Emzirmeyle ilgili annelerin bilmesi gerekenler

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Emzirmeyle ilgili annelerin bilmesi gerekenler


Elbette ki anne sütünün ne kadar faydalı olduğunu söylemeye artık gerek yoktur. Bebeğiniz için en ideal besleyicileri içermektedir. Fakat bunların yanında bazen anne sütünü vermek zor olabilir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Murat Emanetoğlu, size yardımcı olacak bazı noktaları hatırlatıyor...

Yapmanız Gerekenler
Emzirmeyle ilgili kitaplar okuyabilirsiniz. Doğum yapar yapmaz emzirmeye başlamak en doğrusudur. Bu arada hemşirenizden veya yakınlarınızdan yardım isteyebilirsiniz. Emzirme tekniğinizin doğru yerleşmesi, daha sonra yaşayabileceğiniz sorunları önlemek açısından önemlidir. İlk birkaç hafta emzirmenin sık yapılması iyi olur. Çoğu yeni doğan bebeğin, iki-üç saatte bir emzirilmesi uygundur. Biraz yoğun olabilir ancak ne kadar sık emzirirseniz o kadar çok süt üretimi uyarısı olacaktır. Ayrıca bebeğinizin sakinleşmesine de yardımı olur.

Bebeğinizin Acıktığını Nasıl Anlarsınız?
Bebeğinizin acıktığında yaptığı hareketlere dikkat edin. Gerilme ve kıvranma gibi hareketlerin yanında emme ve dudak hareketleri de yapıyordur. Ardından ağlama ve çırpınma başlar.

Nasıl Emzirmeli?
Emzirirken rahat olmalısınız. Bebeğinizin üzerine veya yan tarafına yaslanmayın. Bebeğinizi kucaklayarak memenize yakın tutun. Sırt ve kol desteği güzel olan koltuk veya sandalyeye oturabilirsiniz. Gerekirse de yastıklarla destekleyin. Yatarken ise her ikiniz yan pozisyonda, yüzleriniz karşı karşıya olacak şekilde uzanın. Rahat bir pozisyon aldıktan sonra memenizin ucuyla bebeğinizin alt dudağına dokunun. Bebeğinizin ağzı tam olarak açıldığında, meme ucunun koyu olan kısmının tamamının, ağız içinde olmasına dikkat edin. Bebeğinizin dili, meme altında kalarak onu sağması ve ucundan süt akmasını sağlamalıdır.

Bu işlemi(emme ve yutma) ritmik şekilde yaptığını takip edin. Eğer bebeğinizi, memeden ayırmak isterseniz, önce bir parmağınızı bebeğinizin ağzının köşesine sokarak emmesini azaltın, daha sonra çıkartın. Önce bir memenizi yumuşayana kadar emdirin. Daha sonra yuttuğu havayı çıkarmasına yardımcı olun. Ardından diğer memenizi emzirmeye başlayın. Eğer bebeğiniz halen açsa hemen emmeye başlayacaktır. Ancak doymuşsa emmek istemeyecektir. Siz de bir dahaki emzirmeye bu memenizden başlarsınız.

Emzirme sırasında bebeğiniz emmeye ara verip size veya etrafına bakarsa bu anın tadını çıkarmaya bakın. Bebeğinizle aranızdaki bağı güçlendirecekdakikalardır bunlar. Eğer bebeğiniz sürekli aynı memeden emmeye ısrar ederse diğer memenizi sağarak rahatlatın ve sütünüzü gerektiğinde kullanmak üzere saklayın. Genelde bebekler emerken mutludurlar. Ancak bunu sağlamak amacıyla emzikten, ilk başta uzak durmaya çalışın. Amerikan pediyatri birliği, emzik kullanmaya başlamak için bebeğinizin bir aylık olana kadar beklemenizi tavsiye etmektedir. Daha erken verirseniz emzirmede sorun yaşayabilirsiniz.

Emzirmenin Uygun Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Eğer bebeğiniz memenizi güzel bir şekilde kavradıysa, memenizde nazik bir çekilme hissi duyarsınız. Emzirmeden önce bir gerginlik hissedersiniz. Ancak memeniz boşalınca bu his kaybolur ve rahatlarsınız. Bebeğinizin kilo alımını takip etmelisiniz. Günde altı ile sekiz alt bezi kirletmesi normaldir. Dışkısının rengi sarı, kıvamı yumuşak ve granüllüdür.

