• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Edison

  • Konuyu açan Konuyu açan atila
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

atila

Üye
EDİSON’DAN DERSLER

Azimli, inançlı ve çalışkandı. Bu en önemli üç iksirden dolayı başarı onun için kaçınılmazdı. 1914 gecesi fabrikası birkaç saat içinde yanıp kül olan Edison, "Hatalarımız yandı gitti, şimdi yeniden başlayabiliriz" diyerek değerlendirdiği yangından üç hafta sonra üstün inanç ve azim göstererek ilk gramofonu icat etmiştir. Edison başarı sırrını şu sözleriyle özetler: "Başarının % 99’u ter, %1’i ise zekadır."

Başarılı olmada en önemli püf noktalardan biri de "sabır" dır. Edison başladığı işte müthiş bir sabır ve sebat gösterir, bütün olumsuzluklara rağmen çalışmasına devam ederdi. Sabrının ve çalışmasının mükafatını, kendisi için hayal gibi görünen şeylerin başarıyla sonuçlanmasıyla alırdı. Edison, "Evet, ben hayalimi 999 başarısız deneyden sonra binincide gerçekleştirdim!" diyor.

Ufku çok açık, mükemmel bir düş gücüne sahip Edison, devamlı fikir üreterek kendisini yenileyen bir mucitti. "Günde en az beş fikir üretin, bu yılda yüzlerce fikir eder. Bunlardan sadece birisi bile işinize yarasa hayatınız kolaylaşır." demektedir.

Tekdüzelikten uzaktı. Hep farklı olmak ister, çalışmalarında farklı yolları denerdi. Nitekim ampulün icadı aşamasında 999 deney yapıp bu deneylerin her birini başarısızlık değil, belki başarıya gitmeyen bir yolu daha keşfetmek olarak değerlendiriyordu ve Edison, bu konuda "İşe ya da başka bir yere giderken hep aynı yolu kullanmayın, hep aynı kitapları okumayın, hep aynı kişilerle arkadaşlık etmeyin. Böyle yaparsanız yeni bir şey öğrenemezsiniz" der.

Başarılı olmada mükemmel stratejilere sahipti ve neden, nasıl faydalanacağını iyi bilirdi. Çevresindekilere de "Elinize aldığınız kitaba veya dergiye önce dikkatlice bakın, sonra da faydalanabileceğiniz farklılıkları görün" öğüdünde bulunmaktadır.

Müthiş bir merak ve o meraktan kaynaklanan fevkalade bir araştırma ruhuna sahipti. "Bir kutunuz olsun. İçine enteresan bulduğunuz reklamları, yazıları, haberleri, karikatürleri, esprileri koyun. Bir problemle karşılaştığınızda kutunuza göz atın!" demektedir.

Başarıda önemli bir kural olan not tutma tekniğiniz ne kadar gelişmiş... İşte Edison bunu mükemmel şekilde başarmış ve öldüğünde arkadaşının da yapmak istediklerini, planladıklarını, tecrübelerini kaydettiği 2.900 defter bırakmıştır. Ve yine çevresindekileri şu tavsiyede bulunmuştur. "Mutlaka not tutun. Aksi halde bütün fikirleri unutursunuz. Çünkü söz uçar, yazı kalır."

Edison’un başarılı olmasındaki bir diğer sır ise çalışmalarını münbit bir zeminde, kendisinin en çok motive olabildiği bir saatte ve faydalanabileceği kişilerin yanında gerçekleştirmesidir. "Hangi ortamda daha verimli olup fikir üretebildiğinizi tespit edin. Bu konuda sizi en çok motive eden kişiyi, yeri ve saati belirleyin." tavsiyesinde bulunur.

Her saatin bir altın değerinde olduğunun farkında olan Edison, zamanı mükemmel şekilde kullanırdı. "Zaman insanın sahip olduğu yegane sermayeyi akıllıca kullanmayı bilmektir." der.
 
Edisonun Bitirdiği Okullar
Thomas Edison'un Gittiği okulların isimleri

Edison yedi yaşındayken ailesiyle birlikte Michigan'daki Port Huron'a yerleşti ve ilköğrenimine burada başladı. Fakat başladıktan yaklaşık 4 ay sonra algılamasının yavaşlığı nedeniyle okuldan uzaklaştırıldı.Bu arada evlerinin kilerinde bir kimya laboratuvarı kurdu.Edison daha sonra fizik ve nobistog okullarında okudu.
 
Geri
Top