Çizime Karşı Geometrik İnşa
Başlıklar
- Geometrik Şekillerin ve Diğer Nesnelerin Çizimi
- GeoGebra Dosyalarını Kaydetme
- Çizimler, İnşalar ve Sürükleme Testi
- Dikdörtgen İnşası
- Eşkenar Üçgen İnşası
Geometrik Şekillerin ve Diğer Nesnelerin Çizimi
Hazırlıklar
- Cebir penceresini ve koordinat eksenlerini gizleyin (Görünüm menüsü).
- Gridi aktif edin (Görünüm menüsü).
[ATTACH=full]73839[/ATTACH]
GeoGebra ile resim çizme
Grafik alanında yukarıdaki çizimleri yapmak için fareyi ve aşağıdaki araçları kullanın (kare, dikdörtgen, ev, ağaç,…)
[ATTACH=full]73840[/ATTACH]
Yapılacak uygulamalar
- Grafik alanındaki nesne nasıl seçilir?
İpucu: İmleç bir nesnenin üzerine getirildiğinde nesneyi vurgular ve şekli artıdan oka dönüşür. Tıklanıldığında ise şekil seçilir. - Bir nesnenin üzerinde bir nokta nasıl oluşturulur?
İpucu: Nesnenin üzerinde oluşturulan nokta açık mavi renklidir. Noktanın gerçekten nesnenin üzerinde olup olmadığı nokta sürüklenerek kontrol edilebilir. Noktanın hareketi nesne boyunca sınırlıdır. - Geri al ve Yeniden yap düğmelerini kullanarak hatalar adım adım nasıl düzeltilir?
İpucu: Nesneler inşa edilirken kullanılan araçların birçoğu inşa esnasında noktaları da oluştururlar. Dolayısıyla, aracı kullanmak için önceden noktaların inşa edilmesi gerekmemektedir.
Örnek: İki noktadan geçen doğru parçası aracı ya daha önceden oluşturulmuş iki nokta seçilerek ya da grafik alanına tıklanarak doğru parçası oluşturulur. Grafik alanına tıklanıldığında doğru parçasının uç noktaları oluşturularak bu iki noktadan geçen doğru parçası çizilir.
GeoGebra Dosyalarını Kaydetme
Çizimi kaydetme
- Dosya menüsünü açın ve Kaydeti seçin.
- Açılan pencerede yapılan çalışmanın kaydedileceği yeri seçin.
- GeoGebra dosyanız için bir isim girin.
- İşlemi tamamlamak için Kaydete tıklayın.
İpucu: Bu işlem sonucunda ‘.ggb’ uzantılı bir dosya oluşturulmuştur. Bu uzantı GeoGebra dosyalarını belirler ve bunların sadece GeoGebra ile açılabileceğini belirtir.
İpucu: Dosyalara isim verilirken dikkatli olunmalıdır. Başka bilgisayarlara dosyaları aktarırken sorun çıkarabileceğinden özel sembollerin, Türkçe karakterlerin ve boşlukların kullanılmasından kaçınılmalıdır. Bunların yerine dosya isimlerinde alt çizgi veya büyük harfler kullanılabilir (örneğin Ilk_Cizim.ggb).
Yapılacak uygulamalar
- Yeni bir GeoGebra penceresi nasıl açılır? (Dosya menüsü – Yeni pencere).
- Aynı pencerede boş bir GeoGebra arayüzü nasıl açılır? (Dosya menüsü – Yeni).
İpucu: Boş bir pencere açmadan önce açık pencerede yapmış olduğunuz inşaları kaydetmediyseniz GeoGebra size kaydedilmesi için hatırlatır. - Daha önceden oluşturulmuş bir GeoGebra dosyası nasıl açılır? (Dosya menüsü – Yükle).
- Açılan pencerede dosyanın kaydedildiği yer bulunur.
- Bir GeoGebra dosyası seçilir (uzantısı ‘.ggb’).
- Aç tıklanır.
Çizimler, İnşalar ve Sürükleme Testi
Dinamik çalışma sayfası E05_Cizim_Insa_Kareler.html yı açın.
[ATTACH=full]73841[/ATTACH]
Dinamik şekil farklı yollarla inşa edilmiş kareleri göstermektedir.
- Fare ile bütün köşe noktalarını sürükleyerek kareleri inceleyiniz..
- Dörtgenlerden hangilerinin gerçekten kare, hangilerinin kareye benzediğini bulunuz.
- Her bir karenin nasıl oluşturulduğunu belirlemeye çalışın.
- Sonuçlarınızı kâğıda yazınız.
Tartışma
- Çizim ile inşa arasındaki fark nedir?
- “Sürükleme testi” nedir ve niçin önemlidir?
- İnteraktif geometri yazılımında şekilleri çizme yerine inşa etme neden önemlidir?
- Dinamik matematik yazılımını kullanarak bir geometrik şekli inşa etmeden önce şekil hakkında neler bilmemiz gerekir?
Dikdörtgen İnşası
Hazırlıklar
- İnşaya başlamadan önce dikdörtgenin özelliklerini gözden geçirin.
- İnşa adımlarını izlemek için inşa adımları dolaşma çubuğundaki düğmelere tıklayın.
