Bu karpuz çeşitlerinden bazılarının ağırlığı 90 kilogramı aşar.
Dünyanın en ağır karpuzu olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na giren karpuzun ağırlığı ise 159 kilogramdır
1 karpuzun yaklaşık %92'si su ve %6'sı şekerdir
100 gram karpuz yaklaşık 30 kaloridir
Dünyada 90'dan fazla ülkede karpuz yetiştirilir
Dünyada en çok karpuz üretilen ülke Çin'dir
Dünyada en çok karpuz üretilen ikinci ülke ise Türkiye'dir
Kansere karşı en etkili maddelerden olan likopen en çok domateste var sanılsa da aslında karpuzda domatesten çok daha fazla likopen vardır1776'da Amerika'da çıkan ilk yemek kitabında karpuz kabuğu turşusu tarifine yer verilmiştir
Dünyada domatesten sonra en çok üretilen meyve karpuzdur
Japonya'da son 40 yıldır karpuzlar genel olarak küp şeklinde üretilir
Mısır hiyeroglifleri, ilk karpuz hasatının yaklaşık 5000 yıl önce meydana geldiğini göstermektedir
Geçmişte Mısır'da ölen kralların mezarlarına, ruhlarını beslemesi amacıyla karpuz konuluyordu
Çin ve Japonya'da ev hediyesi olarak karpuz götürülür
Karpuz meyve mi, sebze mi olduğu en çok tartışılan bitkidir