Türkçe Duyguyu en iyi belirten sözcük

dilara10

Özel Üye
Özel üye
“Çocukluğumun kırlarda kelebekler gibi özgürce dolaştığım o tatlı günlerine tekrar dönebilmeyi ne çok isterdim!”

Bu cümlenin anlatmak istediği duyguyu en iyi belirten sözcük aşağıdakilerden hangisidir?

A) Özlem
B) Üzüntü
C) Kıskançlık
D) Pişmanlık

Çözüm
Doğru cevap A) Özlem.

Cümledeki anahtar ifadeler şunlardır:

• "Çocukluğumun... günlerine tekrar dönebilmeyi ne çok isterdim!" Bu ifade, geçmişte yaşanan güzel bir döneme duyulan yoğun bir isteği, o döneme geri dönme arzusunu belirtir.
  • "Kırlarda kelebekler gibi özgürce dolaştığım..." Bu ifade, çocukluğun keyifli, serbest ve mutlu geçtiğini gösterir.
Bu iki ifade bir araya geldiğinde, konuşanın geçmişteki mutlu ve özgür günlerine duyduğu yoğun bir özlem duygusunu ortaya koyar. Özlem, geçmişte yaşanan güzel anılara duyulan hasret ve o anları tekrar yaşama isteğidir.

Diğer seçeneklerin neden yanlış olduğunu açıklayalım:

• B) Üzüntü: Cümlede genel bir üzüntüden bahsedilmiyor. Daha ziyade, geçmişteki...
Doğru cevap A) Özlem.

Cümledeki anahtar ifadeler şunlardır:

• "Çocukluğumun... günlerine tekrar dönebilmeyi ne çok isterdim!" Bu ifade, geçmişte yaşanan güzel bir döneme duyulan yoğun bir isteği, o döneme geri dönme arzusunu belirtir.
  • "Kırlarda kelebekler gibi özgürce dolaştığım..." Bu ifade, çocukluğun keyifli, serbest ve mutlu geçtiğini gösterir.
Bu iki ifade bir araya geldiğinde, konuşanın geçmişteki mutlu ve özgür günlerine duyduğu yoğun bir özlem duygusunu ortaya koyar. Özlem, geçmişte yaşanan güzel anılara duyulan hasret ve o anları tekrar yaşama isteğidir.

Diğer seçeneklerin neden yanlış olduğunu açıklayalım:

• B) Üzüntü: Cümlede genel bir üzüntüden bahsedilmiyor. Daha ziyade, geçmişteki güzel günlerin şu an yokluğundan kaynaklanan bir özlem duygusu var.
  • C) Kıskançlık: Cümlede başkalarının sahip olduğu bir şeye duyulan kıskançlık söz konusu değil. Kişinin kendi geçmişine duyduğu bir özlem var.
  • D) Pişmanlık: Cümlede geçmişte yapılan bir hatadan dolayı duyulan pişmanlık yok. Tam tersine, güzel anılara duyulan bir özlem var.
Sonuç olarak, "Çocukluğumun... günlerine tekrar dönebilmeyi ne çok isterdim!" cümlesi, geçmişteki mutlu günlere duyulan yoğun bir özlemi ifade ettiği için doğru cevap A) Özlem'dir.

Çözüm

Mesajınızı yazın...
Geri