Diş Çekimi Sonrası Ağrı ve Alveolit

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
Diş Çekimi Sonrası Ağrı ve Alveolit

Alveolit diş çekimi sonrası oluşan komplikasyonlardan biridir. Diş çekimlerinden sonra bir süre devam eden ağrı ve rahatsızlık normal kabul edilmektedir. Ancak ikinci günden itibaren azalmış olmalıdır. Diş çekiminden 2-3 gün sonra çekim yerinde meydana gelen ağrı alveolitin varlığını gösterir.

Alveolit, klinik muayene ve hastadan alınan anamneze göre teşhiş edilebilir. Çekim soketinde rahatsız edici koku ve sürekli bir ağrı bütün alveolit vaklarında tipiktir. Ciddi alveolit vakalarında hastalar trismus, lenfadenopati, hafif ateş, halitozis ve halsizlikten şikayet eder.

Alveolit oluşumunun bir çok nedeni vardır. Örneğin aşırı lokal anestezik kullanımı bunlardan biridir. Travma ve kan dolaşımının az olması da alveolit nedenleri arasında sayılmaktadır. Özellikle alt 20 yaş dişlerinin olduğu bölge kanlanmanın en az olduğu bölgeler olduğu için alveolit görülme sıklığı fazladır. Sigara kullanımı ve yetersiz pıhtı oluşması da alveolit oluşmasına neden olmaktadır.

Alveolit tedavisinde öncelikle alveol soketinde kök, periost tarafından beslenemeyen nekroze kemik parçası kalmadığından emin olmak gerekmektedir. Eğer varsa öncelikle bunlar uzaklaştırılmalıdır. Sonra alveol soketi ılık serum fizyolojik ile yıkanmalıdır. Yıkama işleminden sonra alveol soketini koruduğu ve ağrıyı azalttığı tesbit edilen, gaz iyodoform, çinko-oksit öjenol patı, tetrasiklinli jelatin sünger gibi yada piyasada alveolit tedavisinde kullanılan bir çok hazır preparatlardan biri alveol soketine yerleştirilir.

Ayrıca çekim öncesi tuzlu su, %1’lik klorheksidin veya diğer antiseptik gargaralarla hastanın ağzını çalkalaması alveolit oluşma riskini büyük oranda azaltmaktadır.


Dt. Fatmanur Kuyucu
 
Hayatta bir yılandan birde dişçi iğnesinden korkarım .Konu başlığını görünce bile irkildim.Bilgiler için teşekkürler.
 
Geri
Top