Dünyanın Unutulan Terkedilmiş Yapıları

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Ne arayan var ne soran...

Dünyanın çeşitli yerlerinde, küresel ısınma, insan yapımı veya doğal felaketler, savaş, teknolojik gelişmeler veya sadece hatalı kararlar yüzünden terk edilmiş sayısız yer var.

terkedilmis-yerler.webp

Normalde basit bir yıkıntı olarak bakılabilecek bu terk edilmiş yerlerden bazılarının üzerinde, çevreden ve hikâyelerinden kaynaklanan bir gizem havası hâkim.

Yıllar geçmesine rağmen, tek bir kişinin veya rejimin attığı yanlış adımların yaptıkları...

Gelecek nesillere hem bir ders hem de bir korku kaynağı.
 
Sovyetler Birliği’nin yıkılmasından sonra komünist rejimin yaptığı bazı yatırımlar...

Yeni kapitalist düzene ayak uyduramayınca, geride terk edilmiş fabrikalar, kasabalar ve hatta şehirler bıraktı.

Bu hataların etkileyici sonuçlarına bölgede yaşayanlar sırtını dönerken, dünyanın geri kalanı gözlerini ayırmadan bakıyor.

Aşağıda, terk edildikten sonra tüm dünyanın ürkerek tekrar tekrar baktığı...
 
Turistik Yerler...

Aniva, Rusya
Rusya’nın Pasifik kıyısında Japonya’yla arasında sınır sorunlarına neden olan adalardan biri Aniva’nın üzerine yapılan Aniva Hapishanesi onlarca yıldır terk edilmiş durumda. Komşu adalarda da kimsenin yaşamaması yüzünden çok seyrek ziyaretçi alan hapishane, artık yıkılmaya ve dalgalara terk edilmiş durumda.


Ryungyong Oteli, Pyongyang
Kuzey Kore rejiminin gücünü göstermek için başkent Pyongyang’da inşa ettiği 105 katlı Ryungyong Oteli’nin baştaki amacı, ülkeyi ziyaret eden yabancıları etkilemekti. Ancak inşaat başladıktan birkaç yıl sonra ülkede baş gösteren ekonomik kriz ve kıtlık, yüz binlerce kişinin ölümüne yol açarken inşaatın da durmasına neden oldu. 16 yıllık duraksamadan sonra 2008’de inşaatın tekrar başladığı belirtilse de ziyaret edenler dışının bitmiş ancak içinin tamamen terk edilmiş olduğunu belirtiyor.


Hotel del Salto, Kolombiya
1928’de yakınlardaki Tequendama Şelalesi’ne gelen zengin turistler için inşa edilen Hotel del Salto, bir süre sonra şelalenin kirlenmesi yüzünden krize girdi. Sahipleri turistlerin bölgeyi ziyaret etmeyi bırakmasından sonra oteli terk etti.


Miranda Şatosu, Belçika
Belçika’nın Celles bölgesinde Fransız Devrimi’nden kaçan bir aristokrat tarafından yapılan Miranda Şatosu, II. Dünya Savaşı sırasında bir öksüzler yurdu olarak kullanıldı. Sahibi olan ailenin devlete restorasyon için vermemesi yüzünden 1980’de terk edilen şatonun tek misafirleri, çevredekilerin hikâyelerinden yola çıkarak şatoyu ziyaret eden hayalet avcıları.


Mirny elmas madeni, Doğu Sibirya
Dünyanın en derin ikinci insan yapımı deliği olan doğu Sibirya’daki Mirny elmas madeni, Sovyet lider Stalin tarafından ülkenin endüstriyel elmas ihtiyacını gidermek için açıldı. Teknolojik açıdan daha derine inilemeyince kapatılan madenle birlikte yanında inşa edilen şehir de terk edildi.


Pripyat, Ukrayna
1986’da Çernobil’deki nükleer santralde meydana gelen kaza sonucu terk edilen Pripyat şehri günümüzde doğaya terk edilmiş durumda. O dönemde 50 bin kişilik bir şehir olan Pripyat’ta radyasyon yüzünden binlerce yıl insanların yaşayamayacağı öngörülüyor.


Red Sands Deniz Savunma Üsleri, İngiltere
İkinci Dünya Savaşı sırasında Thames Nehri’ni Alman gemilerden korumak için inşa edilen bu üsler, savaştan kısa süre sonra terk edildi. Şimdi sadece biri, bağımsız Seland ülkesini kurduğunu ilan eden bir grup tarafından işgal ediliyor. Diğerleri ise neredeyse 70 yıldır kaderlerine terk edilmiş durumda.


SS America Batığı, Kanarya Adaları
SS America yolcu gemisi, 54 yıl hizmet verdikten sonra 1994’te Tayland’a 5 yıldızlı otel yapılmak için götürülürken Kanarya Adaları’nda kayaya vurdu. Sahipleri, birkaç ay gemiyi kurtarmaya çalıştıktan sonra başarısız olunca gemiyi olduğu yerde bırakma kararı aldı.


Wonderland, Pekin
Asya’nın en büyük eğlence parkı olarak tasarlanan Wonderland, mali sıkıntılar yüzünden tamamlanmadan terk edildi. Şimdilerde yerel çiftçiler parkın topraklarında tarım yapıyor.
 
Geri
Top