• 📢 Merhaba Ziyaretçi.
    "Bahar geldi hoşgeldi 🌼🍃"
    konulu fotoğraf yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizleri de objektifinize takılan bir bahar resmiyle yarışmada görmek isteriz...

Doğru lise doğru mesleğin doğru meslek ise mutlu bir hayatın anahtarıdır

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE

DOĞRU LİSE TERCİHİ

Doğru lise tercihi, öğrencinin ilgilerine, yeteneklerine ve koşullarına (Sınav başarısı, ortaokul başarısı, bulunduğu şehir v.b.) göre yaptığı gelecek planına (Meslek ve üniversite eğitimi) ulaşması için en doğru ortaöğretim eğitim seçeneğinde karar kılmasıdır.​

Yaşamımızdaki en önemli seçimlerden biri olan meslek seçimi için ilk adım, kuşkusuz lise tercihidir. Bu önemli karar aşamasında öğrencilerin ve ailelerinin göz önünde bulundurmaları gereken bazı konular vardır. Öncelikli olarak öğrencilerin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bir okul seçmeleri önemlidir. Elbette merkezi sınav puanı, okul başarı puanı gibi akademik başarıyı ölçen ve yansıtan sayılar, lise tercihi sırasında göz önünde bulundurulan, dikkate alınan sayısal verilerdir; ancak yalnızca “başarı sırası” gözetilerek yapılan tercihler “doğru tercih” olarak nitelendirilmemelidir. Örneğin merkezi sınav puanı Fen Lisesine yerleşebilmesi için yeterli olan fakat avukat olmak isteyen bir öğrenci puanı yetiyor diye Fen Lisesini tercih ettiğinde doğru bir tercih yaptığı söylenemez. Gelecekte kararlı bir şekilde avukat olmayı hedefleyen örnekteki öğreci fen lisesinde 4 yıl boyunca üniversite sınvanında ve meslek yaşamında ihtiyaç duymayacağı söylenebilecek fizik, kimya, biyoloji gibi birçok dersi almış olacaktır.

Tercih edilmesi düşünülen ortaöğretim kurumlarının amaç ve müfredatlarının da göz önünde bulundurulması, değerlendirilmesi önemlidir. Örneğin ortaöğretimden sonra yüksek öğrenime devam etmekten çok erken yaşta bir meslek sahibi olup çalışmayı hedefleyen öğrenciler için en doğru, tercih Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri olacaktır.

Lise tercihi yapmadan önce tercih edilmesi düşünülen okullar hakkında detaylı bilgi alınmalı; ulaşım, ders programları ve müfredat, fiziki donanım, mezunların yönelimleri (yüksek öğrenim ya da mesleki) gibi konularda araştırma yapılmalıdır. Ayrıca tercih çalışmalarının titizlikle yürtülmesi gereken profesyonel bir süreç olduğu unutulmamalı ve bu konuda okul rehberlik servislerinden ya da il ve ilçelerde kurulan tercih komisyonlarındaki uzman kişilerden destek sağlanmalıdır.

Doğru lise seçimi ile ilgili dört aşama;​

• Öğrencinin kendini (ilgi ve yetenekleri) tanıması,
  • Ortaöğretim eğitim seçenekleri ve koşulları hakkında bilgi sahibi olmasını,
  • Meslekler ve mesleklerin gerektirdiği özellikler hakkında bilgi sahibi olmak,
  • Ortaöğretim seçim sürecinde; ilgi, yetenek, meslekler ve liseler arasındaki ilişkinin farkında olmayı gerektirir.

Ortaokuldan sonra bir lise;

• İlgi ve yeteneklerine en uygun eğitimi alabilmesine olanak sağlıyorsa,
  • Amaçları doğrultusunda üst eğitim kurumuna hazırlıyorsa,
  • Seçeceği mesleğe ulaşması için uygun eğitimi (ders müfredatları, staj ve uygulamalar vb.) almasına fırsat veriyorsa,
  • Ulaşım imkanları kolay olan okulu tercih etmiş ise kendisi için en doğru lise kararı vermiştir diyebiliriz.

Fatma BİNGÜL

Doğru Lise, Doğru Meslek: Mutlu Bir Hayatın Anahtarı

Hayatta attığımız her adım, bizi geleceğe taşıyan bir basamaktır. Bu yolculukta en önemli dönemeçlerden biri, lise eğitimimizi ve meslek seçimimizi doğru yapmaktır. Çünkü doğru lise, bizi hayal ettiğimiz mesleğe hazırlar; doğru meslek ise mutlu ve anlamlı bir hayatın kapısını aralar.

Doğru Lise Seçimi: Temelin Sağlam Atılması

Lise, bir gencin yeteneklerini keşfettiği, ilgi alanlarını şekillendirdiği ve geleceğine yön verdiği kritik bir dönemdir. Fen lisesi, meslek lisesi, Anadolu lisesi ya da sosyal bilimler lisesi gibi farklı seçenekler, öğrencilere farklı beceriler kazandırır. Önemli olan, kişinin kendi yetenekleri, ilgi alanları ve hedefleri doğrultusunda en uygun liseyi seçmesidir.
Yeteneklerinizi Göz Ardı Etmeyin: Sevmediğiniz bir alanda eğitim almak, motivasyonunuzu düşürebilir.
Gelecek Hedeflerinizi Düşünün: Lise seçimi, üniversite ve meslek hayatınızı doğrudan etkiler.
Araştırma Yapın: Okulların eğitim programlarını, başarılarını ve imkanlarını inceleyin.

Doğru Meslek: Tutku ve Başarının Buluşması

Meslek seçimi, sadece para kazanma aracı değil, aynı zamanda hayatınıza anlam katan bir tercihtir. Sevdiğiniz işi yapmak, her sabah heyecanla uyanmanızı sağlar.
Kendinizi Tanıyın: Hangi alanlarda iyi olduğunuzu ve neler yapmaktan keyif aldığınızı belirleyin.Geleceğin Mesleklerini Araştırın: Teknolojinin hızla geliştiği bir dünyada, trendleri takip etmek önemlidir.Deneyimleyin: Stajlar, workshoplar ve gönüllü çalışmalar, mesleği yakından tanımanızı sağlar.

Mutlu Bir Hayatın Sırrı: Tutku ve Uyum

Doğru lise ve doğru meslek, kişinin kendini gerçekleştirmesine olanak tanır. Severek yapılan bir iş, sadece maddi kazanç değil, manevi tatmin de sağlar. Hayatınız boyunca yaptığınız işten mutluluk duymak, hem özel hem de profesyonel yaşamınıza olumlu yansır.
Sonuç olarak, lise ve meslek seçimlerinizi özenle yapın. Kendinize sorun: "Ne yaparken zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorum?" Cevabınız, mutlu bir geleceğin anahtarı olabilir. Unutmayın, doğru adımlar, doğru hayatı inşa eder.

"Sevdiğin işi yaparsan, bir gün bile çalışmış sayılmazsın." – Konfüçyüs

Geri