- Yeni bir GeoGebra dosyası açın.
- Cebir penceresi, giriş alanı ve koordinat eksenlerini saklayın (Görünüm menüsü).
- Adlandırma ayarını Sadece Yeni Noktalar olarak ayarlayın (Seçenekler menüsü – Adlandırma).
Yeni araçların tanıtımı
- Dik doğru ve Paralel doğru araçları
İpucu: Bir noktadan bir doğruya dik/paralel doğru çizmek için noktaya ve doğruya tıklayın. - İki nesnenin kesişimi aracı
İpucu: İki nesnenin kesişim noktalarından birini seçmek için bu iki nesnenin kesiştikleri noktaya tıklayın. Bütün kesişim noktalarını elde etmek için bu iki nesneye tıklayın. - Çokgen aracı
İpucu: Bir çokgenin köşe noktalarını belirlemek için grafik alanına tıklayın veya daha önceden oluşturulmuş noktaları seçin. Çokgeni oluşturmak için başlangıçtaki köşe noktasına tekrar tıklanmalıdır! Noktalar her zaman saat yönünün tersinde seçilmelidir!
İpucu: Bir aracın nasıl kullanılacağı bilinmediğinde araç ile ilgili yardım okunabilir.
İpucu: İnşaya başlamadan önce yeni araçları denemek faydalı olabilir.
İnşa aşamaları
[ATTACH=full]73842[/ATTACH]
İnşanızı kontrol edin
- İnşa adımları dolaşma çubuğunu (Görünüm menüsü) açarak düğmeler yardımı ile inşa adımlarını adım adım gözden geçirin.
- İnşa protokolünü (Görünüm menüsü) açın ve dikdörtgenin inşasını adım adım gözden geçirin.
- İnşa adımlarından bazılarının sırasını değiştirmek için fare ile satırları sürükleyin. Niçin işlem yapmıyor?
- Duraklama noktalarını ayarlayarak inşa adımlarını gruplandırın:
- Duraklama Noktası sütununu açın (İnşa Protokolü penceresinin Görünüm menüsü)
- Gruplamak istenilen inşa adımlarından sonuncusu yanındaki Duraklama Noktası kutusunu işaretleyin
- Sadece duraklama noktalarını göster seçeneğini seçin (İnşa Protokolü penceresinin Görünüm menüsü)
- Dolaşma çubuğundaki düğmelere tıklayarak inşa adımlarını gözden geçirin. Duraklama noktalarını düzgün ayarlayabildiniz mi?
Eşkenar Üçgen İnşası
Hazırlıklar
- İnşaya başlamadan önce eşkenar üçgenin özelliklerini gözden geçirin.
- Yeni bir GeoGebra dosyası açın.
- Cebir penceresi, giriş alanı ve koordinat eksenlerini saklayın (Görünüm menüsü).
- Adlandırma ayarını Sadece Yeni Noktalar olarak ayarlayın (Seçenekler menüsü – Adlandırma).
Yeni araçların tanıtımı
- Merkez ve bir noktada geçen çember
İpucu: İlk tıklama çemberin merkezini, ikinci tıklama ise çemberin yarıçap uzunluğunu belirler. - [ATTACH=full]73843[/ATTACH]Nesneyi göster/gizle
İpucu: Gizlenmesi gereken nesneleri işaretleyin, daha sonra başka bir aracı tıkladığınızda işaretlediğiniz nesnelerin gizlendiğini göreceksiniz! - Açı aracı
İpucu: Noktaları seçerken saat yönünün tersinde işaretleyin! GeoGebra açıları matematiksel olarak pozitif yönde oluşturur.
İpucu: Bir aracın nasıl kullanılacağı bilinmediğinde araç ile ilgili yardım okunabilir.
İpucu: İnşaya başlamadan önce yeni araçları denemek faydalı olabilir.
İnşa aşamaları
[ATTACH=full]73844[/ATTACH]
İnşanızı kontrol edin
- Şekli hareket ettirerek inşanızın doğru olup olmadığını kontrol edin.
- İnşa adımları dolaşma çubuğunu (Görünüm menüsü) veya İnşa protokolünü (Görünüm menüsü) açarak inşa adımlarını adım adım gözden geçirin.
İnşanızı geliştirmek için Özellikler penceresini kullanın
Özellikler penceresine ulaşmanın farklı yolları vardır:
- Bir nesneye sağ tıklamak (MacOS: Ctrl-tıkla)
- Düzenle menüsünden Özellikler… seçmek
- Taşı modunda iken nesneye çift tıklamak
Yapılacak uygulamalar
- Açılan pencerenin sol tarafındaki farklı nesneleri seçerek özelliklerinde ne gibi değişiklikler yapılabileceğini inceleyin.
- Birden fazla nesnenin özelliğinde aynı değişikliği yapmak için nesneleri birlikte seçin
- İpucu: Ctrl-tuşuna basılı tutun ve seçmek istediğiniz nesneleri seçin.
- Aynı türden nesnelerin hepsini seçmek için bunlara karşılık gelen başlığa tıklanması yeterlidir.
- Farklı nesnelerin değerlerini gösterin ve farklı etiketler deneyin.
- Bazı nesnelerin özelliklerini (renk, stil, …) değiştirin.