Memelerinizin Bakımını İyi Yapın
Her emzirmeden sonra memenizin üzerinde süt bırakarak doğal bir şekilde kurutmanızda sorun olmaz. Eğer aceleniz varsa meme ucunu nazik bir şekilde kurulayın. Emzirmeler arasında meme ucunu kuru tutmak amacıyla sütyen pedlerinden kullanabilirsiniz. Ancak sık aralarla değiştirmeniz gereklidir. Banyo yaparken sabun, şampuan ve diğer temizleyicileri meme ucunuzdan uzak tutun. Meme ucu kuru ve çatlaksa lanolin içeren kremler kullanabilirsiniz. Kendi sütünüz veya zeytinyağı sürmenin de faydası olabilir. Rahat kıyafetler giyin. Çoğu emziren anne, üst kısmı kolay açılabilen giysileri zaten tercih eder. Ayrıca emzirirken hem sizin hem de bebeğinizin üzerini saracak bir battaniye alabilirsiniz. Gebe kaldığınız dönem gibi emzirme döneminde de sağlıklı yaşamaya dikkat etmenizde fayda vardır.

  • Bol meyve-sebze tüketin, tam tahıllı ürünlerden yiyin.
  • Bol su ve sıvı alın.
  • Mümkün oldukça istirahat edin.
  • Sigara içmeyin ve doktorunuzun tavsiye ettiği ilaç dışında ilaç kullanmayın. Hasta olduğunuzda gittiğiniz doktora bebeğinizi emzirdiğinizi hatırlatın.
  • Fazla kafein tüketiminden uzak durun.
  • Alkol kullanmayın.

Zorlanırsanız…
Emzirmek beklediğinizden daha zor gelirse ümitsizliğe kapılmayın. Yavaş yavaş hem siz hem de bebeğiniz birbirinize alışarak daha rahat bir emzirme gerçekleşecektir. Ancak çok sıkıntı yaşıyorsanız özellikle her emzirmede acı çekiyorsanız yardıma ihtiyacınız var demektir. Her ne kadar ilk haftalar meme ucunda hassasiyet olsa da ağrı olmaması gereklidir.

Sadece Anne Sütü
Amerikan pediyatri birliği ilk altı ay boyunca sadece anne sütünü tavsiye etmektedir. Bunun yanında su veya başka sıvı vermek gerekmez. Hatta eğer meyve suyu veya diğer sıvılar erken verilecek olursa ishale bile neden olabilirler. Altı ayın sonunda doktorunuzun da tavsiyesi ile yavaş yavaş daha katı gıdalara geçiş yapılacaktır. Çoğu yeni doğmuş bebek, her iki-üç saatte bir yani günde sekiz ile oniki defa emer. İki-üç ayın sonunda günde altı veya sekiz defa emmesi yeterli olacaktır. Büyüdükçe her emzirme sırasında daha az sürede daha fazla süt emebilir. Bebeğinizin her ağlaması elbette ki, açlıktan dolayı değildir. Ancak siz neye bağlı olarak ağladığını tahmin edebilirsiniz.

Emzirme sırasında emmeyi durdurur, ağzını kapatıp, meme ucundan kafasını çevirirse ya doymuştur veya kısa bir ara vermek istemiştir. Gaz çıkarmasına yardımcı olun veya tekrar meme vermeden önce birkaç dakika bekleyin. Eğer gerçekten doyduysa tekrar memeyi almayacaktır. Bebeğiniz her gün aynı miktarda emmeyecektir. Eğer bazı öğünlerde az emerse bunu diğer emmede telafi edecektir. Bebekler için beslenme zamanları, karın doyurmanın ötesinde sosyal bir aktivitedir de. Büyüme ve gelişme için gerekli besinleri alırken, bu sırada anne ile duygusal bağ da oluşur. Her besleme sırasında bebeğinize yakın olun. Gözlerine bakarak, yumuşak ses tonunda onunla konuşun. Eğer biberonla besliyorsanız, biberonu ağzında tutarken destek olun. Bu şekilde bebeğinizi rahatlatır ve kendini güvende hissetmesini sağlayabilirsiniz.

Hislerinize Güvenin

Her bebek annesi için çok özeldir. Bebeğinizin ne kadar sıklıkta, ne miktarda ve nasıl bir düzende yediğiyle ilgili endişe etmeyin. Bir süre sonra bebeğinizin yeme alışkanlıklarını öğrenecek ve sorun olup olmadığını daha rahat anlayabileceksiniz. Önemli olan düzenli kilo alıp almadığıdır. Ayrıca bebeğinizin doktoru da gelişmesini takip edecektir. Eğer yine de yemesiyle ilgili sıkıntınız varsa bunu doktoruyla görüşmenizde fayda vardır.
 
Geri
Top