• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Duruş

wien06

V.I.P
V.I.P
Efendiler, duyuyorum ki siperde nasıl durulacağını tartışıyormuşsunuz. Size Çanakkale Savaşları sırasında yayımlanan “Donanma” dergisinden bir fotoğrafımı yolluyorum. Fotoğrafın altında şöyle yazıyor.

“Düşmanın Çanakkale’ye vuku bulan ilk kara taarruzunu durduran kumandanlarımızdan Miralay Mustafa Kemal Bey ve muavini erkanından Mehmet Arif Bey. Bu resim mamuleyhin harbi takip ettiği sırada alınmıştır.”

ata.jpg

Efendiler, dikkat ederseniz ben bu fotoğrafı subay üniforması ile değil rütbesiz er kıyafetiyle çektirdim. Çünkü karşı siperdeki İngiliz keskin nişancıları rütbeli gördüklerine ateş açıyordu. Bu durumda iki seçeneğim vardı. Ya siperde büzülüp çömelecektim veya er kıyafetiyle ayakta duracaktım. Rütbesiz er de olsan ayakta durmanın tabii ki riski vardı. Ama düşman karşısında korkup çömelmektense askere moral vermek için ölümü göze almak gerekirdi.

Bu nedenle Tevfik Fikret’in dediği gibi “kıran da olsa kır düş, eğilme fakat sakın” düşüncesi içinde hareket ettim ve eğilmedim, çömelmedim!

Efendiler, siperde nasıl durulacağına sonuçta kumandan karar verir ve duruş şekli kumandanın karakterini ele verir. Lakin sizin tartıştığınız pozisyon için önce şu sorulara cevap bulmanız gerekir: Sizi böylesine korkutup çömelten düşman hangi devletin ordusudur? Bu siperin bulunduğu cephe Türk ordusunun girdiği hangi düşman toprağında açılmıştır?

Sayın Deniz SOM'un 11 Temmuz 2010 tarihli Cumhuriyet Gazetesi'ndeki "Vaziyet" başlıklı köşe yazısından alınmıştır.

Geri