GeoGebra'nın Araç Çubuklarını Tanıyalım
İlgili Başlıklar
- Taşı
- Yeni Nokta
- İkin Noktadan Geçen Doğru
- Dik Doğru
- Çokgen
- Merkez ve Bir Noktadan Geçen Doğru
- Elips
- Açı
- Nesneyi Doğruda Yansıt
- Sürgü
- Çizim Tahtasını Taşı
Taşı
[ATTACH=full]73824[/ATTACH]* Bu aracın alt menüsünde yer alan ilk düğme daha önceden çizdiğiniz nesneyi seçmenize ve çizim alanı içerisinde hareket ettirmenize yardımcı olur.
* İkinci düğme ise çizim alanındaki bir noktayı dönme merkezi olarak seçmenize ve çizim alanındaki herhangi bir nesneyi bu nokta etrafında döndürmenize yardımcı olur.
* Son düğme ise çizim alanındaki herhangi bir nesneyi seçip bu nesnenin koordinatlarını Hesap Çizelgesi penceresinde gösterir (Menüde yer alan Görünüm menüsünden Hesap Çizelgesini aktif hale getirmeniz gerekmektedir.). Nesneyi daha sonra Taşı düğmesi ile taşıyıp tekrar bu düğmeye tıklayarak yeni koordinatları Hesap Çizelgesine aktarabilirsiniz.
Yeni Nokta
[ATTACH=full]73825[/ATTACH]* Sonraki aracın alt menüsünde yer alan üç düğme farklı türde noktalar inşa etmede kullanılır.
* İlk düğme çizim alanında herhangi yere bir nokta yerleştirmenize imkan sağlar.
* İkinci düğme ise çizim alanındaki iki eğriyi seçerek bu iki eğrinin kesim noktalarını işaretlemenize yardımcı olur.
* Üçüncü düğme bir doğru parçasının orta noktasını bulmanıza yardımcı olur. Bunun için doğru parçasını veya doğru parçasının uç noktalarını seçmeniz yeterlidir.
İki Noktadan Geçen Doğru
[ATTACH=full]73826[/ATTACH]* Bu aracın alt menüsünde altı farklı düğme vardır. Bunlar değişik türde doğrular ve vektörler çizmeye yardımcı olurlar.
* İlk düğme seçilen iki doğrudan geçen sonsuz bir doğru çizer.
* İkinci düğme seçilen iki nokta arasında bir doğru parçası çizer.
* Üçüncü düğme belirli bir noktadan başlayan verilen bir uzunluktaki bir doğru parçasını çizer.
* Dördüncü düğme iki noktadan geçen ışını çizer.
* Beşinci düğme iki nokta arasında bir vektör çizer.
* Altıncı düğme çizim alanında verilen bir vektöre dışındaki bir noktadan geçen bu vektöre paralel olan vektörü oluşturur.
Dik Doğru
[ATTACH=full]73827[/ATTACH]* Dik doğru aracında altı düğme yer almaktadır. Bu düğmeler yardımı ile belirli doğru tipleri çizmenize yardımcı olur.
* İlk düğme verilen bir doğruya dik bir doğru çizmeye imkân verir.
* İkinci düğme daha önceden inşa edilmiş bir doğruya dışındaki bir noktadan geçen paralel bir doğru çizer.
* Üçüncü düğme, Kenar Ortay, bir doğru parçasını ortalayan doğruyu çizer.
* Dördüncü düğme daha önceden inşa edilen bir açının açıortayını çizer.
* Beşinci düğme bir çembere, bir koniğe veya daha önceden tanımlanmış bir fonksiyonun eğrisine teğet doğrusunu çizer.
* Altıncı düğme ise kutupsal veya çapsal doğru çizer.
* Yedinci düğme verilen noktalara en iyi yaklaştırma doğrusunu çizer.
* Son düğme ise daha önceden yer alan bir A noktasına bağımlı olarak oluşturulan B noktasının A noktasına göre konumunu belirtir. Düğmeye tıkladıktan sonra ilkönce B noktasını daha sonra A noktasını seçerek B noktasının A noktasına göre konumunu belirleyebilirsiniz.
Çokgen
[ATTACH=full]73828[/ATTACH]* Bu menüdeki ilk araç kapalı bir çokgeni çizmenize yardımcı olur.
* İkinci düğme ise düzgün çokgen çizer. Bunun için ilk önce düzgün çokgenin kenar uzunluğunu belirten iki köşe noktasını işaretlemeniz gerekir, daha sonra açılan pencerede çokgenin kaç kenarlı olduğunu belirtilir.
Merkez ve Bir Noktadan Geçen Çember
[ATTACH=full]73829[/ATTACH]* Bu menüde yer alan düğmeler çember, yay, çembersel dilim ve konik çizmek için kullanılıyor
İlk düğme ile verilen bir noktayı veya boşluğa tıklayarak elde edilen bir noktayı merkez kabul eden bir çemberi çizmeye yarar.
* İkinci düğme merkez ve yarıçap girilerek çember çizmeye yardımcı olur. Merkez olarak kabul edilen bir noktayı seçtikten sonra açılan pencerede çemberin yarıçapı girilerek çember elde edilir.
