Estetik terimler sözlüğü

aslann

Ülken İçin Yaşa Aşkın İçin Öl!
Özel üye
Yüze yapılan her türlü ameliyatsız estetik uygulaması botoks ile karıştırılıyor. Oysa dolgu da olabilir yağ enjeksiyonu da... İşte kafa karışıklığını önleyecek estetik terimler sözlüğü


estet,k.webpKırışıklardan, sarkmalardan, lekelerden kurtulmak için artık doktorların kullandığı pek çok yöntem var. Neşter ve anestezi gerektirmediği için ameliyatsız uygulamalar çok revaçta. Zira artık cerrahlar da bu uygulamaları sıkça kullanıyor öyle ki Uluslararası Estetik Plastik Cerrahi Derneği'nin yaptığı son araştırmalara göre 2012'de dünya üzerinde toplam 8 milyon 536 bin 379 estetik ameliyat yapılmış. Ameliyathaneye girilmeden yapılan estetik uygulama sayısı ise 8 milyon 759 bin 187. Aynı sonucu hedefleyen pek çok yöntem var ama genelde yüze yapılan her türlü uygulama botoksla karıştırılıyor. Estetik terminoloji hakkında ciddi bir karmaşa yaşandığını söyleyen Acıbadem Fulya Hastanesi Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ferit Demirkan karıştırılan uygulamaları anlattı.

Botoks: Clostridium Botulinum isimli bakteriden elde edilen bir toksindir. Kaş arası, alın, göz çevresi, dudak çevresi kırışıklıkları ve boyundaki bantların tedavisinde kullanılıyor. Sadece mimik kaslarının yarattığı kırışıklıkları giderebiliyor çünkü görevi bu mimik kaslarını geçici olarak (5 ay kadar) felç etmek. Güneşten, sigaradan ve diğer sebeplerden oluşan kırışıklıklara bir etkisi yok. Yüzde herhangi bir şişme etkisi yaratmıyor,

Dolgu: Yüzde yaşlanmayla ortaya çıkan yumuşak doku azalmalarını tedavi etmek amacıyla cilt altına enjekte edilen maddeler. Kalıcı ve eriyen şeklinde 2 grup dolgu var. Kalıcı olanlar, alerjik reaksiyon söz konusuysa çıkarmak pek mümkün olmadığı için önerilmiyor.

Fraksiyonel lazer: Yüz gençleştirmede peeling'ler gibi cildin üst tabakasını soyan bir başka yöntem. Sıkılaştırma etkisi daha belirgin. Ayrıca yara izlerini azaltmakta da başarılı.

Hyaluronik Asit: En sık kullanılan ve eriyebilen dolgu maddesi grubu. Hyaluronik asit zaten doğal olarak cilt yapısında mevcut bir molekül.

Işık Dolgusu: Dolgu, mezoterapi, vitamin destekleri ve cildi yeniden yapılandırma kompleksi içeren, doğal görünümü bozmadan gençleştirme sağlayan yeni bir uygulama. Cildin yapı taşlarından hyaluronik asit içeren ışık dolgusu; uygulama kolaylığı, acısız olması, bir-iki yıl ciltte kalması nedeyle tercih ediliyor. Uygulamanın ardından hemen günlük hayata devam edilebiliyor.

Kök Hücre: Vücudumuzda bulunan ve başka dokulara dönme potansiyeli olan hücre tipi. Ancak yağ hücrelerinden ayrılabilmeleri için özel işlemlerden geçmeleri gerekiyor. Yaklaşık 120 cc yağdan 45 dakika içinde 1 milyon adet bu potansiyele sahip hücre ayırt edilebiliyor. Elde edilen hücrelere mesenkimal hücre deniyor çünkü bunlar, kök hücre davranışını ancak uyarıldıklarında kazanıyor. Kök hücre uygulaması cilt gençleştirmede kullanılan en etkili yöntemlerden biri.

Lipoliz: Cilt altındaki yağların eritilmesi işlemi. Bu amaçla ultrason dalgaları, lazer ışınları, ilaç içeren solüsyon enjeksiyonları kullanılabiliyor.

Liposuction: Cilt altındaki yağların ince bir çubuğun yardımıyla vücut dışına alınması.

Lifting: Kaldırma, sıkılaştırma anlamında kullanılan bir terim. Elektrik stimülasyonu, kozmetikler, peeling uygulamaları ile cildin sıkılaşması yüzde ve vücudun diğer kısımlarındaki sarkmaları azaltabiliyor.

Mezoterapi: Formülü standart olmayan ve uygulayıcıya göre değişen bir ilaç kokteylinin çok ince iğnesi olan bir enjektörle cildin üst tabakalarına uygulanmasına verilen ad.

Peeling: Gençleştirme amacıyla cildin üst tabakalarının kimyasal bir solüsyonla soyulması işlemi. Genel olarak alfa hidroksi asit (AHA) veya trikloroasetik asit (TCA) ile yapılıyor. Soyulan cilt 3-4 gün içinde yenileniyor. Siyah lekeler, ince kırışıklıklar ve gözenekler azalıyor.

Yağ enjeksiyonu: Dolgu maddeleri gibi yüzde yaşla kaybedilen hacmi artırmak için kullanılan bir yöntem. Vücudun farklı bir bölgesinden (karın, bel, diz içi gibi) enjektörle çekilen yağların yüze kanüllerle verilmesinden oluşuyor.
 
Geri
Top