Dolar 2 TL’yi gözlüyor altın diplerde!

BeReNN

Alyam?
Özel üye
Avrupa'daki borç sorunuyla ateşi çıkan dolar dün Tüpraş'ın 200 milyon dolarlık alımı ve SPK'nın soruşturma başlatması nedeniyle yabancı çıkışıyla yeni tarihi zirvesi olan 1.8630 seviyesine çıktı. Altın yüzde 4 değer kaybederek bin 590'lı seviyelere geldi
673399_detay.webp
Avrupa'da devameden borç krizi ile eylül başından bu yana yüzde 8.7 yükselen dolar dün de yükselişini sürdürerek yeni tarihi zirvesi olan 1.8630 seviyesine kadar çıktı. Doların dünkü yüzde 1.6'lık yükselişine Tüpraş'ın döviz ihtiyacını karşılamak için alımyapması ve SPK'nın S&P'nin not artırımı öncesi işlemlere soruşturma açmasının etkili olduğu ifade ediliyor. Altın yatırımcıları ise 2 haftadır devameden kayıplarını dün de sürdürdüler. Altın fiyatları iki haftada yüzde 16 gerileyerek bin 898 seviyesinden dün de yüzde 4 civarı düşerek bin 590 seviyesine geldi.

DOLAR 2'Yİ BULUR SONRA DÖNER

Uzmanlar Avrupa'da devam eden kriz nedeniyle yabancıların çıkışının devam etmesi ve yerli yatırımcıların da döviz satışı yönünde hareket etmemesi nedeniyle kurun kısa vadede yükselerek 2 TL'yi bulabileceğini belirtiyor. Uluslararası Para Fonu toplantılarında da belirtildiği gibi Avrupalı siyasilerin ve AvrupaMerkez Bankası'nın sorunu çözmesi konusunda umutsuz olan uzmanlar kısa vadede doların tümpara birimleri gibi TL karşısında da yükselişini sürdüreceğini düşünüyor. Ancak uzmanlar korku ortamının sona ermesiyle doların orta vadede gerileyeceğini de düşünüyor. Özellikle ABD ve İngiltere gibi ülkelerin piyasaları destekleyecek likidite önlemleri almaları durumunda paranın gelişmekte olan ülkelere kayacağı ve bunun da para birimlerini destekleyeceği düşünülüyor.

1100 DOLAR TAHMİNİ

Gloom Boom and Doom Report'un yayımcısı Marc Faber,”Altın fiyatlarında 1100-1200 dolar aralığında dibi görmemiz olası” dedi.

ALTININ YÜZDE 15'İ DAHA VAR

Uzmanlar altın yatırımcıları için pek iyimser değil. Paranın global endişelerle güvenli liman olarak doları tercih etmeye devamedeceğini belirten uzmanlar altın fiyatlarının temmuz başından bu yana yükseldiği yüzde 30'luk değer kaybını geri verebileceğini düşünüyor. Altın fiyatları son iki haftada yüzde 16 geriledi. Bu da altının yaklaşık yüzde 15'lik bir düşüş daha göstereceğini ifade ediyor.

CUMHURİYET ALTINI BİR HAFTADA 60 TL DÜŞTÜ

Altın fiyatlarındaki sert düşüş Kapalıçarşı'ya da yansıdı. Geçen haftayı 100 TL'den kapatan gram altın dün 95.85 TL'ye geriledi. Dün 7 lira birden düşen çeyrek altın 167.50 TL'den 160.50 TL'ye indi. Haftanın ilk gününde 28 lira birden gerileyen Cumhuriyet Altını ise 674.50 TL'den 646.50 TL'ye düştü. Cumhuriyet Altını'ndaki bir haftalık düşüş 60 TL'yi, çeyrek altında 16 TL'yi ve gram altında ise 8 lirayı aştı.

Merkez'den bir adım gelmezse yükseliş sürer
Yağız Oral / Denizbank Sabit Getirili Menkul Degerler Masası Yönetmeni

Kısa vadede Merkez Bankası'ndan bir adım gelmediği takdirde kurda yükselişin bir miktar daha devam etmesi olası. Ancak bu seviyedeki kurların orta ve uzun vadede kalıcı olmayacağını ve düşeceğini düşünüyorum. Büyüme endişeleri olan ve faizlerin uzun süreler düşük seviyelerde kalmasının olası olduğu bir ortamda faizin çok fazla yükselmesi de mantıklı olmayacaktır. Bu konjonktürü tehdit edebilecek tek şey şu an enflasyon gibi görünüyor ki, Merkez'in 2012 tahmininin yüzde 5 olması bu endişeyi şu an geçersiz kılıyor

Korku ortamı biterse dolar düşer
İnan Demir/ Finansbank Ekonomisti

Türk Lirası çok bağımsız hareket etmiyor. Yön olarak dünyadaki risk algısına bağlı. Politika yapıcılardan Avrupa'daki krizi kontrol altına alacak somut bir adım olmasını beklemiyorum. Bu nedenle piyasada olumsuz gelişmeler devam edecek. Önümüzdeki günlerde dolarda yükseliş eğilimi devam edecektir. Piyasaları sakinleştirecek önlemler merkez bankalarının likidite vermesiyle olur. Risk iştahı düzelir, korku ortamı biterse bu bizim gibi ülkelerin para birimlerini destekleyecektir.

Altın eskisi gibi hızlı yükselmez
Sengül Dağdeviren/ING Bank Ekonomisti

Türk Lirası'nın seviyesine sepet olarak baktığımızda 2.18 gördüğümüz en üst nokta. Üst noktalardan geri döner düşünüyoruz. Yabancı çıkışı devam ederse daha üst seviyelere de çıkılabilir. Ancak özellikle Yunanistan'a yönelik olumlu haberler olur ise geri döner. Dünyada risk algısı yükselince yatırımcılar nakit istiyor bu nedenle altın fiyatı geriledi. ABD ve İngiltere piyasalara likidite sağlarsa altına doğru para gidişi olabilir. Ancak eskisi kadar yüksek artışlar beklemiyorum.

Geri