* Üçüncü düğme seçilen üç noktadan geçen çemberi inşa eder
* Dördüncü düğme iki noktadan geçen yarım çemberi çizmeye yardımcı olur. Bunun için çapın uzunluğunu belirtmek için iki farklı nokta seçerek yarım çemberi elde edersiniz.
* Beşinci düğme merkez ve iki noktadan geçen çembersel yayı çizer. İlk önce çemberin merkezi olacak nokta inşa edilir. Daha sonra yayın ilk noktası oluşturulur. Eğer fareyi saat yönünün tersinde hareket ettirirseniz çembersel yayın inşa edileceğini göreceksiniz. Tekrar tıkladığınızda yay tamamlanacaktır.
* Altıncı düğme herhangi üç noktadan geçen çembersel yayı çizer. Bunun için üç farklı nokta belirlenir ve bu noktalardan geçen çembersel yay elde edilir.
* Yedinci ve sekizinci düğmeler beşinci ve altıncı düğmelerdeki işlevleri çembersel dilimler için yapar.
Elips
[ATTACH=full]73830[/ATTACH]* Bu düğmedeki ilk üç düğme işaretlenecek noktalardan geçen sırası ile elips, hiperbol ve parabol oluşturmaya yardımcı olur.
* Son düğme ise seçeceğiniz beş noktadan geçen koniği inşa eder.
Açı
[ATTACH=full]73831[/ATTACH]* Bu araçta yer alan düğmeler genelde ölçme ile ilgilidir.
* İlk düğme üç nokta arasındaki açıyı inşa etme ve ölçüsünü belirlemeye yarar.
* İkinci düğme verilen bir ölçüdeki açıyı çizer. Bu düğmeye ilk tıkladığınızda açının bir noktasını, ikinci tıklamanızda açının köşe noktasını oluşturur ve bir pencere açılarak sizden açı ölçüsünü ister.
* Üçüncü düğmenin bir çok fonksiyonu vardır. Daha önceden verilen iki noktayı seçerek bu iki nokta arasındaki uzaklığı ölçebilirsiniz. Bir doğru parçasının uzunluğunu ölçebilirsiniz.
* Dördüncü düğme bir çokgen, çember veya koniğin alanını ölçer.
* Beşinci düğme ise seçilen bir doğrunun veya doğru parçasının eğimini belirler.
Nesneyi Doğruda Yansıt
[ATTACH=full]73832[/ATTACH]* Bu araçta yer alan düğmeler geometrik dönüşümler ile ilgilidir.
* İlk düğme nesneyi doğruya göre yansıtır. Bunun için simetri doğrusunu ve nesneyi seçmeniz yeterlidir.
* İkinci düğme ise ilk düğmenin yaptığı işlemi nokta için yapar.
* Sonraki düğme seçilen bir nesnenin çembere göre simetriğini alır.
* Dördüncü düğme dönme merkezi olarak bir noktayı ve nesneyi seçtikten sonra açılan pencerede döndürme açısını sizden ister. Ölçüyü girdikten sonra seçilen nokta etrafında verilen ölçüde nesneyi döndürür. Döndürürken aksini belirtmedikçe saat yönünün tersinde döndürme yapılmaktadır.
* Beşinci düğme ise nesneyi verilen bir vektör boyunca öteler.
* Son düğme ise verilen bir nesneyi seçtikten sonra, genişletme için referans alınacak merkez nokta ve daha sonra açılan pencerede genişletme oranını sizden ister.
Sürgü
[ATTACH=full]73833[/ATTACH]* Sürgü isimli düğme dinamik çalışma sayfalarında değiştirilebilir değişkenleri inşa etmek için kullanılır.
* İkinci düğme grafik penceresinde gösterilmesini istemediğiniz nesneleri saklayıp göstermek için kullanılır.
* Metin ekle düğmesi grafik penceresinde herhangi bir yere metin eklemek için kullanılır. Bu düğmeyi seçtikten sonra grafik penceresinde bir yere tıkladığınızda metin kutusu açılacaktır. Bu pencerede Yunan alfabesindeki harfleri eklemeniz için α işareti içeren bir seçenek sunar.
* Resim ekle düğmesi çalışma sayfasına resim eklemenize yardımcı olur. Bu düğmeyi seçtikten sonra grafik penceresinde bir yere tıkladığınızda bir pencere açılacaktır. Açılan pencereden eklemek istediğiniz resmi bularak Grafik penceresine taşıyabilirsiniz.
* Son düğme ise seçilen iki nesne arasındaki ilişkiyi nesneleri seçtikten sonra açılan pencerede gösterir.
Çizim Tahtasını Taşı
[ATTACH=full]73834[/ATTACH]* İlk düğme çizim tahtasını taşımınıza yardımcı olur.
* İkinci ve üçüncü düğme çiziminizi büyütme ve küçültme imkânı verir.
* Dördüncü düğme Grafik penceresindeki nesneleri saklayıp gösterebilirsiniz. Düğmeyi seçtikten sonra gizlemek istediğiniz nesneyi seçerek başka bir düğmeye tıkladığınızda seçtiğiniz nesne gizlenecektir. Tekrar bu düğmeye bastığınızda nesneyi göstermesini sağlayabilirsiniz.
* Beşinci düğme daha önceden oluşturduğunuz bir nesnede biçimsel olarak yaptığınız değişikliklerin aynısını daha sonra oluşturduğunuz yeni nesneye uygulamanıza yardımcı olur.