Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir Ne Demek

Suskun

V.I.P
V.I.P

Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir!​

Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihinde varsayılan bir sloganı olmadığı için T.C.'nin sloganı bu cümle olarak kabul edilir. Çünkü Mustafa Kemal Atatürk kurduğu cumhuriyetin halk egemenliğine dayalı olduğunu bilerek ve buna inanarak bu cümleyi söylemiştir. Türkiye Cumhuriyeti'nin değer misyon ve vizyonlarına uyan bu cümlenin slogan olarak kabul edilmesi bu yüzdendir. Bu ilke 23 Nisan 1920 de TBMM'nin açılması ile hayata geçmiştir ve 20 Ocak 1921 de kabul edilen Teşkilat-ı Esasiye (T.C. nin ilk anayasası) ile resmiyet kazanmıştır.

Atatürk Diyor ki!​

" Türk demek dil demektir.Millet olmanın en önemli özelliklerinden birisi de dildir.Türk Milleti'ndenim diyen insanlar her şeyden önce ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır.Türkçe konuşmayan bir insan Türk Kültüründen ve Türk Toplumundan olduğunu ileri sürerse buna inanmak doğru olmaz."

" Millî duygu ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir.Dilin millî ve zengin olması millî duygunun gelişmesinde başlıca etkendir.Türk Dili dillerin en zenginlerindendir...Yeter ki bu dilbilinçle işlensin."

" Türk Dilinin kendi benliğineaslındaki güzellik ve zenginliğine kavuşması için bütün devlet kuruluşlarımızın özenle ilgili olmasını isteriz."

" Türkiye Cumhuriyeti'nin Resmî Dili Türkçe'dir.Resmî işlerde Türk Dilinin kullanılması gerektiğini herkes bilmelidir."

Kesinlikle bilmeliyiz kiiki parça hâlinde yaşayan milletler zayıftır hastadır. Çocuklarımıza ve gençlerimize vereceğimiz öğrenimin sınırı ne olursa olsunonlara esaslı olarak şunları öğreteceğiz:

1-Türk Milleti'ne
2-Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne
3-Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne

Düşman olanlarla mücadele etme. Bu mücadelenin sebep ve vasıtaları ile donatılmayan milletler için yaşama hakkı yoktur.
 
Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir ilkesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin temel ilkelerinden biri olarak kabul edilir. Bu ilke, halk egemenliğine dayalı bir sistem üzerine kurulan cumhuriyetin esasını oluşturur. Mustafa Kemal Atatürk'ün bu ilkeyi vurgulaması, Türk milletinin haklarını ve yetkilerini vurgulamak amacıyla olmuştur. Ayrıca dil ve milli duygu konusuna da değinen Atatürk, Türk milletinin kimliğini koruması için Türkçe'nin önemini vurgulamıştır. Milletlerin bölünmemesi ve güçlü kalması için gençlere verilen eğitimin önemi üzerinde de durmuştur. Bu ilkelere bağlı kalmak, milletin birlik ve dayanışmasını artırarak güçlenmesini sağlar.
 


Mesajınızı yazın...
Geri
Top