Doctors Without Borders (Sınır Tanımayan Doktorlar)

Suskun

V.I.P
V.I.P
Msf_logo.gif


Doctors Without Borders (Sınır Tanımayan Doktorlar)
Sınır Tanımayan Doktorlar veya Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü), savaş yüzünden zarar görmüş bölgelerde ve gelişmekte olan ülkelerdeki endemik hastalıklara karşı projeler üreten insani yardım amaçlı sivil toplum kuruluşu.

Médecins Sans Frontières 1971 yılında Nijerya İç Savaşı sonrasında Bernard Kouchner'in de dahil olduğu küçük bir Fransız doktor grubunca kuruldu. Dünyanın çoğu yerinde Fransızca ismini veya MSF kısaltmasını kullanan kuruluş, ABD'de daha çok Doctors Without Borders (Sınır Tanımayan Doktorlar) olarak anılır.

MSF, Cenevre, İsviçre'de bulunan uluslararası bir kurul tarafından yönetilir. 20 alt bölümü vardır. Her yıl 3,000 doktor, hemşire, ebe ve ikmalci projelerde çalışmak üzere işe alınır. Sürekli istihdam edilen 1,000 kişilik ekip, gönüllüleri toplar ve medya ile finans işlerini düzenler. Özel bağışlar, kuruluşun gelirlerinin %80'ini oluştururken, geri kalan kısım hükümetlerin ve şirketlerin yardımlarından sağlanır. MSF'nin yıllık bütçesi 400 milyon ABD Doları civarındadır.


Kuruluş, 70'den fazla ülkede sağlık hizmetleri ve tıbbi eğitim programları uygular ve sıklıkla Çeçenistan ve Kosova gibi bölgelerde politik sorumluluk alınması talebinde bulunur. Kuruluş tarihinde sadece bir kez, 1994'teki Ruanda soykırımında ordu yardımı isteğinde bulunmuştur.

MSF 1999 yılında üyelerinin özellikle hızlı gelişen krizlerde tıbbi hizmetler sağlaması ve uluslararası ilgiyi bu krizlere çekmesi ile Nobel Barış Ödülü'nü kazanmıştır. O dönemde MSF başkanı olan Dr. James Orbinski ödülü MSF adına aldı. Bundan önce, MSF 1996 Seul Barış Ödülü'nü de kazanmıştır. Kuruluşun şu andaki başkanı Dr. Christophe Fournier'dir.

Türkçe'ye de çevrilen İnsancıl Hukuk Sözlüğü de (ISBN 975-05-0097-0), örgütçe tasarlandı ve üye doktorlardan Françoise Boucher-Saulnier tarafından hazırlandı.
Insancilhukuksozlugu.jpg

İnsancıl Hukuk Sözlüğü (özgün adı: Dictionnaire pratique du droit humanitaire), Dr. Françoise Boucher-Saulnier tarafından hazırlanan, insan hakları hukuku alanında bir başvuru kitabıdır.

1999 yılında Nobel Barış Ödülü alan Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü tarafından tasarlanan kitabı, örgütün hukuk sorumlusu Dr. Françoise Boucher-Saulnier hazırladı. Kitap bir uzmanlık çalışması niteliğinde değildir. Amaçlanan, kitabın eylem içinde savunma yapan bir hukuk olan insancıl hukuka ait bir kullanma kılavuzu işlevi görmesidir. Bunun yanı sıra, şiddetin ve silahlı çatışmaların potansiyel mağdurlarına hitap eder, insanlara, insanlığa karşı işlenen suçlara karşı direnişin ve yaşamı sürdürme çabasının rehberliğinde yardımcı olmayı hedefler ve dünya toplumunu daha insancıl bir konuma getirmek amacına da hizmet eder.

Kitabın başında şu alıntı yer alır:
“ Uluslararası hukuk tarafından öngörülmeyen durumlarda siviller ve muharipler, yerleşik kurallardan, insancıl ilkelerden ve kamu bilincinin gerekliliklerinden kaynaklanan, insan hakları ilkelerinin koruması ve egemenliği altındadırlar. (Martens Şartı) ”



150'den fazla madde içeren geniş hacimli kitap, "abluka" maddesiyle başlar ve "zararla-karşılık" maddesiyle sona erer. Tipik sözlük mantığının dışında hazırlanmış olan İnsancıl Hukuk Sözlüğü, zengin bir kaynakçaya sahip olmasının yanında, uluslararası örgüt adreslerini de içerir.

Türkçe olarak ilk kez 2002'de İletişim Yayınlarınca Selahattin Bağdatlı'nın çevirisiyle basılan kitabın yayın danışmanlığını Ahmet İnsel yaptı, editörlüğünüyse Mustafa Bayka üstlendi. Bu basımın kapağında, Dorothea Lange'in ünlü Migrant Mother (Göçmen Anne) adlı fotoğrafı bulunur. Kitabın yayınevince basılmış ciltli ve ciltsiz iki versiyonu vardır.





 
Geri
Top