çoğunlukla görülür ancak zaman içerisinde bu hassasiyet kaybolur.
Diş beyazlatma da kullanılan ikinci yöntem ise diş hekimi tarafından daha yüksek yoğunlukta kimyasallar kullanılarak yapılan beyazlatmadır. Bu tip beyazlatmada daha çabuk sonuç alınır. En önemli avantajı ise işlem tamamen diş hekiminin kontrolü altındadır. Diş etlerine herhangi bir zarar geldiğinde veya kimyasallar herhangi istenmeyen bir bölgeye temas etmesi halinde diş hekimi olayı rahatlıkla kontrol altına alır. Bu metodun en büyük dezavantajı ise genellikle dişlerde aşırı hassasiyet görülür, ancak hastaların dişlerine bir veya iki sefer “flüor” sürülmesi ile geçer. Diş hekimleri beyazlatma yaparken yüksek yoğunlukta kimyasallar kullanırken bunun yanında kimyasal reaksiyonu hızlandırmak için de çok kuvvetli özel ışıklar da kullanırlar. Böylece beyazlatma işlemi hızlandırılmış olur. Büyük bir olasılıkla diş hekimini bir veya iki ziyarette diş beyazlamış olur. Dişler ne kadar sarı ise o dişlerde o kadar kolay ve hızlı bir beyazlatma olur. Diş rengi ne kadar beyaza yakınsa o dişi beyazlatmak o kadar zor olabilir.
Günümüzde çok popüler bir hale gelen diş beyazlatma işlemi sanki hiçbir zararı olmayan, herkese her yerde yapılabilen ve nerdeyse herkesin yaptırması gereken bir işlem gibi sunulmaktadır. Bazı firmalar daha da ileri giderek beyazlatma işlemini hastaların kendi kendine evde yapabileceği gibi bazı hallerde ehliyetsiz kişilerin kontrolünde alışveriş merkezlerinde de uygulanabileceği anlatılmaktadır. Hiçbir zaman unutulmamalıdır ki sağlığınızla oynadığınız kumarda kaybederseniz, sağlığınızı geri kazanabilmek için çok zaman ve para harcayabilirsiniz, bazen geri kazanamadığınız zamanlar da olur.