• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Diz Ön Çapraz Bağ Kopmaları

kAşİf

Düşünmek lazım..
Özel üye
resimler%5Con_capraz_bag_tamiri_5.webp
Ön çapraz bağın diz ekleminin içinde yer alan en önemli ve en sık yaralanan bağ olduğunu belirten Op. Dr. Tuğcan Demir yaptığı konuşmada şunları söyledi: '' Ön çapraz bağ sıklıkla sportif bir aktivite sonucu kopar. En sık rastladığımız yaralanma şekli futbol, basketbol gibi temas sporlarında ve genellikle sabit ayak üzerinde ani dönme hareketi sırasında meydana gelir. Ön çapraz bağ yaralanması sırasında dizde ani bir kopma hissi ile birlikte şiddetli bir ağrı ortaya çıkar. Birkaç gün - hafta içinde diz eklemindeki şişlik ve ağrı azalır. Diz hareketleri kazanılır ve topallama kaybolur. Bu akut dönem geçtikten sonra esas yakınmalar başlar, en sık karşılaştığımız yakınmalar hastalar tarafından dizdeki boşalma hissi, dönme ya da çıkıp girme diye tanımlamalardır. Ayrıca hastalar dizlerinde bir güvensizlik olduğundan, çıkıp girecekmiş gibi hissettiklerinden yakınırlar.'' şeklinde konuştu.
Op. Dr. Tuğcan Demir konuşmasına şöyle devam etti: ''Ön çapraz bağ yaralanması olan bir kişi de tedavinin hastanın yaşına, günlük hayatındaki yakınmalarına, spora dönmek isteyip istememesine, hayatındaki fiziksel aktivitelerinin seviyesine, muayene sırasında dizdeki instabilite derecesine ve ameliyat sonrası rehabilitasyona uyum sağlayıp sağlayamayacağının durumuna göre değişir. Hastanın günlük hayatında yaşadığı dizdeki boşalma-dönme atakları hekimi cerrahi tedaviye yönlendirir. Cerrahi tedavi artroskopik yöntemle uygulanan ve sonuçları yüzde 90 üzerinde başarılı bir tedavi şeklidir. Eğer hastanın günlük hayatında önemli yakınmaları yoksa ve sportif aktivitelerden uzak durma kararı almış ise kendini koruyup kollayabilecekse tedavi edilmeden bırakılabilir. Hastanın ameliyat sonrasındaki rehabilitasyon programına uyumu önemlidir, dolayısıyla bu programa adapte olamayacak hastalarda ve ileri yaşta, aktivite düzeyi düşük hastalarda ameliyat planlaması yapılmamalıdır. Aktif sporla uğraşan profesyonel sporcularda, hobi olarak sporla uğraşan veya düzenli olarak spor yapanlarda, diz ekleminin ağır kullanımını gerektiren işlerde çalışanlarda, normal günlük işlerde şikayeti olmayan ancak örneğin merdiven iniş çıkışlarda sorun yaşayanlarda, diz içerisine sık sık kanama olanlarda ve dizde şikayetleri geçmeyen hastalarda ameliyat gereksinimi vardır. Ameliyat sonrası hastaların bakıma ihtiyaç duydukları süre iki gün, günlük yaşama dönme süreleri ortalama altı hafta, aktif spora dönme süreleri ise dört ile altı aydır.'' diye konuştu.
(alıntı)
 
1992-93 sezonunda eskişehir demir sporda (3.lig) oynarken yaşadığım sakatlıktır ,çapraz bağ kopması..bu talihsiz sakatlıktan sonra Fatih terimin davet ettiği ümit milli takım kampına katılamadım, eslişehir sporla yaptığım 1 yıllık ön anlaşmada bu sakatlıtan bir gün önceydi..o zamanlar bu sakatlığı yaşadıysanız sporculuk hayatınız bitiyordu..çok ağrı veren bir sakatlık ama asıl acısı profesyonellik hayatımın bitmiş olması o sancı hala devam ediyor..
 
Geri
Top