Diyarbakır Anadolu Tek. Lisesi,Tek. Lise ve Endüstri Meslek Lisesi

Mc_ÖRGE

Kaptan
Özel üye
Okulun Tarihçesi

Diyarbakır valiliğinde bulunan Kurt İsmail Paşa kimsesiz çocukları barındırmak ve sanat öğretmek için şimdilik hastane arkasında bulunan arsaya 1870 yılında Islahane adlı ile Sanat Okulunun temelini atmıştır.

Islahhanenin ilk açılışında 700'e yakın öğrencisi, Dökümcülük, Demircilik, Marangozluk, Dokumacılık, Matbaacılık, Çiftçilik, Boyacılık, Terzilik, Havluculuk, Kunduracılık, Halıcılık, Kürkçülük, Debağcılık Sanat Bölümleri vardı. Okulun tahsil müddeti 3 yıl idi. Kurt İsmail Paşanın 7 yıl valiliği zamanında okulda pek önemli işler görülmüştür.

Okul Müdürlüğünü Yapan Hacı Eyüp Efendi bu işlerin başarılmasında önemli rol oynamıştır. İsmail Paşanın yerine gelen Ahmet Tevfik Paşa selefinin izi üzerinden yürümemiş, ilk iş olarak, okulun faaliyetlerinde önemli rolü olan müdürünü azlederek yerine kahyasını getirmiştir. Bunun zamanında Okulun aletleri yok pahasına satılarak islahane harap olmuş ve yıkılmıştır. 1895 yılında Diyarbakır Valiliğine tayin olunan Halit Bey kimsesiz çocukları barındırmak ve memlekete sanatkar yetiştirmek gayesiyle Sanat Okulu açmaya teşebbüs etti. Bir inşaat komisyonu kurup halktan iane toplattı. İnşaata nezaret etmek üzere Cerçiş oğullarından Abdülgani Göksu'yu tayin etti. Bina kale dışında, Dicle'nin sağ kıyısında halen Süleyman Nazif Orta Okulu olarak kullanılan bina yapıldı. 21.09.1899 yılında tedrisata başladı. Okulun açılışı Padişah Abdülhamid'in culus yılına tesadüf ettirilmiş adında Hamidiye Sanayi Mektebi denmiştir. Okula fakir kimsesiz çocuklar alınmış, bunlara ilk tahsile beraber Marangozluk, Dokumacılık, Matbaacılık, ve Havluculuk, Kunduracılık, Boyacılık, Matbua ve Çiftçilik sanatları öğretilmiştir.

Gani Göksu Okulun fahri Müdürlüğüne geldikten iki ay sonra görevinden geri çekildiği için yerine Hacı Nuh Ağa oğlu Hacı Hamdi Bey geçmiştir. Okul 23 Temmuz 1908 de ikinci meşrutiyetin ilanına kadar kendi yakar ve sanayi hanelerinin varidatıyla yaşamıştır.

Diyarbakır'da Öğretmen Okulu açmak icap edince bu bina Öğretmen Okuluna verilip Sanat Okulu Urfa kapısındaki Askeri Rüştiye Binasına nakledilmiştir. 06.12.1931'e kadar Okul burada faaliyet göstermiştir. Müdür Halil İdem Em okulunun sıkışıklığını Bakanlığa bildirerek öğretmen okulu binasına Öğretmen Okulu binasına taşınmasını temin etmiştir. Bu bina 04.09.1949 yılında yanmış, yalnız atölyeler kurtulmuştur. Dershane kısmı eski lise binasına taşınmıştır. 1928'e kadar ilköğretim seviyesinde eğitim veren okul bu tarihten itibaren Sanat Enstitüsü halini almıştır.

Okulda Bilişim Teknolojileri, Elektrik Elektronik Teknolojisi, Ahşap Teknolojisi, Metal Teknolojisi ve Makine Teknolojisi ve İnşaat Teknolojisi alanları mevcuttur.


İletişim
Elazığ caddesi Yenişehir/DİYARBAKIR
 
Geri
Top