Dünyanın en garip sınırları
Dünya tarihinde sınırlar büyük rol oynadı. Bazıları savaşlarla belirlendi, bazıları ise cetvelle çizildi. Ancak bazı sınırlar var ki hikayeleri çok ilginç. Turistleri ve sınırda yaşayan insanları tuhaf durumlarla karşı karşıya bırakabiliyor. İşte hepsinden birer film senaryosu çıkabilecek sınırlar ve hikayeleri...
İspanya-Fas Sınırı
18.5 km² yüzölçümüne sahip İspanya'nın Ceuta şehri, Kuzey Afrika sahilinde bulunuyor. Şehrin etrafı çepeçevre Fas ülkesi tarafından sarılmış durumda. Cebelitarık Boğazına kıyısı bulunan şehir üstündeki tartışmalar bitmedi. Fas Ceuta'nın kendisine ait olduğunu iddia edince İspanya potansiyel tehdide karşı tüm şehri 3 metre yüksekliğinde dikenli telle çevirdi.
Baarle-Nassau/Baarle-Hertog (Hollanda-Belçika)
Hollanda'ya ait bir belediye olan Baarle-Nassau, Belçika'ya ait başka bir belediye olan Baarle-Hertog ile sınır komşusur. Baarle-Hertog'un 26 ayrı bölgesi Baarle-Nassau tarafından çevrelendi. Bun bölgelerde evler, kafeler ve sokaklar bulunuyor. İki belediyeye ait sınırlar iki belediyenin en ufak santimetre kareye kadar birbirinden ayrılmasını sağlayacak şekilde çizildi.
Bir Tawil (Mısır-Sudan)
2060 kilometre yüzölçümüne sahip Bir Tawil, Mısır ile Sudan arasında bulunuyor. 1899 yılında Birleşik Krallık tarafından kurulan ve sınır çizilen şehir, 1902 yılında resmi olarak kuruldu ve ilk tasarlanandan bambaşka bir sınır çizildi. Şu an her iki sınır da birbirine karışmış durumda ve tartışmalı iki bölge söz konusu: Bir Tawil ve Halaib. Halaib doğal kaynakları zengin bir bölge oysa Bir Tawil'de ise ekonomik olarak kayda değer bir şey yok.
Bu yüzden Mısır 1899 yılında çizilen sınırı doğru kabul etti. Buna göre Halaib Mısır'a, Bir Tawil Sudan'a kaldı. Sudan ise 1902 yılında çizilen sınırı kabul etti ve tam tersini iddia ediyor. İki ülke de doğal kaynağı olmayan Bir Tawil'i tamamen terk etti ve bu bölgenin diğer ülkeye ait olduğunu iddia etti..
Everest Dağı (Nepal-Çin)
Dünyanın en yüksek dağı Everest'in dünyanın çatısının olması yanında başka ilginç özellikleri de var. Çin ve Nepal arasındaki sınır tam bu dağın zirvesinden geçiyor. Yani Everest Dağı aynı zamanda dünyanın en yüksek rakımlı sınırıdır.
Columbia Sınırı
ABD'nin Columbia eyaletinin sınırları ilk çizildiğinde şimdiki sınırlardan farklı düşünülmüştü. Sınır Maryland ve Virginia eyaletlerinin dışarıda kaldığı bir elmas şeklindeydi. O zamanlarda sınırları belirtmek için sınırın geçtiği varsayılan çizginin 1 mil açığına büyük kayalar yerleştirildi ve o kayaların çoğu günümüzde de hala duruyor.
Derby Line, Vermont (ABD-KANADA)
Derby Line, Amerika ve Kanada arasında geçen sınırın bulunduğu bir kasabadır. Sınır yüzünden sokaklar ve evler ikiye ayrıldı. Hatta bazı evlerin iki ülkede de alanı var. Örneğin evin içinde ABD sınırı içinde kalan mutfakta yemeği pişirip, salona geçip Kanada'da yemek yiyebilirsiniz.
Ayrıca Derby Line'da Opera Salonu'nun içi de her iki ülkenin sınırı içinde. Operanın sahnesi Kanada'da yer alırken girişi ise Amerika'ya dahil.
Cooch-Behar Sınırı (Hindistan-Bangladeş)
Cooch-Behar Sınırı, Hollanda-Belçika arasındaki Baarle-Nassau/Baarle-Hertog sınırına benzerlik gösterir. Bangladeş'e ve Hindistan'a ait olan yerler parsel parsel ayrılmıştır. Ayrıca Hindistan'ın Balapara Khagrabari bölgesi, Bangladeş ülkesi tarafından çepe çevre sarılmıştır. Ancak bu bölge içindeki bir başka bölge de Bangladeş toprağı olarak kabul edilir. Bu Bangladeş bölgesi de Hindistan toprakları olan Balapara Khagrabari bölgesi tarafından sarılmıştır.
Kore Tarafsız Bölgesi
Kore Tarafsız Bölgesi, Kuzey ve Güney Kore arasında bulunan 258 km uzunluğunda ve 4 km genişliğinde dikdörtgen bir bölgedir. Dünyanın en fazla asker tarafından korunan sınırı olan bu bölgeye neredeyse hiç kimse giremez. İki ülke 1953 yılında ateşkes imzalasalar da aslında hiçbir zaman aralarında barış olmadı. Bu ıssız bölgeye nesli tehlike altındaki canlıların da getirilip yetiştirildiği söyleniyor.