Evlilik Üzerine İstatistikler

Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından 2006 yılında yapılan Evlilik araştırması, kadınların ve erkeklerin evlenecekleri kişinin hangi özelliklere sahip olması gerektiği sorusuna açıklık getiriyor. Buna göre evlilik yaşı 18-24 aralığında değişirken, bireyler evlilik kararını hala ailelerinin onayıyla yapıyor.

Evlenme yaşı 18-24
DİE verilerine göre 18 ve daha yukarı yaştaki evlilik yapan bireylerin % 95.7'si bir defa, % 4'ü iki defa, %0.3'ü üç veya daha fazla evlilik yapmış. Evlilik yapan kadınların % 58.7'si, erkeklerin % 58.2'si ilk evliliğini 18-24 yaş arasında yapmış. 18 yaşından küçük evlenen kadınların oranı %31.7 iken, erkeklerin oranı % 6 olarak belirlendi. Türkiye genelinde ilk evlenme yaşı genel olarak kent ve kır genelinde 18-24 arasında belirlendi.

Evlilik kararında aile onayı yaygın
Kadınların % 36.2'sinin ve erkeklerin % 24.8'inin görücü usulü ve ailesinin kararıyla; kadınların % 27.4'ünün ve erkeklerin % 35.2'sinin kendi seçimi ve ailesinin onayıyla evlilik yaptıkları tespit edildi. Araştırmada hala kendi kararıyla evlenen kadınların oranının düşük olduğu görülüyor. 2006 yılında kendi kararıyla evlenen kadınların oranı %1.5, erkeklerin ise %1.8 olduğu belirlendi. Ailesinin karşı çıkmasına rağmen evlenen erkeklerin oranı %6.3'te kalırken, kadınların oranı % 6.7 olarak gerçekleşti.

Nikah töreni yaygın
Araştırmada gelenek ve göreneklere göre kız isteme, nişan ve düğün törenlerinin hala yaygın olarak uygulandığı gözlendi. Buna göre yapılan evliliklerin % 85'inde resmi ve dini nikah kıyılırken, yalnız resmi nikah kıyılanlar % 9.7, yalnız dini nikah kıyılanlar % 3.7 ve nikah olmadan yaşayanlar ise % 0.6 olarak belirlendi. Evlenenlerin % 85.7'sinin düğün, % 82.9'unun söz kesme, % 81.3'ünün kına gecesi, % 75.8'inin nişan, %72.4'ünün dini nikah, % 71.4'ünün resmi nikah töreni yapıldığı ve sadece % 2.2'lik kesimin törensiz evlendiği belirlendi.

Hala başlık parası veriliyor
Kırsal alanda yaşayan genç kızlar için ailelerin başlık parası istemesi hala yaygın! Ayrıca, bu durumun kentlerde bile sürdüğü gözleniyor. Türkiye genelinde başlık parası verilmeyenler % 83.2, başlık parası verilenler % 16.8 olarak tespit edildi. Kırsal yerlerde başlık parası isteyenlerin oranın %23.5 olarak arttığı, kentsel yerlerde % 13 olarak gerçekleştiği görülüyor.

Akraba evliliği yapanlar
Türkiyenin doğu ve kuzey kesiminde akraba evliliğinin hala yaygın olarak yapıldığı belirlenirken, en az akraba evliliği yapılan bölge ise Batı Marmara olarak tespit edildi. 18 yaş ve üzeri akraba evliliği yapanlar Güneydoğu Anadolu'da % 40.4, Ortadoğu Anadolu'da % 30.7, Kuzeydoğu Anadolu'da % 30.3, Doğu Karadeniz'de % 28.5, Orta Anadolu'da % 25.7, Akdeniz'de % 23.2, Batı Anadolu'da % 21.1, Batı Karadeniz'de % 21.0, Türkiye % 20.9, Ege'de % 17.4, İstanbul % 15.3, Doğu Marmara % 14.3, Batı Marmara %4.8 olarak tespit edildi.

Erkekler evlenecekleri kadında ne arıyor?
Bekar erkekler evlenecekleri kadının güzel olmasına önem veriyor. Araştırmada erkeklerin % 59'u tercihini bu yönde kullanıyor. DİE verilerine göre erkeklerin kadında önem verdikleri özellikler; Erkeğin evleneceği kadının iş, daha yüksek gelir ve eğitim sahibi olması gerekmiyor. Türk erkekleri evlenmek istediği kadının güzel olmasını, ilk kez evlenmesini, aile yapılarının benzemesini ve kendisine aşık olmasını tercih ediyor. Çalışan kadının gelirinin az olması ve çalışma saatlerinin fazla olması erkeğin seçimini etkilemiyor.

Kadınların evlenecekleri erkekte ne arıyor?
Bekar kadınların % 95'i öncelikli olarak evlenecekleri erkeğin mutlaka bir işinin olmasını istiyor. DİE verilerine göre kadınların erkekte önem verdikleri özellikler; Evleneceği erkeğin, iş sahibi, kendinden yüksek geliri olan, yakışıklı, aile yapısının benzerliği, ilk defa evlenmesi ve en önemlisi kendine aşık olmasını istiyor. Erkeğin kendinden daha yüksek eğitimli olması veya çalışma saatlerinin daha az olması kadının evlilik için önem verdiği özellikler arasında bulunmuyor.

Kesin boşanma sebepleri
Verilere göre kadının ve erkeğin çocuğu olmaması, kadın ve erkeğin aileleriyle anlaşamaması, kadının ev işlerini yapaması, erkeğin geçimini sağlayamaması, kadın tarafında aldatılması, kumar ve alkol sorunun olması durumları erkeğin kesin boşanma nedeni olarak sıralanıyor. Kadınlar ise aldatılmayı, kocasının kendine kötü davranmasını ve kendisinin kocasına kötü davranmasını, kumar veya alkol sorunu yaşamasını boşanma nedeni sayıyor.
 
Geri
Top