Dünya 2.8 milyar yıl sonra 'ölecek’!

  • Konuyu açan Konuyu açan Tuba
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

Tuba

Özel üye
Güneş, 5 milyar yıl içinde ömrünü tamamlayacak. Ölüm sürecinde genişleyerek hayat verdiği Dünya’yı da yutacak olan Güneş, gezegenimizin nihai ölüm tarihini saklıyor.

Ancak gökbilimciler, Dünya’nın fiziksel olarak yok olmasa da, bir gün üzerindeki yaşamın tamamen sona ereceğini öne sürdü.

Dünyamız, Güneş tarafından yutulmadan önce ‘ölebilir.’ Gökbilimcilerin gerçekleştirdiği simülasyonlar, 3 milyar yıl içinde Dünya’daki tüm canlı türlerinin yok olacağını ortaya koydu.
İngiltere’nin St. Andrews Üniversitesi’de astrobiyolog olan Jack O’Malley-James, “Yavaş ve hızlı çevresel değişimlerin bir araya gelmesi, Dünya’daki tüm canlı türlerinin neslinin tükenmesine neden olacak. En son yaşam türleri 2.8 milyar yıl sonra Dünya’dan silinmiş olacak” dedi.
İngiliz gökbilimci, ‘okyanusların 2 milyar yıl içinde eriyeceğini, geriye Mars’a benzeyen kurumuş kum tepeleriyle örtülü araziler kalacağını’ belirtti. Dünya’da bir zamanlar yaşamın var olduğuna dair izler, geride kalan az sayıdaki su birikintisinde yatacak.

O’Malley-James’in simülasyonuna göre, birkaç milyar yıl içinde artan buharlaşma oranları ve yağmur suyundaki kimyasal reaksiyonları, atmosferden daha fazla karbondioksit çekecek. Azalan karbondioksit oranları, hayvan ve bitkilerin yok olmasına neden olurken, dünya mikropların evi haline gelecek. Aynı zamanda oksijen tükenecek ve artan sıcaklıklar okyanusların buharlaşmasıyla geride kuru bir gezegen bırakacak.
“Çok uzun zaman sonraki Dünya yaşama çok yabancı bir yer haline gelecek” diyen O’Malley-James, “Tüm yaşam formları suya ihtiyaç duyuyor. Gelecekte su küçük birikintilerde, sıcaklığın düşük olduğu yüksek yerlerde veya mağaralarda ve yerlatında olacak. Dahası, geleceğin dünyasında yüksek sıcaklıklar ve morötesi radyasyon gibi birçok zorlu durumla mücadele etmek gerekecek” yorumunu yaptı.

YAŞAM YERALTINA MI İNDİ?
Geleceğe ait bu tahminler, gökbilimcilere ‘gelecekte nerede yaşayabileceğimiz’ sorusunu tekrar hatırlattı.
Yapılan en son simülasyona göre, Güneş’in yaşı 10 milyar yıl olarak kabul edilse de, Dünya’nın ileri seviyede yaşama tanık olabileceği süre, yıldızının sahip olduğu ömrün 4’te 1’i olarak kabul ediliyor.

Yaşam şartlarının neredeye tamamen ortadan kalktığı gezegenlere bir örnek oluşturan Mars, yaşam izlerini yeraltında saklıyor olabilir. Ancak bu düşünceyi güçlendirecek bilgileri sunacak kimyasal analizler yapmak son derece zor.
O’Malley-James, “Ölmekte olan Dünyalar, metanın aktif hayata dair tek işaret olabileceği nitrojen ve karbondioksitten oluşan bir atmosfere sahip olacak” tahmininde bulundu.

UZAYLILAR EV ARAYIŞINDA!
Samanyolu Galaksisi’nde 17 ile 100 milyar arasında Dünya benzeri gezegen olduğu tahmin ediliyor. Sadece 10 milyar tanesinin Dünya benzeri olduğu kabul edilirse, bu gezegenlerin büyük kısmı, Güneş’ten daha uzun ömürlü olan kırmızı cüce yıldızlarının yörüngesinde bulunacak. Yeni modele göre, sadece 1 milyar gezegen Güneş benzeri bir yıldızın etrafında dönüyor olacak ve bu, yaşama olanak verecek Dünya sayısını 250 milyon civarına indirecek.
Gökbilimciler, insanlığın gelecekte yeni Dünyalar bulabileceğine inandıkları gibi, yıldızları ölmekte olan Dünya dışı medeniyetlerin de yeni yıldızlararası koloniler kurmak için arayışa gireceğini düşünüyor.
 
Geri
Top